ΕΙΚΟΝΕΣ

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Ανοίγουν Αμυγδαλέζα και άλλα έξι Κέντρα Κράτησης Μεταναστών

Υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου και των ευρωπαίων εταίρων για λύση στο μείζον θέμα των παράτυπων μεταναστών, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει και μάλιστα με πλήρη δυναμικότητα τα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών, που είχαν δημιουργηθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, πρόκειται για επτά Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης, τα οποία περιγράφονται και  σε σειρά αποφάσεων, οι οποίες υπογράφονται το τελευταίο διάστημα μεταξύ του του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας.Προκειμένου να εξασφαλισθούν κονδύλια  για τη λειτουργία τους μέσω  του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης, ο γ.γ. Δημόσιας Τάξης Δ. Αναγνωστάκης, υπογράφει «Συμφωνίες Επιδότησης» στην ΕΛ.ΑΣ, που αφορούν σε σίτιση και καθαριότητα , παρουσία ψυχολόγων και ενέργειες επαναπροώθησης μεταναστών από τα κέντρα κράτησης. Σημειώνεται ότι η ΕΛΑΣ είναι υπέυθυνη για τη λειτουργία 7 κέντρων και ειδικότερα:

1.Στην Αμυγδαλέζα Ν. Αττικής

2.Στο Κεντρικό (Πέτρου Ράλλη)

3.Στο Φυλάκιο Ορεστιάδας

4.Στην Κόρινθο

5.Στην Ξάνθη

6.Στη Λέσβο

7.Στο Παρανέστι Ν. Δράμας

Στα συμφωνητικά αναφέρεται ότι η συνολική χωρητικότητα των κέντρων είναι περίπου 6.127 ατόμων. Για την ανάγκη λειτουργίας των Κέντρων Κράτησης μίλησε την περασμένη εβδομάδα και ο Ελληνας επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόποθυλος, τονίζοντας ότι η Επιτροπή έχει στόχο να διασφαλίσει και να ενισχύσει τη ζώνη Σένγκεν και δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως χρειάζεται να διασφαλιστούν και να ενισχυθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, Πρόσθεσε δε ότι πέραν των hot spots, θα πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις υποδοχής ενώ «χρειάζονται, επίσης, Κέντρα Κράτησης ή απομάκρυνσης για εκείνους που λαμβάνεται η απόφαση να επιστρέψουν, ιδιαίτερα αν υπάρχει κίνδυνος διαφυγής και αν δεν είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν εθελοντικά. »

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ε.Τ. η ενισχυμένη λειτουργία των Κέντρων Κράτησης απασχόλησε και τις συσκέψεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες με την επίσκεψη στην Ελλάδα των υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και Γερμανίας.

Πηγή : iefimerida.gr - bloko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου