ΕΙΚΟΝΕΣ

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Άνοιγμα της λίστας της παράλληλης απασχόλησης αστυνομικών, τι απάντα ο Υπουργός κ.Πανούσης.

 Με ένθερμο ενδιαφέρον ενημερώθηκε ο κ. Πανούσης για την πρόταση αστυνομικού μέσω επιστολής που δημοσιεύσε το bloko.gr ώστε ν' ανοίξει η λίστα με τα νόμιμα δεύτερα επαγγέλματα απασχόλησης των υπηρετούντων στην ΕΛ.ΑΣ.

Μιλώντας στο bloko.gr ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αφού σχολίασε αρχικά ότι πρόκειται για μια ουσιαστική πρόταση, μας έκανε γνωστό ότι έδωσε σήμερα από νωρίς το πρωί εντολή να βρεθούν οι κανονιστιές διατάξεις και να συσταθεί ομάδα εργασίας προκειμένου να ανανεώσει και να καθορίσει εκ νέου τον κατάλογο με τα επαγγέλματα που θα μπορούν ν' ασκήσουν οι αστυνομικοί, χωρίς αυτό ν' αντιβαίνει ούτε με το καθηκοντολόγιο, ούτε με την υπόσταση του λειτουργήματος.
Ο κ. Πανούσης παραδέχτηκε ότι υπάρχει προβλημα μετά τις απανωτές μειώσεις μισθού και την ενδεχόμενη επικείμενη νέα και πρόσθεσε ότι " η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή πρόταση μας δίνει την ευκαιρία να ξαναδούμε ορισμένα απλά πράγματα  ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής του αστυνομικού. Για το συγκεκριμένο λόγο έδωσα νωρίς σήμερα το πρωί να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε και να βρούμε λύσεις".
Διαβάστε τα 3 σημεία της επιστολής του αστυνομικού στο bloko.gr που ανέδειξε προς όφελος των συναδέλφων του το όλο θέμα.
1. Ως γνωστόν σύμφωνα με τις διατάξεις άρθρου 5 Π.Δ. 538/89 προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι « …Απαγορεύεται στους αστυνομικούς η άσκηση άλλου επαγγέλματος και η κατ΄ επάγγελμα άσκηση εμπορίας ή τέχνης. Κατ΄ εξαίρεση, μετά από άδεια του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αστυνομικός μπορεί να ασκεί ιδιωτικό έργο ή εργασία με αμοιβή, εφόσον αυτά συμβιβάζονται με τα καθήκοντα της θέσης του, δεν παραβλάπτουν την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας του και δεν  δίδουν αφορμή για δυσμενή σχόλια σε βάρος του ιδίου ή της Ελληνικής Αστυνομίας. …»
2. Κατόπιν των ανωτέρω και με αφορμή τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στη Χώρα μας και επειδή από τις ανωτέρω διατάξεις εισέρχεται ξεκάθαρα  η υποκειμενικότητα, καθόσον δεν καθορίζεται σαφώς το πλαίσιο ελάχιστων απαιτήσεων – προϋποθέσεων που πρέπει να πληρεί ο αστυνομικός για  της έγκριση αδείας για την άσκηση άλλου επαγγέλματος ή η κατ΄ επάγγελμα άσκηση εμπορίας ή τέχνης φρονώ ότι,  πρέπει να καταστεί σαφές – συγκεκριμενοποιηθούν:
α. ποια επαγγέλματα συμβιβάζονται με τα καθήκοντα της θέσης του αστυνομικού
β. ποια δεν παραβλάπτουν την ομαλή εκτέλεση της Υπηρεσίας του,
γ. ποια δεν προκαλούν δυσμενή σχόλια σε βάρος του και
δ. ποίες συγκεκριμένες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται ώστε ο αστυνομικός να μπορεί να ασκεί άλλο νόμιμο  επάγγελμα  (μονιμότητα  ή μη, χρόνος εργασίας, χώρος εργασίας κ.λ.π.) .

3. Επισημαίνεται ότι για τους αστυνομικούς ειδικών καθηκόντων - ψυχολόγους επιτρέπεται η διατήρηση ιδιωτικού ιατρείου, πλέον των άλλων καθηκόντων τους .

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου