ΕΙΚΟΝΕΣ

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Ο ορθός ορισμός και η εφαρμογή της διαθεσιμότητας, του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου

Με αφορμή τη διαθεσιμότητα αστυνομικού που πιάστηκε να μεταφέρει ψάρια με περιπολικό, επαναφέρουμε από το αρχείο (1 Δεκεμβρίου 2012 και ως δεύτερη αναδημοσίευση 30 Ιουλίου 2013) ένα θέμα που προκλήθηκε εξαιτίας των αποδράσεων από αστυνομικά κρατητήρια, όπως επίσης κι ένα άρθρο του κ. Δημήτρη Καραγιαννόπουλου, αναφορικά με το «κίβδηλο» της διαταγής που θέτει αστυνομικούς σε καθεστώς αργίας.
 

Δεν συνδέουμε το τελευταίο περιστατικό με το σχετικό άρθρο, αλλά όπως και να έχει, το ζήτημα των διαθεσμοτήτων παραμένει πάντα επίκαιρο. Όπως κι αυτό με τους αστυνομικούς που επιστρέφουν από το παράθυρο.

Το θέμα και το άρθρο αναδημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες από την ΣΚΑΥ και το policenet.gr

«Ο ορθός ορισμός και η εφαρμογή της διαθεσιμότητας»    

Από εποχής αρχηγίας Τσιατούρα, η ηγεσία της ΕΛΑΣ θέτει σε διαθεσιμότητα όποιον αστυνομικό εμπλέκεται σε απόδραση κρατουμένου. Η διαθεσιμότητα δεν είναι πειθαρχική ποινή αλλά διοικητικό μέτρο και επιβάλλεται συνήθως σε αστυνομικούς που ασκείται σε βάρους τους ποινική δίωξη για ποινικό αδίκημα για το οποίο απαιτείται ποινή κάθειρξης ή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών. 

Εδώ έχουμε το εξής παράλογο. Η φυσική ηγεσία στερεί από τον αστυνομικό το δικαίωμα που του παρέχει ο νόμος να συλλάβει αυτόν που απέδρασε μέσα σε 15 ημέρες ώστε να μην τιμωρηθεί ποινικά. Πώς θα το πράξει όμως αφού οι «φωστήρες» τους στερούν αυτό το δικαίωμα με τους τελούντες σε κατάσταση διαθεσιμότητας, να μην τους επιτρέπεται να φέρουν στολή, να απομακρύνονται από την έδρα της υπηρεσίας τους ενώ υποχρεούνται να παραδώσουν τον οπλισμό και την ταυτότητα τους. 

Συνεπώς η απόφαση της φυσικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ έρχεται σε αντίθεση με τον νόμο…

Επίσης ποτέ η ηγεσία της ΕΛΑΣ δεν ενδιαφέρθηκε να βρει τον πραγματικό ένοχο μιας απόδρασης γιατί ίσως οι ευθύνες βαραίνουν την ίδια… Κατά καιρούς το συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και αξιωματικοί υπηρεσίας όπως και διοικητές τμημάτων και απλοί αστυνομικοί, έχουν επισημάνει με αναφορές την ακαταλληλότητα κτιρίων και των κρατητηρίων, αλλά το μόνο που ενδιαφέρει τους ανώτατους αξιωματικούς είναι να απειλούν τους αστυνομικούς που επισημαίνουν αυτά τα προβλήματα! "



Δημήτρης Καραγιαννόπουλος

Μέλος Δ.Σ. Ε.ΑΣ.Υ.Α.  
Αντιπρόσωπος της Ε.ΑΣ.Υ.Α. στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Μελος Σ.Μ.Σ.




Αναδημοσιευση από bloko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου