ΕΙΚΟΝΕΣ

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Νέο καθεστώς στο συνταξιοδοτικό των ΕΔ και των ΣΑ - Eπηρεάζονται όσοι έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα από το νέο υπολογισμό των συντάξεων.

Αλλαγή υπολογισμού των συντάξεων για όσους αποχωρούν από 1/1/2015 και διαφορετικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ως προς τα όρια ηλικίας προβλέπουν για... τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας οι νέες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του νόμου 4336/15.


Με τις διατάξεις του νόμου αποσυνδέονται οι προϋποθέσεις εξόδου για τους ένστολους που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις με αυτές των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς:

1. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τροποποιητική διάταξη που πέρασε κατά τη διαδικασία ψήφισης του νόμου, δεν θα υποχρεούνται σε αποχώρηση από την υπηρεσία, πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους. Η διάταξη αυτή καταργεί τις προϋποθέσεις που ίσχυαν με το νόμο 3865/10 και προέβλεπαν ότι η αποχώρηση συναρτάται με τα έτη θεμελίωσης (24 ½ έτη) που συμπληρώνονται μέχρι 31/12/2014 και τις προσαυξήσεις των ετών υπηρεσίας από 1,5 χρόνο ως 6 έτη μετά το έτος θεμελίωσης. Αν μείνει όπως έχει η νέα διάταξη τότε ένας στρατιωτικός θα μπορεί να αποχωρήσει με παραίτηση οποτεδήποτε από τη στιγμή που συμπληρώνει τα 24 ½ έτη υπηρεσίας, ενώ σε περίπτωση που επιθυμεί να παραμείνει τότε δεν θα μπορούν να τον αποστρατεύσουν λόγω κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις πριν από το 58ο έτος της ηλικίας του. 

2. Τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την επομένη της δημοσίευσης του νόμου αυτού και μετά, δηλαδή όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά τις 14/8/2015, δικαιούνται σύνταξης εφόσον έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους ή 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Και εδώ υπάρχει αλλαγή του νόμου 3865/10, ο οποίος λέει ότι η έξοδος με το 60ο έτος ή με 40 χρόνια συνολικής υπηρεσίας ανεξαρτήτως ηλικίας, ισχύει για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1/1/2015, ενώ ο νέος νόμος παρατείνει το διάστημα της θεμελίωσης και άρα περιορίζει την αύξηση του ορίου ηλικίας ή των ετών ασφάλισης σε όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά τις 14 Αυγούστου του 2015. Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που θεμελιώνουν, συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2011, με 24 ½ έτη υπηρεσίας, η υποχρέωση συντάξιμης υπηρεσίας αυξάνεται κατά ενάμισι (1 ½) επιπλέον έτος. Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το έτος 2012 η υποχρέωση συντάξιμης υπηρεσίας αυξάνεται κατά τρία (3) επιπλέον έτη. 

Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το έτος 2013, η υποχρέωση συντάξιμης υπηρεσίας αυξάνεται κατά τεσσεράμισι (4 επιπλέον, έτη και για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το έτος 2014, η υποχρέωση συντάξιμης υπηρεσίας αυξάνεται κατά έξι (6) επιπλέον έτη. Και με την προσθήκη του νέου νόμου όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα από 14/8/215 και μετά συνταξιοδοτούνται είτε με 40 έτη συνολικής υπηρεσίας, είτε στα 60 αν έχουν λιγότερα χρόνια. 

(Ε.Τ. 24/08/2014 – ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου