ΕΙΚΟΝΕΣ

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Απαγόρευση Κυκλοφορίας Οχημάτων και Πεζών στα Δάση!


Η απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στα περιαστικά δάση, από τη δύση του ηλίου μέχρι την ανατολή, αλλά και κατά τη διάρκεια της μέρας όπου κριθεί απαραίτητο, αποφασίστηκε, εκτός των άλλων,σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι, υπό την προεδρία του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, ο οποίος κάλεσε σε συστράτευση όλους τους πολίτες για την πρόληψη των πυρκαγιών.

    Η σύσκεψη, που έγινε με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη και τους Θρακομακεδόνες, είχε ως αντικείμενο τη λήψη πρόσθετων μέτρων, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ όλη αυτή την εβδομάδα θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, λόγω των ισχυρών ανέμων.

     Το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στα περιαστικά δάση τέθηκε σε εφαρμογή από σήμερα μέχρι και το Σάββατο, ενώ αποφασίστηκε επίσης να υπάρχει η μέγιστη επιφυλακή όλου του κρατικού μηχανισμού

    « Η χώρα μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, ειδικά σήμερα, 11 εκατομμύρια πυροφύλακες, ώστε να επιτηρείται στο σύνολό του ο ελληνικός χώρος και να υπάρχει έγκαιρη ειδοποίηση για κάθε πυρκαγιά. Πρέπει να επιστρέψουμε, μέσα από τον εθελοντισμό, στην καθολική συστράτευση των πολιτών απέναντι στον υπαρκτό και παρόντα κίνδυνο, τον κίνδυνο για την ελληνική παράδοση, το ελληνικό περιβάλλον, τη ζωή και την περιουσία», τόνισε ο κ. Δένδιας. 

   Αναφορικά με τα μέτρα της Πολιτείας ανέφερε:

   «Αποφασίσθηκε η πλήρης ενεργοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας με περιπολίες συνεχείς στα δάση για την πρόληψη και αποτροπή των πυρκαγιών, σε συνδυασμό με τις περιπολίες που πραγματοποιούν φέτος οι μοτοσικλετιστές του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς επίσης και με τις περιπολίες που θα τελούν κατά το δυνατόν οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων».

    Ο υπουργός άφησε σαφή υπονοούμενα για την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, περίπου οι μισές πυρκαγιές, από όσες έχουν εξιχνιασθεί τα αίτια, οφείλονται σε εμπρησμό από πρόθεση». 

   Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο εμπρησμού από πρόθεση στη συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 22:45, σε ένα σημείο όπου δεν δικαιολογείται κάποια φυσική αιτία, (μέσα στο δάσος, στο τέρμα της οδού Μίχα), την ώρα που φυσούσαν ισχυροί άνεμοι, ενώ πριν από 17 μέρες είχε εκδηλωθεί και άλλη πυρκαγιά στην ίδια περιοχή και περίπου την ίδια ώρα και πάλι με δυνατό αέρα.  

   Οι πυρκαγιές αυτές, υπογράμμισε ο υπουργός, είτε οφείλονται σε εμπρησμό από πρόθεση, είτε σε εγκληματική αμέλεια, βάζουν σε φοβερή δοκιμασία τις πυροσβεστικές δυνάμεις και μόνο «χάρη στην αυταπάρνηση των πυροσβεστών μας και τον επιτυχημένο συντονισμό από την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, τα πολύ χειρότερα έχουν αποφευχθεί». 

   Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στις ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού και όπως είπε «έγκαιρα είχα ενημερώσει την ελληνική κοινωνία για τα τεράστια προβλήματα που θα αντιμετωπίζαμε φέτος».

   Ευχαρίστησε δε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για την πολύτιμη βοήθεια που παρέχουν καθ' όλη της διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, αλλά ιδιαίτερα ευχαρίστησε «τα εκατοντάδες μέλη των εθελοντικών οργανώσεων που έχουν εγκαταλείψει τις οικογενειακές τους εστίες και έσπευσαν χθες το βράδυ από διάφορα σημεία της Αττικής στους Θρακομακεδόνες και τη Βαρυμπόμπη», καθώς και «την περιφερειακή αυτοδιοίκηση για την άψογη συνεργασία στην αντιμετώπιση των τελευταίων πυρκαγιών». 

   Καταλήγοντας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στην ομιλία του προς τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, τόνισε:

    «Ας γνωρίζει ο κάθε κακόβουλος ότι το ελληνικό κράτος δεν προτίθεται να μείνει άπραγο απέναντι στη μείζονα απειλή για τον φυσικό πλούτο και τη ζωή των πολιτών της πατρίδας μας. Παρακαλώ επίσης θερμά τους πολίτες να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις δραστηριότητές τους αυτές τις ημέρες του αυξημένου κινδύνου, ώστε από σφάλμα ή από αμέλεια να μην δημιουργηθεί αιτία καταστροφής».


Πηγή:e-typos com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου