ΕΙΚΟΝΕΣ

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

«Φύλλο πορείας» για τα Αστυνομικά Τμήματα σε Αστυνομικούς - συνοδούς

Φύλλα πορείας, στα ονόματα Αστυνομικών οι οποίοι έχουν διατεθεί σε υπηρεσίες συνοδείας και στατικής φύλαξης, και λίστες με φυλασσόμενους στόχους, έχουν διαβιβαστεί από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, προς Αστυνομικά τμήματα και συναρμόδιες υπηρεσίες, προς ενημέρωση, για την «επιστροφή» του ένστολου προσωπικού.. στην Αστυνόμευση και το πεζοδρόμιο.


Από τις Αρχές της εβδομάδας, οι περίπου 3000φάκελοι που αφορούν επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και εκδότες έχουν τεθεί σε επαναξιολόγηση. Πρόθεση του Γ.Πανούση, είναι ο αριθμός ενστόλων από τους 4.000ενστόλους οι οποίοι έχουν διατεθεί σε συνοδείες και φυλάξεις, να μειωθεί στο μισό.

Είχε προηγηθεί από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, η επανεξέταση 1.000 φακέλων σε περιπτώσεις φύλαξης πολιτικών προσώπων από Αστυνομικούς, με εντολή του νέου αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση. Από τον έλεγχο στις λίστες που διαθέτει η Διεύθυνση Ασφάλειας Επισήμων, σύμφωνα με τα Π, 500 από τους 650 Αστυνομικούς οι οποίοι είχαν διατεθεί στη συνοδεία πολιτικών προσώπων, αποδεσμεύτηκαν ενώ 79από τα 80υπηρεσιακά οχήματα τα οποία είχαν διατεθεί στη φύλαξη σταθερών στόχων, μόλις την περασμένη εβδομάδα, επέστρεψαν στις υπηρεσίες.

Πρώην και τέως Υπουργοί, Αξιωματούχοι, Πολιτικοί, Επιχειρηματίες, Δημοσιογράφοι και Δικαστικοί, στους οποίους είχε διατεθεί Αστυνομική συνοδεία, εξετάσθηκαν από μηδενική βάση.

Με αφορμή την απόφαση της νέας πολιτικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ, επαναξιολογησης των περιπτώσεων Αστυνομικών που έχουν διατεθεί στη συνοδεία ιδιωτών (δικαστικών λειτουργών), το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, διαβίβασε επιστολή- ένσταση (20/02) προς τον Αναπληρωτή Υπουργού Δημόσιας Τάξης.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της «λόγω της ειδικής φύσης των καθηκόντων (χειρισμός υποθέσεων με μεγάλη βαρύτητα, με εμπλεκόμενα πρόσωπα με επικινδυνότητα, κλπ) και της δημόσιας θέσης των δικαστικών λειτουργών, η Πολιτεία επιβάλλεται να λάβει ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία τους, διακρίνοντάς τους από άλλα υπό φρούρηση πρόσωπα-στόχους του δημόσιου βίου που, πιθανώς, έχουν τη δυνατότητα διατήρησης προστασίας και με ίδια μέσα».

Η συνέπεια του αναπληρωτή Υπουργού, προκάλεσε τη.. «δυσαρέσκεια» όσων διέθεταν Αστυνομική συνοδεία, από την προσπάθεια της κυβέρνησης αποδέσμευσης του Αστυνομικού προσωπικού με το τηλέφωνο του Γιάννη Πανούση, να χτυπά από ..»παραπονούμενους», αφού ένας στους δύο πολιτικούς και τρεις στους τέσσερις στους οποίους είχε διατεθεί Αστυνομική συνοδεία, είτε τη «χάνουν», είτε θα είναι πιο περιορισμένη.

Ο αναπληρωτής Υπουργός, Γιάννης Πανούσης, είχε προαναγγείλει την επιστροφή Αστυνομικών που έχουν διατεθεί ως συνοδοί- εκτός Αστυνομικών τμημάτων-, σε φυλασσόμενους στόχους, και στατικές φυλάξεις σε πεζές περιπολίες και στην Αστυνόμευση. «Ο αστυνομικός της γειτονιάς και πεζές περιπολίες προφανώς θα υπάρχουν και η Άμεση Δράση που θα περιπολεί. Ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι θα υπάρξει μια ελάφρυνση της φρούρησης προσώπων. Από εκεί και πέρα, 1.500-2.000 άτομα εύκολα μπορούν να αποδεσμευτούν» είχε δηλώσει ο Γ.Πανούσης.

Τα φύλλα πορείας, έχουν διαβιβαστεί στην Κρατική Ασφάλεια και στη Διεύθυνση Ασφαλείας Επισήμων, ωστόσο για ειδικές περιπτώσεις ύστερα από απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής Αξιολόγησης Κινδύνου η συνοδεία και στατική Αστυνομική εποπτεία μένουν ως έχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου