ΕΙΚΟΝΕΣ

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Αμειβόμενες περιπολίες σε καιρό κρίσης - Πόσες έγιναν, πόσοι αστυνομικοί συμμετείχαν, τί κοστίζουν....;;;

Περιπολίες λόγω ... οικονομικής κρίσης για 43,19 ευρώ «καθαρά», κάνουν οι αστυνομικοί προκειμένου να αυξήσουν τον μηνιαίο εισόδημά τους.


Όλο και περισσότεροι ένστολοι προσθέτουν μεροκάματα, «κόβοντας» τα ρεπό τους, και συμμετέχουν μαζικά στο θεσμό των «αμοιβόμενων περιπολιών». Αυξανόμενες είναι και οι ευέλικτες δράσεις με τις περιπολίες των δύο «δωδεκάδων» αστυνομικών σε προβληματικές περιοχές με μεγάλη εγκληματικότητα και έλλειψη αστυνομικού προσωπικού, έχοντας σημαντικά αποτελέσματα, κάτι όμως που πρέπει να συνεχιστεί με την επέκτασή τους για να μην ατονήσουν. Το ειδικό σχέδιο δράσης για το κέντρο της Αθήνας, που έχει ξεκινήσει από την 1η Απριλίου, εμφανίζει θετικά πρόσημα στην αντιμετώπιση του παρεμπορίου, της πώλησης των λαθραίων τσιγάρων, των εκδιδόμενων επ’ αμοιβή προσώπων και της μικροεγκληματικότητας.

«Ξοδεύεται όλη η δαπάνη»

Ο θεσμός των αμοιβόμενων περιπολιών υπήρχε χρόνια, ωστόσο το ενδιαφέρον συμμετοχής ήταν μικρό, αφού και οι μισθοί ήταν μεγαλύτεροι, σήμερα όμως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μεγάλων μισθολογικών περικοπών ο αριθμός των αστυνομικών που ενδιαφέρονται να κάνουν περιπολία, έχει αυξηθεί σημαντικά, όπως εξηγούν στο bloko.gr υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.. Μάλιστα τα ποσά της δαπάνης για τις αμοιβόμενες περιπολίες, που δίνονται στις τέσσερις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Αττικής, ξοδεύονται έως το τελευταίο... λεπτό του ευρώ!

Τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο και Μάϊο του 2015 έγιναν 544 αμοιβόμενες περιπολίες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 1.243 αστυνομικοί, οι οποίοι αιτήθηκαν τη συμμετοχή τους διακόπτοντας τα ρεπό τους για να δουλέψουν σε ένα 8ωρο περιπολίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης που υπηρετούν.

Στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Δυτικής, Βορειοανατολικής, Νοτιοανατολικής Αττικής και Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, τον μήνα Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκαν 114 αμοιβόμενες περιπολίες με τη συμμετοχή 234 αστυνομικών, τον Μάρτιο 156 περιπολίες με 349 αστυνομικούς, τον Απρίλιο 123 περιπολίες με 290 αστυνομικούς και τον Μάϊο 151 περιπολίες με 370 αστυνομικούς. Το μεροκάματο των ένστολων που αιτήθηκαν τη συμμετοχή τους σε αυτές τις περιπολίες ανέρχεται σε 58,02 ευρώ μικτά, και 43, 19 ευρώ «καθαρά». Η συνολική δαπάνη μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές ανήλθε σε 72.118, 17 ευρώ, ενώ στις τσέπες των αστυνομικών  μπήκαν συνολικά  53.685, 17 ευρώ. 

Τέλος, ως ΑΝ.Α.Σ.Α., υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 2800/29-2-2000 με τίτλο "Αποζημίωση αστυνομικών για πρόσθετη εργασία" ισχύουν τα εξής:

Το αστυνομικό προσωπικό των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων και των Αστυνομικών τμημάτων των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, από το βαθμό του Αστυφύλακα μέχρι και του Υπαστυνόμου Α', επιτρέπεται να διατίθεται, εφόσον επιθυμεί, για εκτέλεση υπηρεσίας πεζής περιπολίας επί ένα 8ωρο, μια φορά την εβδομάδα, πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας, με την καταβολή αποζημίωσης, η οποία ορίζεται στο ύψος αυτής που προβλέπεται για την πέραν του πενθημέρου εργασία των αστυνομικών, όπως ισχύει κάθε φορά, προσαυξανόμενη κατά 20%, και χορηγείται με τις ίδιες με αυτή προϋποθέσεις.


Πηγή : bloko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου