ΕΙΚΟΝΕΣ

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Αλλάζει το καθεστώς των προφυλακίσεων ;;;

Ευκολότερες θα είναι οι προφυλακίσεις για όσους έχουν διαπράξει κακουργήματα και προβλέπεται για αυτά ποινή κάθειρξης.
 
Προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζεται ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την εντολή που έλαβε την Τρίτη από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να επανεξετάσει όλο το νομοθετικό πλαίσιο για τις προφυλακίσεις (προσωρινές κρατήσεις) και την επιβολή περιοριστικών όρων.

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία συγκεκριμένη απόφαση από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για το επίμαχο ζήτημα των προφυλακίσεων.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Αθανασίου προσανατολίζεται να επιτρέψει το νομοθετικό πλαίσιο για τις προφυλακίσεις  στο προ του 2010 καθεστώς. Δηλαδή, πριν των νομοθετικών πρωτοβουλιών του τότε υπουργού Δικαιοσύνης  Χάρη Καστανίδη. Ειδικότερα, επειδή προ του 2010  γινόντουσαν με μεγάλη ευκολία  οι προφυλακίσεις και υπήρχαν σχετικές διαμαρτυρίες των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας,  ο κ. Καστανίδης, έθεσε πλαφόν στις προφυλακίσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο προ του  2010, για να μπορεί κάποιος να προφυλακιστεί  έπρεπε για το αδίκημα το οποίο είχε διαπράξει, να προβλέπεται ποινή κάθειρξης 10 ετών  και πάνω (έως ισόβια κάθειρξη). Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν προβλεπόταν ποινή μικρότερη της κάθειρξης των 10 ετών, δεν μπορούσε να προφυλακιστεί.

Τώρα, επιστρέφοντας ο κ. Αθανασίου στο προ του 2010 νομοθετικό  πλαίσιο, αυτό σημαίνει ότι είναι  πλέον στην διακριτική ευχέρεια του ανακριτή να διατάξει την προφυλάκιση ή όχι,   για τις περιπτώσεις εκείνες που έχουν διαπραχθεί αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα και προβλέπεται για αυτά ποινή κάθειρξης.

Όταν γίνεται λόγος για ποινή κάθειρξης μεταφράζεται σε ποινή άνω των πέντε ετών.

Πηγή : www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου