ΕΙΚΟΝΕΣ

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Είκοσι χρόνια κλείνει η υπηρεσία των «ιπτάμενων» αστυνομικών

Τα 20 χρόνια της γιορτάζει η Υπηρεσία Εναέριων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει αύριο, Τετάρτη. 


Η συγκεκριμένη υπηρεσία ιδρύθηκε το 1995 και πλέον υπάγεται στη Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων.

Στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται ότι «έχει αποστολή την από αέρος υποστήριξη και ενίσχυση του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας, συγκεκριμένα την: 
(α) από αέρος αστυνόμευση όλης της Ελλάδας για θέματα πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας, 

(β) επιτήρηση - φύλαξη των εξωτερικών συνόρων για αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, 

(γ) διάσωση και έρευνα, 

(δ) συμβολή στην αναζήτηση διωκόμενων προσώπων ή προσώπων που έχουν εξαφανισθεί, 

(ε) συνοδεία ή και μεταφορά υψηλών προσώπων και 

(στ) συμβολή στο έργο της εθνικής και πολιτικής άμυνας της χώρας, καθώς και στο έργο των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας σε σοβαρές και επείγουσες περιπτώσεις».

Συχνά ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. πετούν μέρα και νύχτα -αν χρειαστεί- στον αθηναϊκό ουρανό κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ή και εκτάκτων μέτρων ασφαλείας σε περίπτωση επίσκεψης ξένου επισήμου και τα πληρώματά τους δίνουν στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ και του Αρχηγείου άμεσα εικόνα του τι συμβαίνει στους δρόμους.

Η Υπηρεσία Εναέριων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας διαθέτει πέντε ελικόπτερα, εκ των οποίων τα τρία είναι τύπου Bo-105 και τα άλλα δύο τύπου EC-135.

Τα ελικόπτερα είναι εφοδιασμένα με σύγχρονο εξοπλισμό για υποστήριξη επιχειρήσεων, όπως διόπτρες νυχτερινής όρασης και σύστημα λήψης και μετάδοσης εικόνας με δυνατότητα θερμικής απεικόνισης.

Σημειώνεται ακόμη στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. ότι το προσωπικό της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων προέρχεται από το μόνιμο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, που επιλέγεται με αυστηρά κριτήρια και εκπαιδεύεται σε συνεχή βάση. Διακρίνεται στο ιπτάμενο προσωπικό, στο οποίο υπάγονται οι χειριστές και οι τεχνίτες των εναέριων μέσων και στο προσωπικό διοικητικής υποστήριξης.

Σε παλαιότερες συνεντεύξεις τους στελέχη της συγκεκριμένης υπηρεσίας έλεγαν πως η ιδέα για την προμήθεια αστυνομικών ελικοπτέρων πρωτοσυζητήθηκε στα μέσα της δεκατίας του 1970, ωστόσο οι συνθήκες τότε δεν ήταν ευνοϊκές και επανήλθε το θέμα στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οπότε ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση. Η σύμβαση για την αγορά των πρώτων δύο ελικοπτέρων υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 1994 και πέντε μήνες αργότερα, στις 27 Μαΐου 1995, τα δύο πρώτα Eurocopter Bo-105 έφθασαν στην Ελλάδα. 

Η αρχική στελέχωση της νέας τότε υπηρεσίας έγινε αποκλειστικά από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίοι διέθεταν ήδη στην κατοχή τους ερασιτεχνικό πτυχίο χειριστού αεροπλάνων. Όπως ειπώθηκε τότε, επρόκειτο για στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι από αγάπη για το αεροπορικό αντικείμενο και με δικά τους έξοδα είχαν ήδη προχωρήσει στην απόκτηση των σχετικών πτυχίων, προτού καν ακόμη εκδηλωθεί πρόθεση απόκτησης πτητικών μέσων από την Αστυνομία.



Πηγή : artynomia.gr - bloko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου