ΕΙΚΟΝΕΣ

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά σε Βαρυμπόμπη-Θρακομακεδόνες - Κάηκαν περίπου 10 σπίτια

Υπό πλήρη έλεγχο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις είναι πλέον η φωτιά σε Βαρυμπόμπη-Θρακομακεδόνες. Αυτή την  ώρα σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά που εκδηλώθηκε, αργά το βράδυ της Δευτέρας σε δασική έκταση στη Βαρυμπόμπη του Δήμου Αχαρνών, έχει έχει σβήσει αλλά οι δυνάμεις πυρόσβεσης παραμένουν στην περιοχή για κίνδυνο αναζωπύρωσης λόγω των πολύ δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Το χθεσινό εφιαλτικό σκηνικό
Οι άνεμοι εντάσεως έως και πέντε μποφόρ συμβάλλουν στη δημιουργία νέων μετώπων ενώ οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.Το σκηνικό εφιαλτικό. Λίγο μετά τις τέσσερις τα ξημερώματα το πύρινο μέτωπο άρχισε να πλησιάζει απειλητικά τους Θρακομακεδόνες, ενώ νωρίτερα είχε εκκενωθεί το κέντρο αιμοδοσίας. Η μυρωδιά του καμένου αλλά και η στάχτη έχουν γίνει αισθητές σε αλλά σημεία της Αθήνας.
Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής ανησυχούν περισσότερο για το βόρειο τμήμα του μετώπου, αυτό προς τον οικισμό της Αγίας Κυριακής όπου και ξεκίνησε η φωτιά, καθώς η οδική πρόσβαση είναι δυσχερής και οι επίγειες δυνάμεις επιχειρούν από χωματόδρομους. Το νότιο τμήμα, προς το Ολυμπιακό χωριό, φαίνεται να ελέγχεται καλύτερα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική ένα σπίτι, εκτός οικισμού, μέσα στο δάσος _κοντά στους Θρακομακεδόνες_ παραδόθηκε στις φλόγες ενώ η φωτιά έφτασε σε αυλές σπιτιών προκαλώντας ζημιές. Πληροφορίες θέλουν να έχουν καεί τουλάχιστον 10 σπίτια.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πυροσβεστικής που εκδόθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης: «Στις 22:48 χθες, ενημερώθηκε η Υπηρεσία μας για πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη Αττικής. Άμεσα έσπευσαν 55 πυροσβέστες με 20 οχήματα και 26 άτομα πεζοπόρο ενώ κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού(Δ.Α.Ε.Ε.) βρέθηκε στον τόπο του συμβάντος από την πρώτη στιγμή»
Σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση πως όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Αττική τέθηκαν σε γενική επιφυλακή ενώ αναφορικά με τις δυνάμεις που επιχειρούν επισημαίνεται πως σταδιακά ενισχύθηκαν ως εξής: 122 πυροσβέστες με 61 οχήματα, 96 άτομα πεζοπόρο, 10 εθελοντικά οχήματα με 20 άτομα, 15 υδροφόρες Ο.Τ.Α., 10 ιδιωτικές υδροφόρες, 60 στρατιώτες, 3 μηχανήματα του Στρατού, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας έχει δοθεί εντολή να ενισχύσουν τις επίγειες δυνάμεις από αέρα 10 αεροσκάφη , δύο ελικόπτερα Σινούκ, ενώ θα συντονίζονται αξιωματικούς που επιβαίνουν σε ελικόπτερο Σουπερ – Πούμα της Πυροσβεστικής.
Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής δήλωσε πριν από λίγο στο Mega ότι είχε επιχειρηθεί να μπει φωτιά στην περιοχή και πριν από 20 ημέρες όμως την πρόλαβαν εγκαίρως τότε.
Ενισχύσεις καταφθάνουν από διάφορα σημεία της χώρας για να συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων.
Με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 μεταβαίνουν στην Αθήνα 70 πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη ενώ αναμένονται δυνάμεις και από την Κομοτηνή που έρχονται οδικώς. Ήδη την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν πυροσβεστικά πληρώματα και οχήματα, που έφτασαν από περιοχές της Πελοποννήσου, της Θεσσαλίας και της Δυτικής Ελλάδας.    

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως «Η πυρκαγιά ξεκίνησε από πευκόφυτη περιοχή και πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω του ανάγλυφου της περιοχής και του δυνατού αέρα. Οι δυνάμεις της υπηρεσίας μας αντιμετώπισαν δύσκολες συνθήκες με κίνδυνο το βόρειο μέτωπο της πυρκαγιάς να κατευθυνθεί προς τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, επισημαίνουμε ότι δεν υπήρχαν δρόμοι να αναχαιτιστεί, ενώ φυσούσαν βόρειοι/βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως έως και 5 μποφόρ και το δυτικό/ νοτιοδυτικό μέτωπο που δημιουργούνταν κατευθυνόταν προς κατοικημένη περιοχή. Μετά από ολονύκτιες και υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάφεραν να περιορίσουν τα μέτωπα και να αποσοβήσουν τον κίνδυνο να εισέλθει η φωτιά στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας όπως επίσης και να συμβούν ολοσχερείς καταστροφές στις κατοικίες της περιοχής».

Στο μεταξύ μεγάλο τμήμα της περιοχής έχει παραδοθεί στο σκοτάδι, αφού σημειώνονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ενώ αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής κάνουν έκκληση στους πολίτες να μην κινούνται στην περιοχή ενώ σε ορισμένους δρόμους έχει διακοπεί η κυκλοφορία.

Στις 1.30, η φωτιά που ξεκίνησε από πευκόφυτη έκταση στην οδό Ιωάννη Μίχα, κάτω απόν τον οικισμό της Αγίας Κυριακής, άλλαξε κατεύθυνση το νότιο τμήμα της  κινήθηκε προς το Ολυμπιακό χωριό . Από τον δήμο δόθηκε εντολή να εκκενωθούν κατοικίες, από την οδό Ορφέως και επάνω, προς τον οικισμό της Αγίας Κυριακής ενώ κάτοικοι για προληπτικούς λόγους έφυγαν από τα σπίτια τους και από άλλα σημεία της περιοχής.

Στο σημείο του μετώπου είχε σπεύσει από τη πρώτη στιγμή και ο περιφερειάρχης Αττικής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής από τις 06.00 της Δευτέρας έως τις 06.00 της Τρίτης σε όλη τη χώρα είχαν εκδηλωθεί 62 δασικές πυρκαγιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου