ΕΙΚΟΝΕΣ

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Επανέρχεται ο «αστυνομικός της γειτονιάς» από Δευτέρα

Ο θεσμός του «αστυνομικού της γειτονιάς» επανέρχεται από τη Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015, με εντολή Πανούση, ο οποίος δήλωσε ότι «αυτή τη φορά, έρχεται για να μείνει».


Ο αστυνομικός της γειτονιάς ήταν μια από τις πρώτες εξαγγελίες του κ. Γιάννη Πανούση, όταν ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου, ως αναπληρωτής υπουργός και όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση αποτελεί τον κορμό του μοντέλου κοινοτικής αστυνόμευσης και τη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και αστυνομίας και εντάσσεται στην φιλοσοφία της νέας αντεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου, που περιλαμβάνει δράσεις προληπτικού και αποτρεπτικού χαρακτήρα, καθώς και προστασία και εξυπηρέτηση του πολίτη στις γειτονιές.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί αρχικά σε 22 γειτονιές, σε τέσσερις περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην Καλλιθέα, στο Χαλάνδρι, στην Τούμπα - Τριανδρία και στον Εύοσμο.

Οι αστυνομικοί της γειτονιάς θα περιπολούν στον τομέα ευθύνης τους και θα επικοινωνούν προσωπικά με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς. Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι η καθημερινή «επώνυμη» παρουσία της Αστυνομίας στη γειτονιά για θέματα ασφάλειας, παραβατικότητας και συναφή ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Όπως διευκρινίστηκε από το Αρχηγείο της Αστυνομίας, βασική προτεραιότητα του αστυνομικού της γειτονιάς είναι η εξυπηρέτηση των κατοίκων της γειτονιάς σχετικά με αιτήματα, παράπονα, καταγγελίες ή αδικήματα, ενημερώνοντάς τους για την εξέλιξη και πορεία των θεμάτων τους.

Σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί που στελεχώνουν τον θεσμό θα απασχολούνται αποκλειστικά με τα καθήκοντά του αστυνομικού της γειτονιάς, ενώ θα φέρουν πέραν του βασικού τους εξοπλισμού, ειδικό σήμα και κινητό υπηρεσιακό τηλέφωνο.

Ανάλογη υποδομή προβλέπεται και στα αστυνομικά τμήματα, όπου λειτουργεί Γραφείο Αστυνομικού της Γειτονιάς με την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη.

Σε πρώτη φάση, για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος στις 22 γειτονιές, θα διατεθούν περίπου 50 αστυνομικοί, από τα τοπικά τμήματα και κυρίως νέοι ή αστυνομικοί που έχουν αποδεσμευτεί από φρουρήσεις προσώπων και άλλα καθήκοντα.

Τον Ιούνιο, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα υποβληθούν οι αναφορές από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για τις διαπιστώσεις από την εφαρμογή του μέτρου.

Τα αποτελέσματα από τον πιλοτικό επανασχεδιασμό θα αξιολογούνται από τις αρμόδιες επιτελικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την περαιτέρω βελτίωση του θεσμού, στο πλαίσιο της επέκτασής του και σε άλλες περιοχές.

Με αφορμή την εφαρμογή του θεσμού, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης δήλωσε: «Είχα δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, ότι ο Αστυνομικός της Γειτονιάς αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Από τη Δευτέρα ξεκινάμε. Εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή για τη συμφιλίωση της Αστυνομίας με τους πολίτες. Είμαι σίγουρος ότι οι κάτοικοι στις γειτονιές θα αγκαλιάσουν και πάλι τον Αστυνομικό της Γειτονιάς, που αυτή τη φορά έρχεται για να μείνει».

πηγή: iefimerida.gr - policeonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου