ΕΙΚΟΝΕΣ

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Ετοιμάζονται νέες Ομάδες Ειδικών Δράσεων στην ΕΛ.ΑΣ.

 Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εκτιμούν πως οι Ομάδες Ειδικών Δράσεων θα έχουν συσταθεί σε έναν μήνα.




Διαβάστε τί προβλέπει για τις ΟΕΔ ο Ν. 4249/2014 (ΦΕΚ Α 73/24-3-2014) που αφορά στην αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Άρθρο 34. Ειδικές - Επιχειρησιακές Ομάδες, Αστυνομικές Μονάδες και Κλιμάκια Υπηρεσιών

Ομάδες Ειδικών Δράσεων (Ο.Ε.Δ.), οι οποίες στελεχώνονται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και έχουν ως αποστολή την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση ειδικών ή σημαντικών ζητημάτων ασφάλειας, καθώς και την αντιμετώπιση σοβαρών και επικίνδυνων καταστάσεων δημόσιας τάξης στις περιοχές που δεν λειτουργούν ή σε περιπτώσεις που δεν δύνανται να ανταποκριθούν άμεσα οι αρμόδιες αυτοτελείς Υπηρεσίες Ειδικών Αποστολών. 

γ. Στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών Αττικής και Θεσσαλονίκης του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, καθώς και στις Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις, δύνανται να συγκροτούνται Ειδικές Ομάδες Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, οι οποίες έχουν ως αποστολή την αναζήτηση και τον εντοπισμό σημείων, διαδρομών και μεθόδων παράνομης εισόδου αλλοδαπών στη χώρα, την εξάρθρωση κυκλωμάτων διακίνησης παράνομων μεταναστών προς τη χώρα και εντός αυτής, καθώς και την άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση του Σώματος στην αντιμετώπιση, ειδικών ή σοβαρών περιπτώσεων παράνομης εισόδου, παραμονής και διακίνησης αλλοδαπών στην Ελληνική Επικράτεια.

Δημιουργούνται  δηλαδή παρόμοιες ομάδες με την επιχειρησιακή φιλοσοφία των Ο.Π.Κ.Ε στις Διευθύνσεις Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης ενώ για την υπόλοιπη επικράτεια στις Αστυνομικές Περιφέρειες.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μετά το ανθρωποκηνυγητό των Αλβανών δραπετών που δραπέτευσαν τον περασμένο Μάρτιο από τις φυλακές Τρικάλων χρειάζονται ειδικές δυνάμεις καταλλήλως εκπαιδευμένες για την σύλληψη κακοποιών που δρουν στο ύπαιθρο και συγκεκριμένα στην επαρχία και πέριξ ορεινών όγκων.

Ειδική μνεία στις Ο.Ε.Δ γίνεται ως προς τον οπλισμό τους αφού αυτός θα αποτελείται από βαρύ οπλισμό πολεμικών διαμετρημάτων. 

Πολλά από τα αντικείμενα στα οποία θα κληθούν να εκπαιδευθούν οι αστυνομικοί θα είναι από το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Καταδρομών. Η ΕΛ.ΑΣ πλέον έχει αντιληφθεί την σημασία που κρύβουν οι ασύμμετρες απειλές από τα Βόρεια σύνορα αλλά και οι κάθε λογής ποινικοί που δραστηριοποιούνται στην επαρχία. Επίσης, η υλικοτεχνική υποδομή θα είναι στρατιωτικών πρότυπων παρόμοια με αυτή των σύγχρονων μονάδων ειδικών επιχειρήσεων.

Αναδημοσίευση : Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου