ΕΙΚΟΝΕΣ

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Ενημέρωση για τις εργασίες του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Ενόψει του 23ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το διήμερο 17 και 18 Δεκεμβρίου 2013, συνεδρίασε χθες το Γενικό Συμβούλιο των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων, σε συνέχεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, κατά την οποία εγκρίθηκαν ο Οικονομικός και Διοικητικός Απολογισμός του Διοικητικού μας Συμβουλίου.

Κοινός παρανομαστής και στις δυο συνεδριάσεις των συνδικαλιστικών μας οργάνων, αφενός η αγωνία των συναδέλφων πώς θα αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των Μνημονίων αφετέρου δε η διατράνωση της αποφασιστικότητάς μας για συνέχιση του αγώνα, ώστε και με τις επικαιροποιημένες αποφάσεις του 23ου Συνεδρίου, να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών.

Συνοψίζοντας την αγωνιστική μας πορεία, από το προηγούμενο Συνέδριο, εκ μέρους της Ομοσπονδίας τονίστηκε ότι υπήρξαν τουλάχιστον 26 παρεμβάσεις-κινητοποιήσεις σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, οι οποίες όχι μόνο συσπείρωσαν τους συναδέλφους στις τάξεις του συνδικαλιστικού μας κινήματος, αλλά έφεραν και αποτελέσματα που μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά, ενδυναμωμένοι και με την ίδρυση των νέων Σωματείων, όπως προβλέπεται από τον ισχύοντα από το 2011 νέο συνδικαλιστικό νόμο και ο οποίος δεν άλλαξε, παρά τις εναντίον του προσπάθειες. Προς δε, αποτελεί σημαντικότατο γεγονός και κατάκτησή μας η μαζικότερη συμμετοχή αντιπροσώπων στο επικείμενο Συνέδριο με στόχο τη συλλογικότερη πορεία μας για το κοινό καλό και όχι για την ικανοποίηση προσωπικών στοχεύσεων. Τονίστηκε επιπλέον ότι παρά τις υπόγειες προσπάθειες αποσυνδικαλισμού και σπίλωσης των αγώνων μας, αντέξαμε, δεν καμφθήκαμε από τις διώξεις αλλά και από μεθοδεύσεις. Απεναντίας διαμηνύσαμε ότι η ενασχόληση με τον αστυνομικό συνδικαλισμό αποτελεί εργασία, θεσμικά κατοχυρωμένη, την οποία πρέπει η Ηγεσία να σέβεται και να διευκολύνει με κάθε νόμιμο μέσο.

Όπως τονίστηκε, γνώμονας της αγωνιστικής πορείας μας είναι η επίτευξη των συνδικαλιστικών μας στόχων, χωρίς να προκαλούμε την δοκιμαζόμενη κοινωνία μας και συγχρόνως, διασφαλίζοντας το συμφέρον των συναδέλφων. Με τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις, τις επαφές με τα Πολιτικά Κόμματα και την Ηγεσία, διασφαλίσαμε την μη εγγραφή στον τακτικό προϋπολογισμό των ψηφισθέντων περικοπών για το 2014, χωρίς ωστόσο να εφησυχάζουμε. Κατά τη σύντομη συνάντηση που είχαμε τη Δευτέρα με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, μας επισημάνθηκε εξάλλου ότι απομένει το προσεχές διάστημα η επαλήθευση του πλεονάσματος που εμφανίζεται στον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να υπάρξουν περαιτέρω και οι διορθωτικές των αδικιών αποφάσεις, που οφείλουμε να λάβουμε.

Επίσης, καταγράφηκαν οι θετικές παρεμβάσεις μας για τις αποσπάσεις στον Έβρο, για την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών, για την υπαγωγή του ΤΕΑΠΑΣΑ στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, για την απόσειση των ευθυνών -Υπηρεσιών και συναδέλφων- αναφορικά με το φαινόμενο Χρυσή Αυγή, για την επικείμενη έκδοση Π.Δ. με αντικείμενο την έκδοση της υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση, αλλά χωρίς να φαλκιδεύεται το κεκτημένο του ωραρίου εργασίας, κλπ.

Στο πλαίσιο της τακτικής της Ομοσπονδίας εντάσσονται εξάλλου και οι συνεδριάσεις των Γενικών Συμβουλίων, ως άσκηση μεγαλύτερης πίεσης προς την εκάστοτε Ηγεσία, όπως συνέβη και χθες με την καταγραφή και πάλι των οξυμένων προβλημάτων, των ανοικτών ζητημάτων, αλλά και τις απαντήσεις που δόθηκαν εκ μέρους της τόσο δια του Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστρατήγου κ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα, όσο και του Διευθυντή Κλάδου Οικονομικοτεχνικών και Πληροφορικής Υποστρατήγου κ. Αναστάσιου Λάσκαρη.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι της Ηγεσίας μας ενημέρωσαν ότι:

Δημοτικοί Αστυνομικοί: Αποφασίστηκε η ένταξη στην δημοτική αστυνόμευση 1.536 πρώην Δημοτικών Αστυνομικών με τα καθήκοντα που είχαν, χωρίς να καταλάβουν οργανικές θέσεις Αστυνομικών ως Αστυφύλακες. Θα προσληφθούν ως προσωπικό ιδιαίτερης κατηγορίας χωρίς να θίγονται θέματα διοίκησης ή μισθολογίου. Δεν θα οπλοφορούν και θα τύχουν σχετικής εκπαίδευσης.

Αναδιάρθρωση: Σχέδιο Νόμου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, και θα αφορά αναδιάρθρωση Υπηρεσιών του Αρχηγείου.

Οδοιπορικά – αποζημίωση κατά τις μετακινήσεις σε μικρότερη των 160 χλμ στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης: Θα υπάρξει τροπολογία με αναδρομική ισχύ από τον Ιούνιο του 2012 ώστε να καλύπτονται αποστάσεις μεγαλύτερες των 60 χλμ πλέον, ενώ ως το τέλος του 2013 θα έχουν εξοφληθεί όλα τα υπομνήματα συνολικού κόστους 9,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Πενθήμερα: Δεν θα υπάρξει πρόβλημα, παρά την απόκλιση της σχετικής δαπάνης.

Νυχτερινά: θα εκδοθεί διαταγή ώστε η Διοίκηση να λάβει υπόψη τα ισχύοντα για να μην παρατηρείται το φαινόμενο της πρόωρης εξάντλησης των προβλεπόμενων σταθερών κονδυλίων και του πλαφόν των 488 ωρών. Θα εξεταστεί το αίτημα για ανάρτηση στις Υπηρεσίες των ωρών απασχόλησης ενός εκάστου.

Κοστολόγηση μετακινήσεων: Για να υπάρξει εξορθολογισμός επιβάλλεται η σύνταξη μελέτης.

Λέσχες: Η ηγεσία είναι αρωγός σε κάθε σχετικό αίτημα, αρκεί να λαμβάνονται υπόψη οι επιβαλλόμενες προϋποθέσεις ώστε να μην είναι ασύμφορο το όποιο εγχείρημα.

ΤΕΑΠΑΣΑ: για τον νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ, ζητήθηκαν στοιχεία από το Υπουργείο Εργασίας όσον αφορά τα προβλεπόμενα έσοδα ετών 2013 -2014 και κρίνεται ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη εντός του τρέχοντος έτους. Επίσης, ότι στο Υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν πλέον συνολικά ποιοι κοινωνικοί πόροι θα διατηρηθούν.

Μέτρα τάξης και ασφάλειας: Θα εκδοθεί γενική οδηγία ώστε η Διοίκηση να λαμβάνει υπόψη της το κόστος των μετακινήσεων και την οφειλόμενη μέριμνα προς το αστυνομικό προσωπικό.

Μετακινήσεις στον Έβρο: Πρόκειται για εθνικό θέμα και οι αποσπάσεις θα συνεχιστούν και το 2014.

Ανανέωση υποδομής: Το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι απαγορευτικό. Επιδίωξη της Ηγεσίας είναι η βέλτιστη απορρόφηση κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείων Εξωτερικών Συνόρων.

Ακινητοποιημένα οχήματα: Αναζητείται λύση με τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για τα διαθέσιμα ανταλλακτικά. Το 2014 θα ολοκληρωθεί σχετικός διαγωνισμός για την προμήθεια τζιπ και δικύκλων.

Αυτοδίκαιη αργία: Είναι τεκμηριωμένη η προσέγγιση του νομικού συμβούλου της Ομοσπονδίας κ. Χάρη Μπουκουβάλα, με την οποία αποκρούεται η απόπειρα της Κυβέρνησης να θέσει σε διαθεσιμότητα και Αστυνομικούς με την έναρξη οποιασδήποτε πειθαρχικής διαδικασίας, καίτοι γι' αυτούς ισχύει ειδικό πειθαρχικό δίκαιο. Το θέμα πάντως, έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Ν.Σ.Κ., μετά από ερώτημα της Ηγεσίας.

Κώδικας Μεταθέσεων: Δεν προωθείται καμία αλλαγή του, πλην εκείνης που επιτρέπει τοποθετήσεις νέων Αστυφυλάκων στον Έβρο, στη Δράμα και στα νησιά.

Άλλα θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα και τέθηκαν από τους συναδέλφους είναι η απογραφή των Αστυνομικών στην κατηγορία Τ.Ε., η συμμετοχή μας σε Επιτροπές, η επικινδυνότητα της εργασίας, η τήρηση του ωραρίου εργασίας, ο πειθαρχικός έλεγχος και ο καταλογισμός ευθυνών εις βάρος της Διοίκησης εφόσον παραβιάζονται οι κανονισμοί, η λειτουργία νομικού τμήματος στην Ομοσπονδία, η διαδικασία που ψηφίζουν οι Αστυνομικοί στις εθνικές εκλογές (ειδικά εκλογικά τμήματα), η αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών, η προκαταρκτική εξέταση για τον τεχνικό έλεγχο οχημάτων, η κατοχύρωση των μορίων (αποσπασθέντες στο Παρανέστι), η αλγεινή κατάσταση των κρατητηρίων που επιδεινώνεται και με την κράτηση ποινικών κρατουμένων, το βαθμολόγιο, η «γραφειοκρατία» στην ίδρυση λεσχών, οι ακατάλληλες στολές, η άμεση πρόσληψη των επιτυχόντων των πανελληνίων και όχι περαιτέρω προσλήψεις ειδικών κατηγοριών προσωπικού, η ενίσχυση των επικουρικών μας Ταμείων, η αντιμετώπιση των κακόβουλων δημοσιευμάτων και αναρτήσεων στο ίντερνετ κλπ.

Πέραν τούτων, τονίστηκε επίσης για άλλη μια φορά ότι η εσωστρέφεια, που συντηρείται τεχνηέντως με την κακόβουλη κριτική δεν συμβάλει στην αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων των συναδέλφων. Προς τούτο, επιβάλλεται να επιδείξουμε την απαιτούμενη αλληλεγγύη, ομοθυμία και ευπρέπεια στη λειτουργία μας, εκδηλώνοντας την όποια συμπαράστασή μας στο συνάδελφο, όπως π.χ. τώρα με αφορμή τη θεομηνία που έπληξε τα Δωδεκάνησα, καταδεικνύοντας εμπράκτως τις αξιακές αρχές και τις αρετές του αγώνα μας.

Ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας κ. Χαράλαμπος Μπουκουβάλας ενημέρωσε αναλυτικά για τις εκκρεμούσες ομαδικές διεκδικήσεις (οικογενειακό επίδομα, επιδόματα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας, ειδικής απασχόλησης, 176€), όσο και για την αυτοδίκαιη αργία, που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Γενικού Συμβουλίου, κλήθηκε και ενημέρωσε το σώμα, ο πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Αυτοκτονίας «Κλίμακα» κ. Κυριάκος Κατσαδώρος, τόσο για το έργο που επιτελεί ευρύτερα στον τομέα αυτό, όσο και για τη στενή συνεργασία που έχει με τις Αστυνομικές Υπηρεσίες. Διανεμήθηκαν δε τα ειδικά εγχειρίδια που έχει εκδώσει η «Κλίμακα» για την αυτοκτονικότητα των Αστυνομικών και τις οφειλόμενες παρεμβάσεις της Ηγεσίας σε αυτό το κρίσιμο πρόβλημα, ενώ σύντομα θα διατίθενται και από την ιστοσελίδα μας (www.poasy.gr). Η κοινωνία, όπως τόνισε, βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση επικινδυνότητας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας είναι σημαντικότατος, ειδικά δε στο κεφάλαιο πρόληψη της αυτοκτονίας, δεδομένου ότι το 90 έως 95% των ατόμων που βρίσκονται στον «προθάλαμο» πριν αυτοκτονήσουν, μπορούν να βοηθηθούν και να σωθούν.

Τέλος, ενημέρωσε για τη λειτουργία της ανοικτής γραμμής παρέμβασης για την αυτοκτονία «1018», όπου παρέχονται συμβουλές για την αποφυγή της αυτοκτονίας, υποστηρίζονται τα άτομα που βιώνουν την απώλεια αγαπημένου τους προσώπου, παραπέμπονται σε άλλες υπηρεσίες ψυχικής υγείας κλπ.


Πηγή : www.poasy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου