ΕΙΚΟΝΕΣ

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Εργασίες Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.ΑΣ.Υ στις 29/4/2015- Μήνυμα για την εργατική Πρωτομαγιά

Συνεδρίασε στις 29/4/2015 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας προκειμένου να υπάρξει α) ενημέρωση εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας για τις επαφές με την Ηγεσία και άλλους φορείς και β) διαλογική συζήτηση προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για τα εκκρεμή ζητήματα και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειές μας, σε συνδυασμό με όσα είχε τονίσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννης Πανούσης στο Γενικό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου 2015. Ειδικότερα:

  1) Στην ημερήσια διάταξη εξακολουθεί να υφίσταται η πλήρης δικαίωση του αγώνα μας μετά την επιτυχή έκβαση της μάχης που δώσαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ανατροπή του μνημονιακού Νόμου 4093/2012 και την επακόλουθη αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών, με αποκορύφωμα την νέα θετική απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του Συμβουλίου Επικρατείας, που επέβαλε χρηματική κύρωση στο Υπουργείο Οικονομικών, επειδή δεν έχει ακόμα συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις του ΣτΕ (Στις 20 Απριλίου 2015, κατατέθηκαν υπομνήματα εκ μέρους των διαδίκων και αναμένεται έκδοση απόφασης).
  Εκ μέρους της Ομοσπονδίας έχει ζητηθεί συνάντηση με το νέο Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, δεδομένου ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί ΥΕΘΑ κ. Πάνος Καμμένος και Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννης Πανούσης στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, έχουν δώσει απαντήσεις που χρήζουν διευκρινήσεων. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας επισκεφθείς το Υπουργείο αναφέρθηκε στην αποκατάσταση των αδικιών αλλά είπε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Επαναλαμβάνει δηλαδή την επιχειρηματολογία της προηγούμενης Κυβέρνησης επικαλούμενος την οικονομική ασφυξία της Χώρας.
  2) Για το ΤΕΑΠΑΣΑ, όπως είναι γνωστό, η Κυβέρνηση δεν δέχτηκε σε αυτήν τη φάση την κατάργηση του άρθρου 220 του Ν.4281/14, προκαλώντας τον έντονο προβληματισμό μας. Με την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, ανανεώθηκε και πάλι η παράταση που είχε δοθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, αυτή τη φορά, ως τις 30 Ιουνίου 2015. Ως εκ τούτου, οι θέσεις μας παραμένουν αμετάβλητες και εναπόκειται σε μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων του και την κανονική λειτουργία του Ταμείου, με την αναζήτηση βιώσιμων λύσεων (π.χ. μελέτη για ενδεχόμενη δημιουργία ενιαίου ασφαλιστικού πυλώνα ενστόλων, ενοποίηση Κλάδων κλπ) και ασφαλώς με την διεκδίκηση των αποθεματικών που «κουρεύτηκαν» στο πλαίσιο του PSI και είναι πάνω από 300.000.000 ευρώ. Όπως μας ενημέρωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γεώργιος Ρωμανιάς, ήδη προωθείται η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για να μη μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις.
  Σε ό,τι αφορά το άρθρο 220 και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά στα διαθέσιμα ποσά των ταμείων, απευθυνθήκαμε στον Πρόεδρο του ΤΕΑΠΑΣΑ Ταξίαρχο κ. Αναστάσιο Αναστασάκο, απαιτώντας να προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες τόσο για την κατοχύρωση της αυτονομίας του Ταμείου όσο και για την διασφάλιση των εναπομεινάντων οικονομικών του πόρων, εκφράζοντας τον προβληματισμό μας γιατί δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί αυτά τα ζητήματα.
  3) Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών – συγχωνεύσεις Αστυνομικών Τμημάτων. Ο Πρωθυπουργός επισκεφθείς το Υπουργείο, ανακοίνωσε τη σύσταση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα θέματα αστυνόμευσης, ενώ ο Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει επιστημονική επεξεργασία και με τη δική μας συμμετοχή, των προτάσεων που θα υποβληθούν και από εμάς. Πάντως εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας διότι με την εφαρμογή της μνημονιακής ρύθμισης που καταργούσε 6.700 οργανικές θέσεις, καθίσταται ανέφικτη η μετακίνηση αστυνομικών στον τόπο συμφερόντων τους.
  4) Σε ό,τι αφορά την προσφυγή μας στο ΣτΕ για τα 30χρόνια (χορήγηση εφάπαξ), θα υπάρξει παράσταση της Ομοσπονδίας σε εκδίκαση σχετικής προσφυγής εκ μέρους συναδέλφων για το ίδιο θέμα στις 25/5/2015.
  5) Επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Η Κυβέρνηση προωθεί νομοθετική ρύθμιση για την επανασύστασή της με δυνατότητα όμως να παραμείνουν στην Αστυνομία περίπου 350 πρώην δημοτικοί αστυνομικοί. Πάγια θέση της Ομοσπονδίας ήταν και είναι όμως η ομοιογενής και επαγγελματικά διασφαλισμένη Ελληνική Αστυνομία. Τα λάθη των προηγούμενων Κυβερνήσεων είναι ανεπίτρεπτο να επαναλαμβάνονται σήμερα.
  6) Ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της βίας, όπου υπάρχει πρόβλεψη διεύρυνσης της επιτροπής που θα λειτουργεί στην Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπιση Βίας ΔΕΑΒ. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Χαράλαμπος- Σταύρος Κοντονής κατά τη συνάντησή μας (06-03-2015) είχε ταχθεί υπέρ της θεσμοθέτησης της συμμετοχής της Ομοσπονδίας μας.
  7) Οχήματα. Παραστήκαμε στην τελετή παραλαβής 250 οχημάτων και την εκκίνηση της λειτουργίας των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, ενώ θέσαμε υπ' όψιν του Υπουργείου τα αιτήματα των Ενώσεων για πλήρη εκσυγχρονισμό του στόλου οχημάτων. Επίσης, με παρέμβασή μας στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο ζητήσαμε την απεμπλοκή των 314 οχημάτων του ΟΔΔΥ, που έχουν κατασχεθεί από την Ελληνική Αστυνομία από το 2012 ώστε να αξιοποιηθούν από αυτήν.
  8) Για τα θεσμικά θέματα- αιτήματά μας, βούληση του Υπουργού αποτελεί η επίλυσή τους μέσω της υποβολής προτάσεων και της συμμετοχής μας στις υπηρεσιακές επιτροπές. Ήδη, το Αρχηγείο ζήτησε να ορίσουμε και ορίσαμε εκπροσώπους μας στις αρμόδιες επιτροπές αναθεώρησης του Πειθαρχικού Δικαίου και της Εκπαίδευσης, ενώ ζητήθηκαν οι προτάσεις για την επιτροπή αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου Κρίσεων και Προαγωγών και του Κώδικα Μεταθέσεων.
  9) Ζητάμε την άρση των μνημονιακών δεσμεύσεων έτσι ώστε να λειτουργήσουν πλήρως οι Αστυνομικές Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών, αφενός με την εισαγωγή και των επιτυχόντων έτους 2014, αφετέρου δε με την προκήρυξη νέων προσλήψεων το τρέχον έτος, αποκαθιστώντας την εκπαιδευτική τάξη και δημιουργώντας τις αναγκαίες συνθήκες για την συνέχιση όχι μόνο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά εν τέλει και της αστυνομικής αυτής καθ' αυτής λειτουργίας. Ένα σώμα το οποίο δεν ενισχύεται με νέο αίμα, είναι καταδικασμένο να παρουσιάσει αρνητικά συμπτώματα.
  10) Υποβάλλαμε προτάσεις - τροπολογίες α) στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την εξαίρεση των αστυνομικών από τη διαδικασία του αυτόφωρου σε περίπτωση αποδράσεων, καθώς επίσης και για τη μη παρουσία των αστυνομικών, ως μαρτύρων στα Μονομελή Πλημμελειοδικεία και β) στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την κατάργηση της «αυτοδίκαιης αργίας».
  11) Η όξυνση του μεταναστευτικού προβλήματος απασχολεί την Ομοσπονδία και τις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις της καθόσον για άλλη μια φορά καλείται η Αστυνομία να σηκώσει όλο το βάρος.
  12) Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα για τη διεκδίκηση των 176 ευρώ, εκ μέρους του Νομικού Συμβούλου της Ομοσπονδίας κου Χάρη Μπουκουβάλα τονίστηκε ότι έχουν ενημερωθεί όλες οι ενδιαφερόμενες Πρωτοβάθμιες Ενώσεις με αναλυτικούς πίνακες των στοιχείων και της δικαστικής πορείας κάθε αγωγής ώστε να έχουν πλήρη γνώση και να ενημερώνουν τα μέλη τους. Για όλες δε τις παραπάνω δικαστικές ενέργειες, ουδεμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση έχει μέχρι σήμερα επιβληθεί στους ενάγοντες αστυνομικούς υπαλλήλους.
  Τέλος, με αφορμή την αυριανή απεργία για την εργατική Πρωτομαγιά, η Ομοσπονδία μας χαιρετίζει τους αγώνες των εργαζομένων για την ανατροπή των μνημονιακών νόμων και πολιτικών που επιδείνωσαν την οικονομική κατάσταση της Χώρας, ωθώντας το λαό μας στην εξαθλίωση και την υποταγή στους ξένους δανειστές.
  Καλούμε όλες τις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις να πάρουν μαζικά μέρος στις αυριανές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, εκφράζοντας εμπράκτως το δικαίωμά μας στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή.
  Χωρίς να παραβλέπουμε τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει συνολικά η νέα Κυβέρνηση, τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, τις εξαγγελίες μετά την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού και των αρμόδιων Υπουργών, οφείλουμε να τονίσουμε ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Αυτό ισχύει για κάθε υγιή συνδικαλιστικό φορέα.
  Προς τούτο, προσβλέπουμε στην ενδυνάμωση του θεσμικού μας ρόλου, συμμετέχοντας στο θεσμοθετημένο διάλογο και τη συνεργασία με την Ηγεσία και τα υπηρεσιακά συμβούλια, όπως επιβάλλει η αναγκαιότητα της επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων, αλλά και η στάση ευθύνης απέναντι σε μια νέα Κυβέρνηση που έχει υιοθετήσει βασικά και πάγια αιτήματά μας. Ειδικότερα, πρέπει επιτέλους να θεσμοθετηθεί η σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, που μετ' επιτάσεως ζητούσαμε τα τελευταία χρόνια ως Ομοσπονδία, να λειτουργήσει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ώστε να απαντηθεί και το ερώτημα «Τι Αστυνομία θέλουμε και για τι τη θέλουμε;»
  Αν όμως παρ' όλα αυτά, το προσεχές διάστημα δεν υπάρξει καταφανής πρόοδος, στο πλαίσιο των εργασιών του Γενικού Συμβουλίου των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων (β' 10ημερο Μαΐου), θα τεθεί πλέον δημόσια η εκδήλωση αγωνιστικής δράσης με στοχευμένες ενέργειες για την ικανοποίηση του διεκδικητικού μας πλαισίου.
  Όχι στη δουλοπρέπεια, ναι σε μια αξιοπρεπή ζωή στην υπηρεσία των συμπολιτών μας.
Ζήτω η εργατική Πρωτομαγιά!

ypografes-ds-poasy2




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου