ΕΙΚΟΝΕΣ

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Έξι τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα απέκτησε η ΕΛ.ΑΣ.

Εξι ισραηλινά drones (τηλεκατευθυνόμενα μικρά αεροπλάνα) παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται σ επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή, θα χρησιμοποιεί σε λίγες εβδομάδες η ΕΛ.ΑΣ στην προσπάθεια καταδίωξης Ελλήνων και ξένων ενόπλων. 


Παράλληλα θα χρησιμοποιούνται και για την επιτήρηση των συνόρων για να γίνονται αμέσως αντιληπτά πλοία με λαθρομετανάστες που ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια.

Την απόκτηση των drones που κόστισαν στο ελληνικό δημόσιο περίπου 800.000 ευρώ συμφώνησε στην πρόσφατη επίσκεψη του στο Ισραήλ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος παρακολούθησε και σχετική επίδειξη.

Τρία εξ αυτών θα είναι μικρού μεγέθους, μήκους περίπου δύο μέτρων και άλλα τρία μεγαλύτερα με διπλάσιο μήκος. Από τις διαστάσεις του αεροπλάνου εξαρτώνται το ύψος και η διάρκεια πτήσης, η ταχύτητά τους κι η «ακτίνα» κατόπτευσης.

Η απόκτηση των τηλεκατευθυνόμενων αεροπλάνων που θα φέρουν θερμικές κάμερες και άλλο εξοπλισμό προωθήθηκε από τον κ. Κικίλια ύστερα και από «εμπλοκή» με τις πτήσεις των ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ στη μεγάλη φυγή των καταζητούμενων ληστών του Διστόμου, τον περασμένο Αύγουστο. Τότε είχε υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην απογείωση των εναέριων μέσων της ΕΛ.ΑΣ που δεν εντόπισαν το ταχύπλοο διαφυγής των ληστών.

Σύμφωνα με τη μελέτη των συνεργατών του κ. Κικίλια, τα κατευθυνόμενα αυτά αεροσκάφη θα διασκορπιστούν σε όλη τη χώρα, ενώ μπορεί να τα μεταφέρουν στο σημείο «ενδιαφέροντος» οι αστυνομικές δυνάμεις μαζί με «εκτοξευτήρα» για την απογείωσή τους. Ωστόσο το ακριβές επιχειρησιακό σχέδιο χρήσης τους θα συνταχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Σημειώνεται ότι το 2009, στην απαγωγή της συζύγου επιχειρηματία αλλά και το 2013 στην καταδίωξη των αλβανών δραπετών από τη φυλακή Τρικάλων, είχε επιχειρηθεί να χρησιμοποιηθούν πειραματικά τέτοιου είδους αεροπλάνα, χωρίς ωστόσο επιτυχία.

 του Βασίλη Λαμπρόπουλου,

Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου