ΕΙΚΟΝΕΣ

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Αναδιάρθρωση - Ενίσχυση Ασφάλειας και Μόνιμη Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αστυνόμευσης..


Δεν ισχύουν οι διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την επικείμενη αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.


Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α΄ Πειραιά της ΝΔ Κωνσταντίνου Κατσαφάδου σχετικά με το σχέδιο συγχώνευσης Αστυνομικών Τμημάτων, ο Γιάννης Πανούσης ξεκαθάρισε ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα γίνουν αιφνιδιαστικά, αλλά κατόπιν διαβούλευσης και συμφωνίας με τους βουλευτές και τις τοπικές αρχές. Οπως σημείωσε, «δεν πρόκειται ξαφνικά να ανοίξετε την εφημερίδα ένα πρωί και να δείτε ‘καταργήθηκε αυτό το τμήμα’. Θα ήταν έξω από τη δημοκρατική μας αντίληψη της συμμετοχικής αντεγκληματικής πολιτικής».

Ο κ. Πανούσης εξήγησε ότι η διαδικασία βρίσκεται στη φάση υποβολής προτάσεων από τις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις, κατόπιν αιτήματος του Αρχηγείου, και η σχετική προθεσμία λήγει σήμερα, Τρίτη.

Αναφέρθηκε και στη διαδικασία που θα ακολουθήσει το υπουργείο για να προχωρήσει στον σχεδιασμό του, λέγοντας πως «θα μπουν κριτήρια, πληθυσμιακά, δημογραφικά, εγκληματολογικά, αποστάσεις, με βάση τα εγκλήματα που διαπράττονται σε αυτές τις περιοχές». 

Μόλις το υπουργείο εξετάσει όλες αυτές τις παραμέτρους, η πολιτική ηγεσία του θα καλέσει τους βουλευτές κάθε Νομού, αλλά και τις τοπικές αρχές για να υπάρξει διαβούλευση.

«Στόχος μας είναι η ενίσχυση της ασφάλειας. Νομίζω ότι σε συνεννόηση με όλους τους συναρμόδιους, θα πετύχουμε τη βέλτιστη απόδοση της Αστυνομίας» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός. 

Απαντώντας σε άλλη επίκαιρη ερώτηση, της βουλευτού Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου για τις νέες προτεραιότητες της αντεγκληματικής πολιτικής και τον εκδημοκρατισμό της Αστυνομίας, ο κ. Πανούσης τόνισε ότι ο πρώτος και βασικός στόχος του υπουργείου είναι αυτός της «συμφιλίωσης της Αστυνομίας με τον πολίτη, χωρίς ένθεν κακείθεν καχυποψίες και στερεότυπα του παρελθόντος». Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να υπάρξει σεβασμός, αλλά και έλεγχος της Αστυνομίας, χωρίς όμως να στιγματίζονται όλοι οι αστυνομικοί. «Δεν μπορούμε να κάνουμε την κάθαρση με κραυγές, χωρίς ηρεμία» υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την αντιμετώπιση κρουσμάτων αυθαιρεσίας από αστυνομικούς. Ειδικότερα, μίλησε για την ενεργοποίηση του Γραφείου Αυθαιρεσίας και τις επικείμενες αλλαγές στον Πειθαρχικό Κώδικα, ώστε ο έλεγχος των καταγγελιών για αστυνομικούς να διεξάγεται από ανεξάρτητα πρόσωπα. 

Οπως έγινε γνωστό, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποδέχτηκε την πρόταση που του υποβλήθηκε από κοινού από τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκο Βούτση και τον κ. Πανούση, για Μόνιμη Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημοκρατικού Ελέγχου της Αστυνόμευσης. 

Παράλληλα, το υπουργείο έχει επιλέξει ως συμβούλους θεσμούς όπως ο Συνήγορος του Πολίτη, η Μ.Κ.Ο. Human Rights Watch και το CPT. 

Αναφερόμενος στο κέντρο της Αθήνας, ο Γιάννης Πανούσης σημείωσε ότι στόχος του επιχειρησιακού σχεδίου του υπουργείου είναι η αστυνόμευση και όχι η αστυνομοκρατία, με στόχο την ασφάλεια, αλλά και την προστασία ευάλωτων ομάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου