ΕΙΚΟΝΕΣ

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Αστυνομικοί με ποδήλατα και βερμούδες: Έρχονται Ακρόπολη

Στην Ακρόπολη, Φιλοπάππου, Μοναστηράκι και Πλάκα έρχονται την επόμενη εβδομάδα, οι αστυνομικοί με τις... βερμούδες αλά «Μαϊάμι», και τα ηλεκτροκίνητα ποδήλατα, με διάρκεια, όμως, ενός μήνα!
Έκαναν τις «ορθοπεταλιές» των εγκαινίων στο περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης και τώρα έρχονται να περιπολήσουν και στις τουριστικές περιοχές της Αθήνας.

Μοναδικό οξύμωρο ότι θα κάνουν… πετάλι μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, όταν θα έρθει η ετήσια διαταγή για την αλλαγή της χειμερινής στολής, αφού ο θεσμός λειτουργεί πιλοτικά και αφορά κυρίως την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας σε περιοχές με τουριστική κίνηση, που μειώνεται τον συγκεκριμένο μήνα.

Ποδήλατο, βερμούδα, κοντομάνικο, όχι αλεξίσφαιρο

Όπως και να έχει, 12 ποδηλάτες-αστυνομικοί, που θα φορούν κοντομάνικο μπλουζάκι με τα διακριτικά της ΕΛ.ΑΣ., βερμούδα μέχρι το γόνατο, όλα χρώματος μπλε, και τον εξοπλισμό προστασίας όπως κράνος, γάντια και τον ατομικό οπλισμό χωρίς όμως το αλεξίσφαιρο γιλέκο, θα κάνουν την εμφάνισή τους στην Ακρόπολη και στις τουριστικές περιοχές γύρω από αυτή. Οι αστυνομικοί θα περιπολούν ανά δυάδες σε τρεις βάρδιες από τις 06:00 έως τις 00:00.

Η πρωτότυπη καινοτομία, που έχει τεθεί σε εφαρμογή άλλες τρεις φορές στο παρελθόν (2002-2009-2012) αλλά δεν μακροημέρευσε, ήταν ανάμεσα στις εκκρεμότητες των εξαγγελιών του πρώην αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση, την οποία είχε αναλάβει προς υλοποίηση ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Ο νέος θεσμός, μετά την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, θα κάνει την πιλοτική και ολιγοήμερη παρουσία του, στα Χανιά, τη Ρόδο και το Ναύπλιο. 

Η στόχευση της πρωτοποριακής αστυνόμευσης αφορά αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά κέντρα και πεζόδρομους εμπορικής δραστηριότητας. Τα δίτροχα έχουν επισκευαστεί και ανακατασκευαστεί για τις ανάγκες του αστυνομικού έργου. Η στελέχωση του θεσμού έγινε από άνδρες και γυναίκες αστυνομικούς, που μιλούν ξένες γλώσσες και θα περιπολούν στα σημεία των περιοχών που ορίστηκαν από τις αστυνομικές διευθύνσεις.

Η παρουσία τους θα έχει αποτρεπτικό και προληπτικό χαρακτήρα στην εκδήλωση ληστειών, κλοπές πορτοφολιών, που εντοπίζονται σε περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση, η επέμβαση όταν χρειαστεί, η άμεση ειδοποίηση για ενίσχυση από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές και η συμβουλευτική διευκόλυνση πολιτών και τουριστών.

Τί λένε οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ.

Αν και πρόκειται για μια σοβαρή καινοτομία, συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., κάνουν λόγο για σπασμωδικές κινήσεις και όχι συντονισμένα μέτρα, τα οποία είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αστυνόμευσης, και επισημαίνουν πως «ποδηλάτες αστυνομικοί» είχαν υπάρξει άλλες τρεις φορές στο παρελθόν, θεσμός όμως που έληξε άδοξα σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Αναδημοσίευση: thetoc.gr , bloko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου