ΕΙΚΟΝΕΣ

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Πανούσης: Αυτούς θα διώξουμε από την Αστυνομία – Στόχος η αυτοκάθαρση - Προτάσεις για την Τροχαία

Για τη δυνατότητα συμφιλίωσης της αστυνομίας με την κοινωνία εξαιτίας της σημερινής πολιτικής και κοινωνικής συγκυρίας έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιάννης Πανούσης.


Ο κ. Πανούσης, σε δήλωσή του, επισημαίνει πως κόμματα, φορείς, υπηρεσίες πρέπει να πιστέψουν σε αυτόν τον στόχο και να δουλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η Αστυνομία οφείλει πρώτη να δώσει δείγματα αυτής της νέας αντίληψης σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών, ήπιας χρήσης της νόμιμης και πρόσφορης παρέμβασης στις περιπτώσεις διατάραξης της τάξης και διακινδύνευσης της ασφάλειας και λογοδοσίας για οποιαδήποτε υπέρβαση ή κατάχρηση εξουσίας» σημειώνει ο Γιάννης Πανούσης και προσθέτει «Η κατασταλτική και μόνο λειτουργία της Αστυνομίας –απαραίτητη στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας– δεν πρέπει να αποτελεί την πρώτη λύση, αλλά την έσχατη».

Ακολούθως ο Γιάννης Πανούσης περιγράφει τις κινήσεις που πρέπει να κάνει η Αστυνομία για να πείσει την κοινωνία και να υιοθετήσει νέα σχέση με τους πολίτες:

Αυτοκάθαρση σε περιπτώσεις παρανομίας αστυνομικών (επανέλεγχος της διαδικασίας χορήγησης αδειών οπλοφορίας, επανέλεγχος του τρόπου χορήγησης άδειας Δακτυλίου, έλεγχος των μέσων αντιμετώπισης σε κάθε είδους «λέσχες» παράνομου τζόγου ή σε διάφορα κυκλώματα trafficking, ναρκωτικών κ.λπ).

Αυτοκάθαρση περιπτώσεων συμμετοχής σε πιθανούς θύλακες ακραίων και αντιδημοκρατικών αντιλήψεων, οι οποίοι έχουν αυτονομηθεί και λειτουργούν με βάση «δικούς τους κανόνες» ή με βάση στόχους έξω από τη συνταγματική τάξη και τις εντολές της Ηγεσίας. 

Αντικατάσταση και βελτίωση του Πειθαρχικού δικαίου, ώστε να μη δίνεται η εντύπωση ότι οι όποιοι παραβαίνοντες τον όρκο τους αστυνομικοί εκφεύγουν τον έλεγχο και μένουν ατιμώρητοι.

Αποφυγή χρήσης βίας ή χημικών σε διαδηλώσεις και ειρηνικές πορείες διαμαρτυρίας πολιτών και φορέων. Μόνο σε ελεγχόμενες –εκ των προτέρων και εκ των υστέρων– περιπτώσεις κινδύνου ζωής πολιτών ή αστυνομικών ή εκτεταμένων επεισοδίων και καταστροφών και μετά από συνεννόηση με τη Φυσική και Πολιτική Ηγεσία μπορεί να επιτραπεί κατ’ εξαίρεση η αμυντικού χαρακτήρα χρήση.

Ρητή απαγόρευση ύβρεων, προπηλακισμών και εν γένει άσκηση περιττής ή ρατσιστικής βίας κατά τη σύλληψη ή προσαγωγή ατόμων που εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες. Με τη σύλληψη ολοκληρώνεται η αστυνομική ενέργεια και απάδει οποιοσδήποτε άλλος φυσικός ή ψυχολογικός καταναγκασμός.

«Θέλω επιπλέον να υπογραμμίσω την υποχρέωση των αστυνομικών να διευκολύνουν τα ΜΜΕ, δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερς στην άσκηση του έργου τους, καθώς και την υποχρέωση των αστυνομικών που φρουρούν επισήμους να περιορίζονται στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα και να μη δίνουν την εικόνα του “βοηθού γενικών καθηκόντων”» σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός.

Αναλύοντας τις προτάσεις του προς την Τροχαία ο Γιάννης Πανούσης αναφέρει:

Ως προς την Τροχαία, θεωρώ αναγκαία τα εξής:

Τη μείωση των προστίμων ώστε να μην καθίστανται δυσβάστακτο βάρος στον παραβάτη.

Τη δυνατότητα ενστάσεων του παραβάτη ως προς το νόμιμο ή αβάσιμο της παράβασης και της καταβολής.

Την «εκκαθάριση» των δρόμων του Κέντρου από διπλοπαρκαρισμένα οχήματα και παράνομες σταθμεύσεις.

Την απαγόρευση κυκλοφορίας δίτροχων επί του πεζοδρομίου.

Διόδους για άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Εντατικοποίηση ελέγχων έξω από νυχτερινά κέντρα και του τρόπου αφαίρεσης πινακίδων σε σχέση με τα ιδιωτικά parking

Αύξηση, σε συνεργασία με Δήμους και Περιφέρεια, της τροχαίας ασφάλειας των επικίνδυνων δρόμων.

«Η χορήγηση άδειας Δακτυλίου πρέπει να δίνεται από την Τροχαία μετά από εξέταση αντικειμενικών κριτηρίων και όχι χαριστικών ή προνομιακών πράξεων ή σχέσεων.

Δεν πρέπει τέλος να παραβλέπουμε την προστατευτική για το φυσικό περιβάλλον και για τα αγαθά των πολιτών δράση της Πυροσβεστικής, ενόψει και της αντιπυρικής περιόδου, αλλά και της πολιτικής προστασίας, η οποία διαχειρίζεται όλες τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων» καταλήγει ο Γιάννης Πανούσης.

Πηγή : www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου