ΕΙΚΟΝΕΣ

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Αλλαγές σε Αστυνομία και ΕΥΠ προαναγγέλλει, με συνέντευξή του, ο Γιάννης Πανούσης

Σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των σωμάτων ασφαλείας φέρνει ο νέος αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.


Μέσω συνέντευξής τους στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ο κ. Πανούσης προαναγγέλλει την αλλαγή ονόματος των ΜΑΤ και τον πλήρη επανασχεδιασμό της λειτουργίας τους, τη συγχώνευση των μηχανοκίνητων ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και ΔΕΛΤΑ, την «εξαφάνιση» των ΜΑΤ από τα γήπεδα και τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Δημοκρατικού Ελέγχου Αστυνόμευσης που θα «ανακρίνει» τους στρατηγούς της ΕΛ.ΑΣ. και τον ίδιο σε περίπτωση που παρεκτραπούν αστυνομικοί σε επεισόδια. Πρόκειται για ένα πακέτο προτάσεων με ριζικές αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ., το οποίο, μάλιστα, έχει ήδη παραδώσει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

«Θέλω να δω προσωπικά ορισμένες υποθέσεις αστυνομικής βίας του παρελθόντος. Οι φάκελοι που παραδόθηκαν στους αρμόδιους εισαγγελείς μπορεί να φαίνονται άψογοι αλλά να μην είναι. Έχω παρατηρήσει μαρτυρικές καταθέσεις copy paste» ανέφερε ο κ. Πανούσης σχολιάζοντας την αστυνομική αυθαιρεσία.
Για την απόφασή του να πάρει πίσω τους αστυνομικούς από τους VIPs λέει ότι «ήδη έχουμε εξοικονομήσει περίπου 300-400 άνδρες που μέχρι χθες φυλούσαν πολιτικούς. Δεν ενδίδω στα τηλέφωνα που δέχομαι».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν οι αστυνομικοί αφοπλιστούν και ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τα ΜΑΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντηση πως δεν μπορεί φέρει όπλο. «Αστυνομικός χωρίς όπλο είναι κοινωνικός λειτουργός. Το θέμα είναι να ξέρει πότε και πώς να το χρησιμοποιεί» ανέφερε συγκεκριμένα, ενώ συμπλήρωσε λέγοντας: «Έχουμε ανάγκη από Μονάδες Ειδικών Καταστάσεων, οι οποίες θα φέρουν όπλα». Σύμφωνα με τον κ. Πανούση, δεν υπάρχει κοινωνία χωρίς αστυνόμευση. Ωστόσο, αυτό που προτείνει είναι «να επανασχεδιαστεί η λειτουργία τους και να αλλάξουν όνομα για σημειολογικούς λόγους. Να επανεξετάσουμε δηλαδή ποιο ρόλο θα έχουν, πότε θα παρεμβαίνουν.

Σχετικά με την ΕΥΠ, ο κ. Πανούσης ανέφερε ότι με απόφαση του πρωθυπουργού θα συνεχίσει να υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Έχω κάνει πρόταση για να αλλάξει όνομα, το οποίο θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα, αναφερόμενος στον «Αστυνομικό της Γειτονιάς» υποστήριξε πως δική του ήταν η εισήγηση για το μέτρο στον πρώην υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. 

«Η επιτυχία του εξαρτάται από τη σωστή εφαρμογή του ή μη».

«Τα χημικά κόβονται μαχαίρι» 

Τα χημικά κόβονται μαχαίρι, τόνισε ο κ. Πανούσης, ο οποίος διευκρίνισε πως θα χρησιμοποιούνται μόνο στην περίπτωση που θα έχουμε "πόλεμο" και όχι σε παππούδες και γιαγιάδες. 

«Αυτοί που ρίχνουν χημικά και αυτοί που τα δέχονται ξέρουν πώς να προφυλαχτούν και έχουν πάνω τους μάσκες. Έτσι την πληρώνει ο απλός κόσμος που τυχαίνει να περνά από το σημείο και αρχίζει να κλαίει», ανέφερε κλείνοντας.

Στην Τούμπα τα ΜΑΤ θα βρίσκονται εκτός γηπέδου

Για την απουσία δυνάμεων των ΜΑΤ από τα γήπεδα, αρχής γενομένης από το σημερινό (08/02/2015) ντέρμπι στην Τούμπα (ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός) μίλησε στην εφημερίδα ο κ. Πανούσης. «Οι σύγχρονες Αστυνομίες δεν έχουν θέση στα γήπεδα. Στο σημερινό ντέρμπι θέλουμε να εμφανιστεί κάτι καινούριο, μία άλλη αντίληψη της αστυνόμευσης, όπως δείξαμε και στις συγκεντρώσεις που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας. Δεν μπορεί ο φίλαθλος να βγαίνει από το γήπεδο και να βλέπει παντού ασπίδες και διμοιρίες. Οι σύγχρονες Αστυνομίες δεν λειτουργούν με τη λογική ότι πρέπει να βρίσκονται δίπλα στους φιλάθλους, γιατί έτσι μπορεί να τους ερεθίζουν και να προκαλούνται επεισόδια. Στην Τούμπα τα ΜΑΤ θα βρίσκονται εκτός αγωνιστικού χώρου και εκτός περιβόλου. Εκτός και αν έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες ότι ομάδες ατόμων ετοιμάζονται για πόλεμο. Η γενικότερη λογική μας είναι ότι δεν θα βλέπουν ΜΑΤ και άρα δεν θα ξεσπάνε πάνω τους».

Πηγή : www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου