ΕΙΚΟΝΕΣ

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Ο περίφημος Κώδικας Δεοντολογίας και η κοινή άποψη της Σ.Κ.Α.Υ. και της ΑΝ.Α.Σ.Α.

Την 2η ημέρα του 24ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της ΠΟΑΣΥ διανεμήθηκε με απόφαση του Προέδρου (προφανώς κατόπιν σχετικής συλλογικής απόφασης) σε όλους τους συνέδρους-αντιπροσώπους ο «Κώδικας Επαγγελματικής Συνδικαλιστικής Αστυνομικής Δεοντολογίας» που είχε καταρτιστεί το έτος 2000, στο 11ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας.


Ο Πρόεδρος μάλιστα τόνισε την ανάγκη επικαιροποίησης του εν λόγω Κώδικα προσθέτοντας πως θα πρέπει να αποτελέσει εγχειρίδιο συμπεριφοράς για τους νέους κυρίως Συνδικαλιστές που καθημερινά αναρτούν διάφορα επικριτικά σχόλια σε ιστοσελίδες του διαδικτύου και στα διάφορα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κατά κοινή ομολογία όλων παρευρισκομένων συνέδρων, ο «Κώδικας» ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις στους παλαιότερους και θύμισε εποχές εσωστρέφειας της Ομοσπονδίας.

Εποχές που οδήγησαν στην απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος και στη διαγραφή των συναδέλφων! Εποχές που δεν θα πρέπει να επιτραπεί από κανέναν μας να ξαναζήσουμε και δεν πρέπει επ’ ουδενί να επαναληφθούν!

Οι καιροί και οι δύσκολες περιστάσεις απαιτούν ενότητα και ομοψυχία, όχι διχόνοια και πειθαναγκασμό σε παραταξιακές ή κομματικές γραμμές.

Γι' αυτό ακριβώς μην μας κουνάτε αυστηρά το δάχτυλο κύριοι γιατί δεν μας τρομάζετε και (όπως ήδη γνωρίζετε και έχει αποδειχθεί πολλάκις) δεν μπορείτε να μας ελέγξετε!

Αντιθέτως, μας πεισμώνετε ακόμη περισσότερο να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας !

Η άποψη των ενεργών συνδικαλιστικών συνδυασμών της Σ.Κ.Α.Υ. και της ΑΝ.Α.Σ.Α., είναι πως δεν υφίσταται ανάγκη ύπαρξης του συγκεκριμένου «Κώδικα», για τον απλούστατο λόγο, διότι ως Αστυνομικοί έχουμε ήδη αυστηρό Πειθαρχικό Δίκαιο, αλλά και ως πολίτες διεπόμαστε από τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και των λοιπών Νόμων, για τις πράξεις και τις παραλείψεις μας.

Ιδιαίτερα όλοι οι Αστυνομικοί στα κοινά ποινικά δικαστήρια έχουμε ακόμα πιο σκληρή αντιμετώπιση από τους λοιπούς συμπολίτες μας, είτε για πράξη που έχει σχέση με την υπηρεσία είτε δεν έχει σχέση με αυτήν και έγινε από αυτούς στον ιδιωτικό τους βίο.

Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο για την συνδικαλιστική δράση και συμπεριφορά!

Ο συνάδελφος που επιθυμεί να ασχοληθεί με τα συνδικαλιστικά δρώμενα κρίνεται και κατακρίνεται μόνο από αυτούς που τον ψηφίζουν!

Η άποψη, η προτίμηση και η εμπιστοσύνη των συναδέλφων για τις συμπεριφορές και τις πράξεις των συνδικαλιστών εκφράζεται ΜΟΝΟ μέσα από τη δημοκρατική διαδικασία των εκλογών.

Γενικότερα ο συνδικαλισμός, σύμφωνα και με τις αρχές και τα πορίσματα των πολιτικών επιστημών είναι μία μορφή πολιτικής, δηλαδή μία μορφή συμμετοχής στα κοινά μίας ορισμένης εργατικής ομάδας. Επομένως, όταν ακόμα και στον πολιτικό χώρο, στα πολιτικά κόμματα που μας κυβερνούν, δεν υπάρχει ένας εξειδικευμένος κώδικας πολιτικής δεοντολογίας, αλλά εφαρμόζεται ο νόμος γι’ οτιδήποτε χρειαστεί, είναι δυνατόν στον αστυνομικό συνδικαλισμό, να βάλουμε από μόνοι μας κώδικες και «εσωτερικές διαταγές», που απλά θα μας  βάζουν όρια στην απόδοσή μας και στη δράση μας;

Στη Δημοκρατία η συμμετοχή, οι προτάσεις και η ποιότητα και ποσότητα συμμετοχής στα κοινά δεν μπορεί να έχουν κανόνες. 

Εξάλλου η μικρή σε ηλικία σχετικά αστυνομική συνδικαλιστική ιστορία -στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Αθήνα- έχει, δυστυχώς αποδείξει ότι όπου εφαρμόστηκε ο εσωτερικός συνδικαλιστικός πειθαρχικός κανόνας με διαγραφές βάσει Γενικών Συνελεύσεων και Συνεδρίων, διαχώρισε τους συναδέλφους, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις οδηγήθηκαν στην απομόνωση, στην εσωστρέφεια και στη μείωση της συνδικαλιστικής απόδοσής τους, και έχασαν την πραγματική αποστολή τους. Αποτέλεσμα ήταν να χάσουμε όλοι μας και να μας κάνουν ό,τι θέλουν οι εκπρόσωποι της ηγεσίας.

Εάν όμως, παρόλα όσα αναφέραμε μέχρι στιγμής, οι αρμόδιοι (πρόσωπα-φορείς-επιτροπές-κλπ) επιμένουν, προτείνουμε να καταρτιστεί νέος «Κώδικας» με τις κάτωθι υπενθυμίσεις, προς όλους τους συναδέλφους, τις οποίες θα πρέπει θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους όταν κληθούν να ξαναεμπιστευθούν και να τιμήσουν υποψήφιο συνδικαλιστή με την ψήφο τους:

- Δεν έχει θέση στον συνδικαλισμό, όποιος δεν ασχολείται με τα προβλήματα των   συναδέλφων, όποιος που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να βολεύεται, να     
  μην εργάζεται κανονικά αλλά πληρώνεται κανονικά με πλήρη μισθό (και       
  πενθήμερα και νυχτερινά)!

- Όποιος εκμεταλλεύεται τη δύναμη της ψήφου των συναδέλφων του για 
  επισκέπτεται με ύφος χιλίων καρδιναλίων τα πολιτικά γραφεία των κομμάτων 
  και τις νομαρχιακές επιτροπές τους για να βγαίνει φωτογραφίες!

- Όποιος ενώ θέλει να λέγεται και να έχει τον τίτλο του συνδικαλιστή, επιλέγει 
  συνειδητά να κάνει «ασφαλή» συνδικαλισμό και δεν συγκρούεται με την  
  εκάστοτε ηγεσία για να προασπιστεί και να διασφαλίσει τα δικαιώματα και τα 
  κεκτημένα των συναδέλφων, αλλά παρακαλάει σκύβοντας το κεφάλι και κάνει 
  δημόσιες σχέσεις για προσωπικό όφελος!

- Όποιος «συνδικαλιστής» βρίσκεται συνεχώς στα γραφεία των ανώτατων 
  αξιωματικών για γνωριμίες, χωρίς να αγωνίζεται για τα προβλήματα των 
  συναδέλφων!

- Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετέχει σε επιτροπές άνευ ουσίας που δεν    
   παράγουν αποδεδειγμένα έργο πέραν των φωτογραφιών και των «ξύλινων» 
  ανακοινώσεων,  για να λαμβάνει έξτρα οικονομικές παροχές, δηλαδή χρήματα 
  των συναδέλφων!

- Όποιος αυτοαποκαλούμενος «συνδικαλιστής»που όταν τον ρωτάς για ένα 
  σοβαρό ζήτημα, δεν ξέρει να σου απαντήσει και σου λέει αερολογίες!

- Τέλος όποιος εκλεγμένος «συνδικαλιστής» χτίζει το προσωπικό του πολιτικό  
  προφίλ και δημιουργεί πελατειακή σχέση με τους συναδέλφους για να κατέβει 
  υποψήφιος με πολιτικά κόμματα, είτε σε τοπικό, είτε σε Πανελλαδικό επίπεδο!

Εξάλλου η αλλαγή του αστυνομικού συνδικαλιστικού νόμου το 2011, με τη δημιουργία των συνδικαλιστικών συνδυασμών – παρατάξεων και την εφαρμογή της απλής αναλογικής, έγινε για την καλύτερη, πληρέστερη και περισσότερο δημοκρατική συνδικαλιστική εκπροσώπηση και συμμετοχή, προκειμένου να επιτρέπεται σε όλους η επιλογή, έπειτα από τις δημοκρατικές διαδικασίες, στο να είσαι συνδικαλιστής και να μην υπάρχει ο αποκλεισμός. Αυτό επίσης  εφαρμόζεται και ισχύει σε όλους τους εργασιακούς χώρους και βέβαια σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, κάθε βαθμού, του δημοσίου τομέα.

Με όλα αυτά και άλλα τόσα ακόμη η ΣΚΑΥ και η ΑΝΑΣΑ προτείνουν, όχι να επικαιροποιηθεί, αλλά να καταργηθεί ο «Κώδικας», την ύπαρξη του οποίου θεωρούμε ανούσια και περιττή.

Ως ενεργοί συνδικαλιστικοί συνδυασμοί δηλώνουμε απερίφραστα ότι είμαστε εναντίον της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και σίγουρα για εμάς είναι βασική αρχή ότι:

Ο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ!

Ο συνδικαλισμός πρέπει να είναι μάχιμος, να διεκδικεί, να καταγγέλλει, να ενημερώνει την κοινή γνώμη μέσω των ΜΜΕ των θεμάτων που τον απασχολούν και να απευθύνεται στη Δικαιοσύνη σε κάθε παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας.

Στον συνδικαλισμό δεν μπορούν να ισχύουν κανόνες λειτουργίας μίας δημόσιας υπηρεσίας, με ιεραρχία, αρχαιότητα και πειθαρχία.

Συνδικαλισμό κάνουμε, όχι υπηρεσία.

Είμαστε Αστυνομικοί, αλλά είμαστε και εκλεγμένοι συνδικαλιστές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη σημερινή εποχή της κρίσης και της απαξίωσης των θεσμών και ειδικότερα του συνδικαλισμού, τέτοιοι εσωτερικοί άτυποι κανονισμοί, μόνο δυσλειτουργία επιφέρουν στο συνδικάτο και μειώνουν περισσότερο τις όποιες επιτυχίες του.

Σε λίγο μπορεί με τις επιταγές της Τρόικας να μειωθούν και συρρικνωθούν και άλλο οι συνδικαλιστικές ελευθερίες μας, εμείς είναι δυνατόν να ασχολούμαστε με εσωτερική πειθαρχία και κανόνες, οι οποίοι ακόμα και νομικά δεν μπορούν να σταθούν και να εφαρμοστούν;

Ο συνδικαλισμός δεν οριοθετείται, δεν περιορίζεται και γενικά δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν συνδικαλιστικές αυθεντίες και αξιώματα.

Ταιριάζει στο παρόν ζήτημα εύστοχα η λαϊκή φράση: «Όλα τα είχε η Μαριορή ο φερετζές της έλειπε…»

Πολύ ορθά έπραξε ο κ. Καραδήμας και τον έσκισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του που μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί!



Συμφωνούμε μαζί του και προειδοποιούμε ότι την επόμενη φορά, εάν δεν συνετιστούν οι αρμόδιοι, εμείς από το βήμα θα επαναλάβουμε την πράξη του κ. Καραδήμα.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ευτυχώς τον συνδικαλιστή δεν τον κάνει η θέση και η καρέκλα που κατέχει, αλλά αυτός διαμορφώνει με τον αγώνα και τη δράση του, το αξίωμα και τη θέση, που έχει λάβει. Επομένως, δεν μπορούμε να δεχόμαστε χωρίς διάλογο και εποικοδομητική κριτική, τις οποιεσδήποτε θέσεις, αλλά καθήκον μας είναι πάντοτε να ενημερώνουμε και να διεκδικούμε, τεκμηριωμένα και αιτιολογημένα, για τις απόψεις, τις ιδέες και τα αιτήματά μας.

ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΗ ΦΙΜΩΣΗ ΚΑΝΕΝΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ. ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤIΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΚΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ.

Οι Οργανωτικές – Συντονιστικές Επιτροπές της Σ.Κ.Α.Υ. και της ΑΝ.Α.Σ.Α.

Ακολουθεί ο «Κώδικας» για να τον διαβάσετε και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα……..





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου