ΕΙΚΟΝΕΣ

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Κατάργηση των προνομίων των επίτιμων αρχηγών ζητάει από τον νέο υπουργό, ο Ν.Μπλάνης

Αναδημοσιεύουμε την ανοιχτή επιστολή του Νικόλαου Μπλάνη προς τον κ. Πανούση, από το skaythess.gr




Κύριε Καθηγητά,

Θέμα: «Κατάργηση Προνομίων: Παράνομη διάθεση προσωπικού και μέσων στους Επίτιμους Αρχηγούς της Αστυνομίας»

1. Την ώρα που η χώρα έχει χρεοκοπήσει και η αστυνομία δεινοπαθεί από την έλλειψη προσωπικού και μέσων, υπάρχει προς άλλες κατευθύνσεις κατασπατάληση και ανθρώπινου δυναμικού και αυτοκινήτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διάθεση σε επίτιμους αρχηγούς και σε απόστρατους ανώτατους αξιωματικούς ενός αυτοκινήτου και δύο συνοδών στον καθένα, την στιγμή που κοινωνία έχει την ανάγκη και του τελευταίου αστυνομικού ώστε ν” ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης, ενώ από την άλλη, ο «στόλος» των οχημάτων θυμίζει την … περσική αρμάδα μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Μάλιστα, ορισμένες περιπτώσεις συνιστούν απροκάλυπτη πρόκληση, καθώς οι επίτιμοι και οι πρώην παρέχουν πλέον τις υπηρεσίες τους σε ιδιωτικές εταιρείες με ανάλογες απολαβές. Εάν θέλουν λοιπόν αστυνομικούς συνοδούς – γιουσουφάκια, ας μεριμνήσουν επ΄ αυτού, είτε οι ίδιοι, είτε οι σημερινοί εργοδότες τους.

2. Πέραν της ουσίας υπάρχει και νομικό ζήτημα. Ως γνωστόν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ.296/1990… «Οι Αντιστράτηγοι της Ελληνικής Αστυνομίας που υπηρέτησαν σε οργανικές θέσεις του βαθμού τους τουλάχιστον επί τρίμηνον, διατηρούν τιμητικά τον τίτλο της θέσεώς τους και μετά την αποστρατεία τους. Το ίδιο και οι Υποστράτηγοι εφόσον προήχθησαν σε Αντιστράτηγους εν αποστρατεία..Οι διατηρούντες τον τίτλο του ΕΠΙΤΙΜΟΥ απολαμβάνουν τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του Π.Δ.308/1997 ΠΡΟΝΟΜΙΑ για τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων». Σύμφωνα με το άρθρο 1 του εν λόγω Π.Δ. τα προνόμια αυτά είναι τα εξής: «(α) Προσαγορεύονται με τον τίτλο τους. (β) Διατηρούν τις υπηρεσιακές ταυτότητες. (γ)…. (δ)…. (ε). Κατά τις ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ έχουν δικαίωμα να προσέρχονται με στολή. Ειδικά για τους Επίτιμους Αρχηγούς ….., όταν προσέρχονται στις ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ή ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ή ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, διατίθεται από τον αντίστοιχο κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων, ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ, υπηρεσιακό όχημα».

3. Από τις ανωτέρω διατάξεις προκύπτει ότι η επιτρεπόμενη χρήση των υπηρεσιακών οχημάτων είναι περιορισμένη και όχι σε ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΠΑΓΙΑ βάση. Κατά συνέπεια η αναφερόμενη χρήση των ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ οχημάτων και του ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ δυναμικού, τυγχάνει ΠΑΡΑΝΟΜΗ και σε κάθε περίπτωση ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ. Για το λόγο αυτό είναι δυνατόν να προκύψουν ΠΟΙΝΙΚΕΣ , ΑΣΤΙΚΕΣ και άλλες ευθύνες, τόσο για όσους κάνουν χρήση αυτών, όσο και για όσους προβαίνουν στην διάθεση των εν λόγω μέσων.

Με εκτίμηση. Νικόλαος Αθ. Μπλάνης

Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α.

Επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης και Ανθρώπινου Δυναμικού ΑΕΑ/ΥΔΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου