ΕΙΚΟΝΕΣ

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Η ώρα των φορολογικών δηλώσεων : Τι θα πρέπει να προσέξουμε ...

Ενάμιση μήνα θα έχουν στη διάθεση τους οι φορολογούμενοι προκειμένου να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, καθώς η προθεσμία λήγει στα τέλη του Ιουνίου.



Είναι χαρακτηριστικό ότι τις επόμενες μέρες ξεκινά η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η ειδική εφαρμογή στο TAXISnet για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Να σημειωθεί ότι η υποβολή των φετινών δηλώσεων παρουσιάζει διαφορές σε σχέση με πέρυσι.

Για πρώτη φορά οι τοκοχρεολυτικές δόσεις που έχουν καταβάλλει οι φορολογούμενοι στις τράπεζες για εξόφληση δανείων θα είναι προεκτυπωμένες στη δήλωση.

Αλλαγές υπάρχουν και στον πίνακα 5 του βασικού εντύπου (Ε1). Σε αυτόν θα πρέπει να αναγραφούν αναλυτικά όχι μόνο τα τεκμήρια διαβίωσης (για σπίτια, ΙΧ αυτοκίνητα, πισίνες) αλλά και οι δαπάνες απόκτησης αγαθών ( όπως θα περιγράφονται στη δήλωση) προκειμένου το άθροισμα των δύο να συγκρίνεται με το εισόδημα του φορολογούμενου και αν προκύπτει διαφορά υπέρ των πρώτων να καταβάλλεται επιπλέον φόρος.

Αλλαγές προβλέπονται και στον τρόπο δήλωσης των τόκων από καταθέσεις εξωτερικού. Οι τόκοι των καταθέσεων στις τράπεζες του εξωτερικού θα αναγράφονται σε ειδικό κωδικό του εντύπου Ε1. Έτσι οι φορολογούμενοι με καταθέσεις στο εξωτερικό απαλλάσσονται από την υποχρέωση να πάνε στις ΔΟΥ για να δηλώσουν τους τόκους και να καταβάλουν την παρακράτηση φόρου 15%

Σε ότι αφορά τις φοροαπαλλαγές, στο νέο έντυπο έχει καταργηθεί ο κωδικός για την αναγραφή του ποσού διατροφής αφού έχει καταργηθεί η σχετική έκπτωση. Για τον ίδιο λόγο έχει καταργηθεί και ο κωδικός για την έκπτωση φόρου από δωρεές ιατρικών μηχανημάτων. Στο εξής μόνο ιατρικές δαπάνες και νοσήλια, οι αποδείξεις δαπανών, οι δωρεές και λόγοι αναπηρίας θα μειώνουν το φόρο.

Με βάση την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη από φέτος θεσπίζεται έκπτωση φόρου 2% για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος ως το τέλος Ιουλίου από τους φορολογούμενους.

Επίσης θεσπίζεται το αφορολόγητο του συνόλου των αποζημίωσαν των αγροτών για φυσικές καταστροφές καθώς και αφορολόγητο 12.000 ευρώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Με την ίδια τροπολογία και η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες περιορίζεται στο μισό.

Με αυτήν επαναφέρεται επίσης η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων με ανείσπρακτα ενοίκια να τα εκχωρούν στο δημόσιο μέσω των ΔΟΥ για να απαλλάσσονται από το φόρο για εισόδημα που δεν εισέπραξαν.

Πηγή : news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου