ΕΙΚΟΝΕΣ

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

ΣτΕ: Υπό προϋποθέσεις μπορούν να έχουν τατουάζ οι ένστολοι

Με τρεις νέες αποφάσεις του, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι οι ένστολοι μπορούν να έχουν τατουάζ, αλλά όχι σε εμφανή σημεία του σώματός τους, καθώς και ότι η απεικόνισή τους δεν μπορεί να προκαλεί, αλλά και να είναι συμβατή με την ουδετερότητα, που το Σύνταγμα επιβάλλει για τους ένστολους. 


Έτσι, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δικαίωσε τέσσερις ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι διαγράφηκαν από τον πίνακα επιτυχόντων, επειδή είχαν δερματοστιξία (τατουάζ).  

Ειδικότερα, το Γ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφού ερμήνευσε το Σύνταγμα και την ισχύουσα νομοθεσία, αποφάσισε ότι το τατουάζ «συνιστά λόγο αποκλεισμού του υποψηφίου από το διαγωνισμό για την πρόσληψη ειδικών φρουρών, εφόσον όμως αυτό είναι και με την ενδυμασία εξωτερικά εμφανής και επί πλέον οι σχετικές απεικονίσεις ως εκ του περιεχομένου τους είτε αναιρούν την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα ουδετερότητα των υπαλλήλων του Δημοσίου, είτε προκαλούν κατά τρόπο ο οποίος δεν συνάδει προς την ιδιότητα και τα καθήκοντά τους». 

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν στις αποφάσεις τους ότι «μόνη η ύπαρξη δερματοστιξίας δεν αποτελεί λόγο αποκλεισμού από τη σχετική διαδικασία επιλογής», αλλά απαιτείται να συντρέχουν και όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή να είναι με την ενδυμασία εξωτερικά εμφανή, κ.λπ. 

Επομένως, καταλήγουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, πρέπει να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις ακυρώσεως (προσφυγές) των υποψηφίων ειδικών φρουρών και να ακυρωθούν ως μη νόμιμα αιτιολογημένες οι παραλείψεις των προσλήψεών τους. 

Το ιστορικό των υποθέσεων 
  
Την τριετία 2008-2010 προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί για την πρόσληψη ειδικών φρουρών. Οι προκηρύξεις όριζαν ότι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν υγεία, άρτια σωματική διάπλαση και να μην έχουν τατουάζ στο σώμα τους. 

Πράγματι, οι τέσσερις άνδρες υποψήφιοι περιελήφθησαν στους πίνακες επιτυχόντων και κλήθηκαν σε υγειονομικές εξετάσεις, αθλητικές δοκιμασίες, κ.λπ. Όμως, από την υγειονομική επιτροπή κρίθηκαν ακατάλληλοι για πρόσληψη λόγω των τατουάζ που είχαν: 1) στο δεξιό ώμο, 2) αυχενική χώρα και αριστερό χέρι, 3) δεξιό ώμο και 4) πολλά σε διάφορα σημεία του σώματος. 

Η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια. Το ΣτΕ ακύρωσε τις παραλείψεις των προσλήψεων των υποψηφίων ειδικών φρουρών και ανέπεμψε τις υποθέσεις στο Διοικητικό Εφετείο για νέα κρίση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου