ΕΙΚΟΝΕΣ

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Υπέρμετρη αισιοδοξία των εκτιμήσεων, παραδέχεται το ΔΝΤ και αναγνωρίζει το λάθος στις "πλάτες" του Έλληνα!!

Εντελώς ψυχρά τα στελέχη του ΔΝΤ αναφερόμενα στον οικονομικό όλεθρο που έσπειραν στη χώρα σε συνεργασία με τη Γερμανία, παραδέχονται ότι ήταν απλά ''αισιόδοξοι'', όταν επέβαλαν τα μέτρα στραγγαλισμού της ελληνικής οικονομίας. 

Συγκεκριμένα ο κορυφαίος οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, τον περασμένο Ιανουάριο είχε “ταράξει τα νερά” όταν είχε παραδεχθεί πως το ΔΝΤ έκανε λάθος στον υπολογισμό των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών για το ελληνικό πρόγραμμα, συνεισφέροντας με τον τρόπο αυτό σημαντικά στην πρωτοφανή βύθιση της χώρας στην ύφεση.
Τώρα, ένα έγγραφο εργασίας του ΔΝΤ έρχεται να ανατρέψει τη θεωρία αυτή, αναγνωρίζοντας πως έγινε λάθος στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, αλλά αντιτείνοντας πως οι λανθασμένες προβλέψεις του Ταμείου για την εξέλιξη του ελληνικού ΑΕΠ δεν οφείλονται σε αυτό το λάθος, παρά στην υπέρμετρη αισιοδοξία των εκτιμήσεων για ανάπτυξη στη χώρα.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές που υπογράφουν την έκθεση, ακόμα κι αν οι πολλαπλασιαστές είχαν υπολογιστεί πιο ρεαλιστικά, οι προβλέψεις για το ΑΕΠ της Ελλάδας δε θα ήταν πολύ πιο ακριβείς.
“Αντίθετα, μακράν ο πιο σημαντικός παράγοντας ήταν η δραματική αναθεώρηση της πιθανής ανάπτυξης, τόσο στο πραγματικό της επίπεδο, όσο και στην προβλεπόμενη ανάπτυξη. Αυτό αντανακλούσε αρκετές εξελίξεις, μεταξύ των οποίων μεγάλες αναθεωρήσεις οικονομικών στοιχείων μετά από την έναρξη του προγράμματος, πιο αδύναμη των αναμενομένων εφαρμογή του προγράμματος και οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις, πολιτική και κοινωνική αναταραχή και άλλους παράγοντες που συνεισέφεραν στην κατά πολύ πιο αδύναμη οικονομική επίδοση για την οποία ήλπιζε το αρχικό πρόγραμμα”, σημειώνεται.
Τους 4.000 νεκρούς όμως, απο τις αυτοκτονίες λόγω των μνημονίων που προκλήθηκαν από τα μέτρα του ΔΝΤ και του Βερολίνου, δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για ''υπερβολική αισιοδοξία''.

Πηγή:DEFENCENET

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου