ΕΙΚΟΝΕΣ

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Τέλη Μαΐου η έναρξη λειτουργίας του νέου συστήματος TETRA

Με βάση την αρχική συμφωνία, η εταιρεία θα παραχωρήσει στην Ελληνική Αστυνομία και έξι χιλιάδες νέα τερματικά.


Τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε (πιλοτική) λειτουργία το νέο ψηφιακό σύστημα επικοινωνιών TETRA της ΕΛ.ΑΣ. Αυτό υποστήριξαν μιλώντας χθες στην «Κ» αξιωματικοί με ευθύνη υλοποίησης του έργου. 

Το θέμα επανέφερε στην επικαιρότητα ο τέως υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας με επερώτησή του στη Βουλή. Ο κ. Κικίλιας ζήτησε να πληροφορηθεί γιατί δεν έχει ξεκινήσει η λειτουργία του ψηφιακού συστήματος που επί υπουργίας του παραχωρήθηκε με τη μορφή δωρεάς από την εταιρεία Lamas Pinto Consultants Corp. Χθες, αξιωματικός του αρχηγείου διευκρίνισε ότι «βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την υλοποίηση της σύμβασης», και συμπλήρωσε ότι μέχρι το τέλος του μήνα ενδέχεται να γίνει η πρώτη δοκιμαστική εκπομπή του νέου ψηφιακού συστήματος επικοινωνιών. Μάλιστα, κλιμάκιο αστυνομικών του αρχηγείου και υπαλλήλων της εταιρείας πραγματοποίησαν αυτοψία στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ.

Μετά τη λήξη της δεκαετούς σύμβασης (31η Ιουλίου 2014) που υπεγράφη παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της κοινοπραξίας Siemens - SAIC, η ΕΛ.ΑΣ. επανήλθε στη χρήση αναλογικού μη κωδικοποιημένου συστήματος επικοινωνιών. Το διάστημα που μεσολάβησε παρατηρήθηκαν ευτράπελα, όπως η παρεμβολή αγνώστου στη συχνότητα της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ο οποίος καθύβριζε τους αστυνομικούς, ή το μπλέξιμο συχνοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. με τον ασύρματο πιθανότατα οδηγού ταξί που άκουγε λαϊκά τραγούδια κ.ά.

Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ» σε παλαιότερο δημοσίευμα, το νέο σύστημα TETRA είναι δωρεά της βρετανικής κυβέρνησης και Ελλήνων επιχειρηματιών. Κατασκευάστρια εταιρεία είναι η Sepura PLC με έδρα την Αγγλία, ωστόσο η δωρεά έγινε μέσω της Lamas Pinto Consultants Corporation με έδρα τη Νέα Υόρκη. Η αξία του συστήματος ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ, ενώ η συμφωνία προβλέπει και δωρεάν παροχή τεχνικής υποστήριξης του συστήματος για ένα χρόνο, αξίας 2,2 εκατ. ευρώ.

Χθες, το θέμα συζητήθηκε στην καθιερωμένη πρωινή σύσκεψη υπό τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Ταυτόχρονα, αξιωματικός του Κλάδου Οικονομοτεχνικών και Πληροφορικής δήλωσε στην «Κ» ότι «τις αμέσως επόμενες ημέρες παραλαμβάνουμε την “καρδιά” του συστήματος, ενώ έχουμε ολοκληρώσει τη μελέτη για εγκατάσταση δικτύου 100 κεραιών αναμετάδοσης. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην υπογραφή σύμβασης καλής λειτουργίας του συστήματος», δήλωσε.

του Γιάννη Σουλιώτη

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πηγή : bloko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου