ΕΙΚΟΝΕΣ

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Οι προγραμματικές δηλώσεις του νέου υπουργού Προ.Πο. κ. Ν.Τόσκα

Η αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ, ο αναπροσανατολισμός της φιλοσοφίας δράσης της, η ένταξη των πενταετών πυροσβεστών στο μόνιμο προσωπικό του Σώματος είναι ορισμένα από τα βασικά σημεία των προγραμματικών δηλώσεων του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη.Διαβάστε τα σημεία και το πλήρες κείμενο:

Κύρια σημεία της ομιλίας του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα: 

* Το πρώτο που θέλω να διαβεβαιώσω την εθνική αντιπροσωπεία είναι ότι η αξία της ανθρώπινης προσωπικότητας και η ισότητα όλων απέναντι στο νόμο θα είναι αντικείμενο υπέρτατου σεβασμού από την ελληνική αστυνομία. Η κυβέρνησή μας εγγυάται ότι οι δημοκρατικές ελευθερίες, τα ατομικά, συλλογικά, κοινωνικά, συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα, σε οποιαδήποτε μορφή και εκδήλωσή τους, θα είναι σεβαστά, χωρίς οποιαδήποτε παρέκκλιση.

* Θέλουμε μια Αστυνομία που να περιβάλλεται με κύρος, κοινωνική συναίνεση, που να εμπνέει σεβασμό και διάθεση συνεργασίας. Σε αυτά τα πλαίσια η αναδιοργάνωση, θα έχει, μεταξύ άλλων, ως κύριο σκοπό την εξοικονόμηση προσωπικού και τεχνικών μέσων για την αποτελεσματικότερη δράση και πρόληψη μαζί με τον αναπροσανατολισμό της φιλοσοφίας δράσης τους ώστε πράγματι να αντιμετωπίζεται η ακραία εγκληματικότητα και να τίθενται υπό έλεγχο κρίσιμα περιστατικά και τομείς κινδύνου, αντί μια συνήθους αστυνομικής τάξης ρουτίνας. Κάτω από αυτό το πρίσμα θα πρέπει η Βουλή να συζητήσει πάνω σε ένα νέο σχέδιο νόμου που θα επιφέρει αναγκαίες αλλαγές στο ν. 4249/2014 αφού προηγουμένως εκτεθεί σε διάλογο και με τα σώματα, και με τους συνδικαλιστικούς τους φορείς, και με ενδιαφερόμενους κοινωνικούς φορείς.

* Θα ελέγξουμε τα περιστατικά της δυσανάλογης, της αδικαιολόγητης βίας σε βάρος των συλλαμβανομένων. Πρέπει και εδώ να εμπνεύσουμε στους αστυνομικούς μας ορισμένες ιδέες και αντιλήψεις, όπως π.χ. ότι είναι σωφρονιστικά ακατάλληλο το να εξαντλούμε με υπερβολή όλο το τιμωρητικό οπλοστάσιο του ποινικού κώδικα σε κάθε ανήλικο που συλλαμβάνεται.

* Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η υποκατάσταση της κρατικής λειτουργίας που επιτελούν τα Σώματα Ασφαλείας από διάφορες οργανώσεις, που δημαγωγούν απευθυνόμενες στα κακά ένστικτα, τις καθυστερημένες νοοτροπίες, ενισχύοντας το ρατσισμό, την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία.

* Με την ανακατανομή και την αποδοτικότερη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των Υπηρεσιών, θα επιτευχθεί η βελτίωση του επιπέδου προστασίας και εξυπηρέτησης των πολιτών, όπως και με την ενδυνάμωση της αμφίδρομης σχέσης αποδοχής και εμπιστοσύνης μεταξύ του αστυνομικού προσωπικού και του πολίτη.

*Έχοντας ως στόχο την αναβάθμιση της εκπαίδευσης του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, θα εκσυγχρονιστεί ουσιαστικά το σύστημα, με την Αστυνομική Ακαδημία ενταγμένη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για την εκπαίδευση και δια βίου μετεκπαίδευση όλων των βαθμίδων του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.

* Στο πλαίσιο των αλλαγών που επιδιώκουμε περιλαμβάνονται ο εξορθολογισμός του θεσμικού πλαισίου που ρυθμίζει το θέμα των μεταθέσεων - αποσπάσεων - μετακινήσεων με την προώθηση σχετικού προεδρικού διατάγματος, η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που ρυθμίζει το θέμα των κρίσεων και προαγωγών των αξιωματικών του Σώματος με την σύσταση Συμβουλίου Αξιολόγησης, στο οποίο θα συμμετέχει και εκπρόσωπος των εργαζομένων, όπου θα είναι δυνατή η κοινοποίηση της βαθμολογίας στον κρινόμενο.

* Η αναβάθμιση της αξιοπιστίας της Ελληνικής Αστυνομίας και η ανάπτυξη σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας με την κοινωνία και τους πολίτες, θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα με την εκδήλωση επιπλέον πρωτοβουλιών, όπως η στελέχωση και λειτουργία του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, η άμεση, αποτελεσματική και σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας αντιμετώπιση οποιουδήποτε κρούσματος διαφθοράς και ρατσιστικής ή άλλης συμπεριφοράς που αντίκειται στις υποχρεώσεις και το ρόλο του αστυνομικού.

* Στην Πυροσβεστική απαιτείται αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών του Σώματος κατόπιν εμπεριστατωμένης μελέτης με σκοπό την προσαρμογή στην γενικότερη διοικητική δομή του κράτους, τις σύγχρονες πυροσβεστικές ανάγκες, απαιτήσεις και προδιαγραφές και λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και το νέο δημοσιονομικό περιβάλλον, καθότι κατά την εφαρμογή του Ν. 4249/2014, έχουν εντοπισθεί αρκετά προβλήματα και δυσλειτουργίες τα οποία απαιτούν θεραπεία.

* Η Ομογενοποίηση του Προσωπικού με την ένταξη των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης στο Μόνιμο Πυροσβεστικό Προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος είναι αναγκαία αλλά πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Θα γίνει τριετής επέκταση του ΠΔ 125/2003 σχετικά με την πρόσληψη των 1.500 εποχικών υπαλλήλων.
Τις λίγες ημέρες που έχουμε στο Υπουργείο, αποφασίσαμε και την επόμενη εβδομάδα θα ενταχθούν τα 2 Ε/Π Super Puma και 3 Β.Κ. του Π.Σ. μαζί με 5 ασθενοφόρα στο σύστημα αεροδιακομιδών, παράλληλα με τις λοιπές αποστολές τους.

* Η διαδικασία αναδιάρθρωσης της Υπηρεσίας Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας (πρώην ΕΥΠ) γίνεται με σταθερά και προσεκτικά βήματα, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι μέθοδοι και το ανθρώπινο δυναμικό της και να δημιουργηθούν νέες δομές οι οποίες θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που προκύπτουν από τις τεχνολογικές εξελίξεις στον Κυβερνοχώρο, στις επικοινωνίες, στα νέα οικονομικά εργαλεία. Οι προκλήσεις του Κυβερνοχώρου δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά χωρίς την εμπλοκή νέων ανθρώπων που ξεχωρίζουν σε αυτόν τον τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.

* Η Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων. Δεν ανήκει σε κόμματα και παρατάξεις. Έφτασε ο καιρός η Υπηρεσία αυτή να αφήσει πίσω της το παρελθόν και να κοιτάξει μπροστά για το καλό του λαού και της Πατρίδας μας.

* Διαβεβαιώνουμε τον ελληνικό λαό, ότι στην συντριπτική τους πλειονότητα οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας είναι σκληρά εργαζόμενοι, έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις, αλλά πάνω από όλα έχουν καθήκοντα. Αλαζονεία, έπαρση, κατάχρηση εξουσίας, ανηθικότητα και διαφθορά δεν έχουν θέση στα Σώματα αυτά.

* Για την Κυβέρνηση δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ ασφάλειας και ελευθερίας, σε ένα ευνομούμενο κράτος θα πρέπει να υπηρετούνται ταυτόχρονα και οι δύο αυτές αρχές.

Πηγή : bloko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου