ΕΙΚΟΝΕΣ

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Στις 15 Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμα τα hotspots σύμφωνα με δηλώσεις του κ.Πάνου Καμμένου

Τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης, για την ολοκλήρωση των εργασιών στα 5 κέντρα καταγραφής προσφύγων σε Λέσβο, Χίο,Σάμο, Κω και Λέρο και στα κέντρα μετεγκατάστασης προς προώθηση τους σε Σχιστό και Σίνδο, παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.


Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Πάνος Καμμένος διαβεβαίωσε ότι τα 7 κέντρα θα είναι έτοιμα μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Πάνου Καμμένου απο το ΑΠΕ 

-Συγκροτείται συντονιστικό κέντρο των αρμοδίων φορέων σε χώρο μη διαβαθμισμένο στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων υπό τον Υποστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στο συντονιστικό κέντρο θα συμμετέχουν με πιστοποιημένους συνδέσμους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ( αστυνομία, λιμενικό υπουργείο Μετανάστευσης, ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ , εκπρόσωποι της ΕΕ ΜΚΟ κλπ).

-Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε επίσης, ότι ακραία στοιχεία ή ΜΚΟ που θέλουν να παίξουν ρόλο καθοδηγητή ή άτομα που θέλουν να εκμεταλλευθούν οικονομικά τους πρόσφυγες, δεν θα έλθουν σε επαφή μαζί τους. Θα υπάρχει έλεγχος. Όλοι όσοι εισέρχονται ή εξέρχονται από τα κέντρα θα είναι πιστοποιημένοι, κατέστησε σαφές.

Ανάλογα συντονιστικά κέντρα με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων θα δημιουργηθούν στα 7 κέντρα υπό ανώτατο αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

-Η φύλαξη των κέντρων θα είναι αρμοδιότητας της αστυνομίας, ενώ ο στρατός θα περιοριστεί στη φύλαξη των εγκαταστάσεων και θα ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές για την όποια αξιόποινη πράξη περιέλθει στην αντίληψη του για να κινηθούν οι περαιτέρω νόμιμες διαδικασίες.

-Η Ελλάδα ζητά να περιέλθει στη διάθεση της, η τράπεζα πληροφοριών με βιομετρικά στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία προώθησης των προσφύγων στο πλαίσιο που έχει οριοθετήσει η ΕΕ εντός των 24 ωρών στα κέντρα υποδοχής τους στα νησιά και των 72 ωρών στα κέντρα μετεγκατάστασης τους προς προώθηση τους. Η διαχείριση των στοιχείων θα γίνει άπό τις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς αυτό προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τέλος επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν θα μετατραπεί σε αποθήκη ανθρώπων, ότι οι πρόσφυγες στα 7 κέντρα δεν θα μείνουν στη χώρα και ότι εάν έχει πετύχει ή όχι η κυβέρνηση, αυτό θα το δούμε από το πόσοι θα έχουν μείνει στη χώρα.

Ο παριστάμενος υπουργός Μετανάστευσης κ. Μουζάλας, παρατήρησε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στο θέμα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, στο βαθμό των δυνατοτήτων του. Σημείωσε ακόμη ότι «η συνεργασία με τον κ. Καμμένο έχει διαφωνίες αλλά αυτό δεν αναιρεί την εξαιρετική συνεργασία».

Μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, αναφέρθηκαν στη συνεργασία του Στρατού με τις ΜΚΟ για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Επίσης αναφέρθηκαν στο συντονιστικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στην όλη προσπάθεια, εκτίμησαν ότι η Ελλάδα θα κερδίσει το στοίχημα, και με αυτόν τον τρόπο όπως είπε ο κ. Βίτσας, θα μπορούμε να απαιτούμε και απαιτούμε από τους άλλους -ΕΕ-Τουρκία- να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης διαβεβαίωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και σχολίασε ότι η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και τα όποια προβλήματα θα επιλύονται είτε σε τοπικό επίπεδο, είτε σε κεντρικό επίπεδο.

Για το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο κ. Καμμένος ενημέρωσε εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης με επικεφαλής τη Ντόρα Μπακογιάννη, και εξέφρασε τη βούληση να ενημερώσει σχετικά και τα υπόλοιπα κόμματα.

Πηγή : iefimerida.gr - bloko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου