ΕΙΚΟΝΕΣ

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Επιστρέφει ο Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας...

Επιστρέφει ο Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας από τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου και το μέτρο θα εφαρμοστεί μέχρι και την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014.

Υπενθυμίζεται πως τα όρια «μικρού» Δακτύλιου ορίζονται από τις παρακάτω οδούς και λεωφόρους: Λ. Αλεξάνδρας, Ζαχάρωφ, Λ. Μεσογείων, Φειδιππίδου, Μιχαλακοπούλου, Σπ. Μερκούρη, Βρυάξιδος, Υμηττού, Ηλ. Ηλιού, Αμβρ. Φραντζή, Λ. Ανδρ. Συγγρού, Χαμοστέρνας, Πειραιώς, Ιερά Οδός, Λ. Κωνσταντινουπόλεως, Αχιλλέως, Πλ. Καραϊσκάκη, Καρόλου,  Μάρνη, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων),  Λ. Αλεξάνδρας.


Στους δρόμους που αποτελούν όρια του «μικρού» Δακτυλίου το μέτρο δεν ισχύει.

Στις οδούς και λεωφόρους που περικλείονται από τον «μικρό» Δακτύλιο επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των Ι.Χ. αυτοκινήτων, καθώς και των φορτηγών ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους (μονά - ζυγά).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. δεν υπάγονται στις παραπάνω απαγορεύσεις και κυκλοφορούν χωρίς κανένα περιορισμό, στον «μικρό» Δακτύλιο:

α) Τα οχήματα των κατηγοριών που εξαιρούνται των περιορισμών, καθώς και τα οχήματα των κατηγοριών που απαιτείται να είναι εφοδιασμένα με ειδικές άδειες κυκλοφορίας στον «μικρό» Δακτύλιο, οι οποίες χορηγούνται από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ' αριθμ ΔΜΕΟ/οικ./3253/στ/0718/Φ.911 από 20/22.8.2013 (ΦΕΚ Β΄ 2048) Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Οι αιτήσεις από τους δικαιούμενους, θα υποβάλλονται από τη Δευτέρα 26 Αυγούστου έως και τις 31 Οκτωβρίου, κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή, από 08:00 έως 14:00 και Σάββατο, από 08.00 έως 12.00 στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, (Θ. Δηλιγιάννη 24-26, 4ος όροφος).  

β) Τα οχήματα των κατηγοριών που εμπίπτουν στα μέτρα του «Πράσινου» Δακτύλιου, δηλαδή:
Τα ηλεκτρικά οχήματα και τα οχήματα περιβαλλοντικής κατηγορίας Euro 5 και Euro 6 ή μεταγενέστερης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 g/km, ανεξαρτήτως του καυσίμου που χρησιμοποιούν (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο ή συμπιεσμένο φυσικό αέριο) και τα οχήματα που χρησιμοποιούν για την κίνησή τους αέρια καύσιμα (υγραέριο ή φυσικό αέριο) και περιβαλλοντικής κατηγορίας Euro 4 εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 g/km.

Επίσης για τα οχήματα των μονίμων κατοίκων εσωτερικά του «μικρού» Δακτύλιου, προβλέπονται ειδικές Ζώνες εισόδου - εξόδου.

Οι ειδικές άδειες κυκλοφορίας στον «μικρό» Δακτύλιου που είχαν χορηγηθεί από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής για το έτος 2012-2013, δεν ισχύουν για τη νέα περίοδο 2013-2014.

Επιπλέον σύμφωνα με τις διατάξεις του «Πράσινου» Δακτύλιου, απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 2,2 τόνων και των λεωφορείων, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν την 1/1/1990, εντός της ζώνης του «Μεγάλου» Δακτύλιου. Κατά την έναρξη κάθε νέου ημερολογιακού έτους, η παραπάνω χρονολογία προσαυξάνεται κατά ένα έτος.

Τα όρια του «Μεγάλου» Δακτύλιου, καθορίζονται από τις παρακάτω οδούς και λεωφόρους: Παραλιακή λεωφόρος, Αλίμου, Βουλιαγμένης, Ελ. Βενιζέλου, Περιμετρική Υμηττού, Κατεχάκη, Μεσογείων, Αγ. Παρασκευής, Χαλανδρίου, Παπανικολή, (Κ. Παλαιολόγου), Καποδιστρίου, Κύμης, Κασταμονής, Χαλανδρίου, Αναγεννήσεως, Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας, Αθηνών - Θηβών, Γρ. Λαμπράκη έως Κερατσίνι. Στην απαγόρευση αυτή δεν περιλαμβάνονται η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών−Λαμίας, η Λ. Κηφισού και η Λ. Αθηνών, με εξαίρεση το τμήμα της από τη διασταύρωσή της με τη Λ. Κηφισού έως την οδό Αχιλλέως.

Το μέτρο του Δακτυλίου ισχύει:

- Δευτέρα έως Πέμπτη, από 07.00 έως 20.00
- Παρασκευή, από 07.00 έως 15.00

Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιούνται 24ωρες απεργίες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν.

Οι παραβάτες των περιοριστικών αυτών μέτρων, τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Διοικητικό πρόστιμο 200,00 €).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου