ΕΙΚΟΝΕΣ

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Αίτημα και προτάσεις για την ενίσχυση της Δ.Α. Ορεστιάδας

Η Συνδικαλιστική Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας με την παρακάτω της επιστολή προς την πολιτική και φυσική ηγεσία του Σώματος ζητούν την ενίσχυση των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας και προτείνουν λύσεις για το πρόβλημα της υποστελέχωσης της ακριτικής Διεύθυνσης.



                                                                    Ορεστιάδα, 04 Ιουνίου 2015
                                                                     
Αρ. Πρωτ.:17/2015


ΘΕΜΑ: «Ενίσχυση Υπηρεσιών Δ.Α Ορεστιάδας ».

ΣΧΕΤ.: Υπ’ αριθ. 14/2015 από 12-05-2015 έγγραφό μας.

Με το υπ’ αριθ. 14/2015 από 12-05-2015 έγγραφο μας, γνωστοποιήσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή αρμοδιότητας της Δ.Α Ορεστιάδας και επισημάναμε την ανάγκη κάλυψης των οργανικών θέσεων της νεοϊδρυθείσας Υπηρεσίας του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών Ορεστιάδας με έδρα το Φυλάκιο Ν. Έβρου, με έκτακτες μεταθέσεις από άλλη περιοχή μετάθεσης σύμφωνα με το αρθρ. 17 παρ.1 εδάφιο β του Π.Δ 100/03.

Παρόλο που τονίσαμε την αναγκαιότητα για άμεση ενίσχυση της Δ.Α Ορεστιάδας, το Αρχηγείο με διαταγές που εξέδωσε, αποδυνάμωσε την Δ.Α Ορεστιάδας ακόμη περισσότερο. Συγκεκριμένα σε δύο εξ’ αυτών διέταξε την λήξη απόσπασης δεκατεσσάρων αστυνομικών που βρίσκονταν στην περιοχή με μακροχρόνιες αποσπάσεις, χωρίς έξοδα δημοσίου, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης εισόδου μεταναστών. Επίσης στα πλαίσια ενίσχυσης των αεροδρομίων της χώρας, με άλλες διαταγές, απέσπασε επιπλέον πέντε αστυνομικούς αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο της Υπηρεσίες μας, ενισχύοντας μάλιστα αεροδρόμια «με μεγάλο όγκο πτήσεων, της τάξεως των 5-10 πτήσεων την εβδομάδα».  

Οι Υπηρεσίες Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας των τμημάτων αρμοδιότητας της Δ.Α Ορεστιάδας λειτουργούν με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό και στις περισσότερες των περιπτώσεων αστυνομεύουν μία τεράστια σε έκταση περιοχή με περιπολικό και πλήρωμα ένα μόνο άτομο.

Παράλληλα θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, στην περιοχή αρμοδιότητας της Δ.Α Ορεστιάδας λειτουργούν πέντε σημεία ελέγχου διαβατηρίων τα οποία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες  εξυπηρετούν πολλαπλάσιο όγκο διερχομένων  σε σχέση με τους υπόλοιπος μήνες του έτους, η δύναμη των οποίων είναι η ελάχιστη δυνατή. Από την πλευρά τους οι γείτονες χώρες Βουλγαρία και Τουρκία αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα  , τόσο με ενίσχυση  προσωπικού όσο και με κατάλληλες χωροταξικές ρυθμίσεις προκειμένου να πραγματοποιείται σωστά και χωρίς καθυστερήσεις ο έλεγχος διαβατηρίων και να εξυπηρετούνται με ταχύτητα οι ταξιδιώτες, και διερωτάται κανείς, μήπως θα έπρεπε  κάποια  στιγμή και εμείς να  υιοθετήσουμε  επιτέλους τέτοιες ρυθμίσεις  και σχεδιασμούς; Τα σημεία ελέγχου διαβατηρίων χρειάζονται ενίσχυση τόσο από έμψυχο δυναμικό όσο και από υλικοτεχνικές υποδομές.

Είναι  γνωστό και δεν χρειάζονται πλέον επεξηγήσεις για το πρόβλημα  της αθρόας εισόδου παράνομων μεταναστών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της ιδιαιτερότητας της  περιοχής, όπου η στάθμη των υδάτων του ποταμού Έβρου πέφτει σε πολύ χαμηλά επίπεδα , κάνοντας εύκολη την είσοδο τους, οπότε απαιτείται και αντίστοιχη στελέχωση των Υπηρεσιών της Δ.Α Ορεστιάδας.

Η ίδρυση και η αποστολή της νέας Υπηρεσίας είναι μείζονος σημασίας για την περιοχή  μας, η λειτουργία της όμως και η στελέχωση της δεν θα πρέπει να συνδεθεί με την δυσλειτουργία και την υποστελέχωση των άλλων υπηρεσιών  της Δ.Α Ορεστιάδας  και αυτή είναι η κυριότερη ανησυχία της Ένωσής μας.

Η Ένωση μας επισημαίνει και προειδοποιεί ότι, με την ενδεχόμενη λήξη της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΑ» την 30-06-2015 και την πιθανή αποδέσμευση των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται αποσπασμένες λόγω της επιχείρησης, η περιοχή του Βορείου Έβρου θα αντιμετωπίσει καταστάσεις στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης αντίστοιχες με αυτές που επικρατούσαν πριν τον Αύγουστο του 2012, που άρχισαν οι διάφορες επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Επομένως, αξιολογώντας την δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή,  προτείνουμε:

1.Να καλυφθούν άμεσα  οι  οργανικές θέσεις του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών Ορεστιάδας με έκτακτες μεταθέσεις από άλλη περιοχή μετάθεσης, (και όχι από τις ήδη αποδυναμωμένες Υπηρεσίες της Δ.Α Ορεστιάδας).

2. Να επανέλθουν  εκ νέου με απόσπαση  οι αστυνομικοί που ήταν στην περιοχή χωρίς έξοδα δημοσίου και

3.Να διατηρηθούν οι υπάρχοντες αστυνομικοί που έχουν έρθει  με απόσπαση αδαπάνως για το δημόσιο. 
                     Ο                                                                    Ο
             ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                    
            
         ΑΚΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ                                ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΥΔΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ


ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ:

ΠΡΟΣ:  

1)Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. ΠΑΝΟΥΣΗ Ιωάννη (διαμέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

2)Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. ΤΣΑΚΝΑΚΗ Δημήτριο (διαμέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

3) Υπαρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας  Αντιστράτηγο κ. ΤΣΟΥΒΑΛΑ Κωνσταντίνο (διαμέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

4) Προϊστάμενο Επιτελείου Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. ΚΑΤΡΙΑΔΑΚΗ Εμμανουήλ (διαμέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

5) Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων   

6)Μέλη μας

ΚΟΙΝ.:
  
1) Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Α.Μ.Θ Ταξίαρχο κ. ΜΕΝΕΞΙΔΗ Νικόλαο

2) Αστυνομικό Διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας Αστυνομικό Διευθυντή κ. ΣΥΡΙΤΟΥΔΗ Πασχάλη

      




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου