ΕΙΚΟΝΕΣ

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Απονομή Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος από τον ΠτΔ Κάρολο Παπούλια στον Αστυνομικό Κωνσταντίνο Ιωάννου

Τιμητικές διακρίσεις σε 28 προσωπικότητες του πολιτισμού, της επιστήμης, των ΜΜΕ και του αθλητισμού επέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2015, στο Προεδρικό Μέγαρο.


Ανάμεσα σε αυτούς στους οποίους απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος ήταν και ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, ειδικός φρουρός της Ελληνικής Αστυνομίας, από το Οχυρό Δράμας, ο οποίος έχει τιμηθεί με το μετάλλιο του Αστυνομικού Σταυρού από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, για πράξη αυτοθυσίας για διάσωση πολίτη που διέτρεχε κίνδυνο ζωής.

Το Τάγμα Αριστείας του Φοίνικος συνεστήθη το 1926 σε αντικατάσταση, και αυτό του (προυπάρχοντος) Τάγματος του Γεωργίου Α΄ (το οποίο συνεστήθη εκ νέου το 1935, με την παλινόρθωση της Βασιλείας, για να καταργηθεί εκ νέου το 1975). Πήρε την ονομασία του από το μυθικό πουλί, τον Φοίνικα.

Μέχρι το 1927 διάσημα του Τάγματος απενέμοντο σε Έλληνες καθώς και αλλοδαπούς πολίτες. Όταν όμως, σύμφωνα με το Συνταγμα του 1927, απαγορεύθηκε η απονομή παρασήμων σε Ελληνες, το Τάγμα διατηρήθηκε για την αναγνώριση της προσφοράς αλλοδαπών μόνο πολιτών.

Μετά την Παλινόρθωση της Μοναρχίας το 1935 και σύμφωνα με το Α.Ν. 19-4-1935 (ΦΕΚ Α, 170) επετράπη η εκ νέου απονομή και σε Έλληνες υπηκόους.

Τώρα, πλέον, απονέμεται σε Έλληνες που διακρίθηκαν στη Δημόσια Διοίκηση, στις επιστήμες, στις τέχνες και τα γράμματα, στο εμπόριο, τη βιομηχανία και τη ναυτιλία, όπως επίσης σε αλλοδαπούς που συνέβαλαν στην εξύψωση του ονόματος της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Το διάσημο του Τάγματος του Φοίνικος έχει σχήμα σταυρού. Είναι κατασκευασμένο από λευκό σμάλτο και πάνω στο σταυρό υπάρχει ανάγλυφη η απεικόνιση του μυθικού Φοίνικα, με ανοιχτές φτερούγες που αναγεννάται μέσα από τις φλόγες. Ο ανάγλυφος Φοίνικας απεικονίζεται και στο κέντρο του αστέρα. Στην οπίσθια όψη του σταυρού υπάρχει το εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η ταινία πάνω στην οποία αναρτάται το διάσημο έχει χρώμα βαθύ κίτρινο με λεπτές μαύρες λωρίδες κατά μήκος των άκρων.

Όπως και τα άλλα Τάγματα Αριστείας έτσι και του Φοίνικος διακρίνεται σε πέντε τάξεις: τον Μεγαλόσταυρο, τον Ανώτερο Ταξιάρχη, τον Ταξιάρχη, τον Χρυσό και τον Αργυρό Σταυρό.

Πηγή: dramania.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου