ΕΙΚΟΝΕΣ

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Μέσα στην εβδομάδα μεταφέρεται η ΕΚΑΜ στο Μαρκόπουλο κι ακολουθούν οι υπόλοιποι, Ποιος γόρδιος δεσμός επείγεται να σπάσει

Μετά από μια πολύμηνη οδύσσεια που μεσολάβησε από τη σύνταξη του γενικού νόμου για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Αστυνομίας, αναμένεται μέσα στην εβδομάδα ν' αρχίσει ν' αποκτά υπόσταση και υπηρεσιακό περιεχόμενο η νεοσύστατη διεύθυνση ειδικών δυνάμεων που υπάγεται στον υπαρχηγό του Σώματος.


Όπως έκανε γνωστό ο κ. Πανούσης μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, ο αρχηγός της Αστυνομίας υπέγραψε τη διαταγή για τη μεταφορά της ΕΚΑΜ στις εγκαταστάσεις του Μαρκόπουλου, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr αναμένεται να γίνει την Τρίτη ή την Τετάρτη, ενώ όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται από πηγές του αρχηγείου, θ' ακολουθήσουν πολύ σύντομα την ίδια διαδρομή και οι υπόλοιπες υπαγόμενες στη διεύθυνση υπηρεσίες.

Για τη συγκεκριμένη μεταφορά υπάρχει η ένσταση των στελεχών του ΤΕΕΜ, που θεωρούν το Μαρκόπουλο απομακρυσμένη αστυνομική εγκατάσταση από το πεδίο ενδιαφέροντος, αν και υπάρχει αντίλογος πάνω σ' αυτό, ενώ πρόσφατα, σύμφωνα με επίσης ασφαλείς πηγές ενημέρωσης, υπηρετούντες του τμήματος ζήτησαν να παραμείνουν ως υπηρεσία στην Κρατική Ασφάλεια, καθώς όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, πουθενά στον κόσμο οι πυροτεχνουργοί δεν χαρακτηρίζονται ως ειδικές δυνάμεις.

Ανεξαρτήτως του ποιος έχει δίκιο ή όχι, γεγονός αδιαπραγμάτευτο παραμένει ότι η υπόθεση παρατράβηξε σε μάκρος θυμίζοντας γόρδιο δεσμό και με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο επείγεται να βρεθεί λύση, καθώς πρόκειται για νευραλγικές- πρώτης γραμμής υπηρεσίες της Αστυνομίας που πρέπει να βρουν την ηρεμία τους και σταθερό σημείο αναφοράςκ, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτη η λειτουργία τους. 

Θυμίζουμε ότι στο άρθρο 26 του Ν. 4249/2014 (ΦΕΚ Α 73/24-3-2014) για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, αναφέρονται και προβλέπονται τα εξής για τη Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων  

1. Η Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων (Δ.Ε.Α.Δ.) εδρεύει στην Αττική, εποπτεύεται και ελέγχεται από τον Υπαρχηγό και έχει ως αποστολή:

α. την από αέρος υποστήριξη και ενίσχυση του έργου των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για την καταπολέμηση του εγκλήματος, την κατοχύρωση και διατήρηση της δημόσιας τάξης, τη συμβολή στην εξασφάλιση της πολιτικής άμυνας και της εθνικής άμυνας της χώρας και την αντιμετώπιση αστυνομικών προβλημάτων ιδιαίτερης σημασίας,

β. την εξουδετέρωση και καταστροφή εκρηκτικών μηχανισμών και αυτοσχέδιων βομβών στους χώρους στους οποίους εκτείνεται η τοπική αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, γ. τη διάθεση συνοδών - χειριστών αστυνομικών σκύλων όλων των κατηγοριών, προς το σκοπό συνδρομής στο έργο των αρμοδίων Υπηρεσιών, δ. τη διάθεση δυνάμεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών και εξαιρετικά επικίνδυνων καταστάσεων για τις οποίες απαιτείται επέμβαση ειδικώς εκπαιδευμένων και πλήρως εξοπλισμένων με σύγχρονα όπλα και υλικά μέσα αστυνομικών δυνάμεων.



2. Η Δ.Ε.Α.Δ. συγκροτείται από τις κατωτέρω Υπηρεσίες, οι οποίες λειτουργούν σε επίπεδο Υποδιεύθυνσης:

α. Την Υπηρεσία Εναέριων Μέσων Ελληνικής Αστυνομίας (Υ.Ε.Μ.Ε.Α.), η οποία έχει την καθοριζόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 2334/1995 (Α' 184) αποστολή και ασκεί τις αρμοδιότητές της σύμφωνα με τις διατάξεις του ιδίου νόμου και του π.δ. 36/1997 (Α' 36), όπως ισχύουν κάθε φορά.

β. Την Υπηρεσία Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων, η οποία είναι αρμόδια για την επισήμανση, περισυλλογή, εξουδετέρωση και καταστροφή εκρηκτικών μηχανισμών και αυτοσχέδιων βομβών στους χώρους τοπικής αρμοδιότητας της Ελληνικής Αστυνομίας, πλην αυτών για τους οποίους ειδικές διατάξεις προβλέπουν αρμοδιότητα των ενόπλων δυνάμεων. Είναι, επίσης, αρμόδια για τη διάθεση συνοδών - χειριστών αστυνομικών σκύλων όλων των κατηγοριών, προς το σκοπό συνδρομής του έργου των αρμοδίων Υπηρεσιών στην ανίχνευση εκρηκτικών υλών και ναρκωτικών ουσιών, στην ανεύρεση προσώπων και πραγμάτων και στη διενέργεια αστυνομικών περιπολιών.

γ. Την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.), η οποία έχει ως αποστολή τη διάθεση δυνάμεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών και εξαιρετικά επικίνδυνων καταστάσεων, όπως τρομοκρατικές ενέργειες, ένοπλες συγκρούσεις, οργανωμένες ληστείες, αεροπειρατείες, απαγωγές προσώπων και γενικά περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται επέμβαση ειδικώς εκπαιδευμένων και πλήρως εξοπλισμένων με σύγχρονα όπλα και υλικά μέσα αστυνομικών δυνάμεων.

Η επιμέρους οργάνωση, η επιχειρισιακή τακτική, η εκπαίδευση και τα προσόντα του προσωπικού, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια που αφορά στη λειτουργία και τη δράση της Ε.Κ.Α.Μ. ρυθμίζεται με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

3. Με έδρα τη Θεσσαλονίκη λειτουργεί Υποδιεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος (Υ.Ε.Α.Δ.Β.Ε.), η οποία υπάγεται διοικητικά στη Δ.Ε.Α.Δ. και ασκεί στην περιοχή αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και των Περιφερειακών Διευθύνσεων Ασφάλειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, τις αρμοδιότητες των περιπτώσεων β' και γ' της προηγούμενης παραγράφου.

Πηγη : bloko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου