ΕΙΚΟΝΕΣ

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Αστυνομία, Hooligans και Κράτος, άρθρο του εγκληματολόγου Δρ. Κωνσταντίνου Δούβλη

Εδώ και μερικές μέρες η χώρα αντιμετωπίζει ξανά τον μονίμως επανερχόμενο εφιάλτη του χουλιγκανισμού. Οι εξελίξεις αναμενόμενες, σε όλα τα επίπεδα. Από την άκρως υποκριτική αντίδραση της Πολιτείας που συμπυκνώνεται στη φράση «δε θέλω να εμπλακώ αλλά πρέπει να δείξω τουλάχιστον την απέχθεια μου άρα αναβάλω μια αγωνιστική και ξεμπερδεύω» ως την μόνιμη επωδό «για όλα φταίει η αστυνομία».


Σε προηγούμενη παρέμβαση μου για την Χρυσή Αυγή είχα αναφερθεί στην βαθύτατη, σχεδόν «θεσμική» Ανομία που είναι βαθιά ριζωμένη στη χώρα. Από τα ξεβρακώματα των λεωφορειούχων της περιόδου 1990-93 ως τις ετήσιες καταστροφές του Πολυτεχνείου και τις σφαλιάρες που καθημερινά πέφτουν για μια θέση παρκινγκ. Όλα αυτά θεωρούνται «φυσιολογικά» στη χώρα. Έτσι πορευόμαστε και δήθεν «πέφτουμε από τα σύννεφα» όταν κάτι πιο σοβαρό συμβαίνει. Κοινωνία εφηβική που αρνείται να δει τα λάθη της και αντιδρά με έντονο συναισθηματισμό σε ένα γεγονός που δε μπορεί (θέλει?) να αντιμετωπίσει.

Επιπλέον, στα πλαίσια της «εφηβικής» συμπεριφοράς, είναι απαραίτητη η ύπαρξη αποδιοπομπαίου τράγου που θα μας κάνει να νιώσουμε καλυτέρα με τον εαυτό μας και τις αβελτηρίες μας.

Στην περίπτωση αυτή, κανένας οργανισμός δε προσφέρεται περισσότερο από την Αστυνομία! Το Σώμα που αγαπάμε να… μισούμε!

Ας θυμηθούμε μερικές βασικές αλήθειες.

Ο θεσμικός ρόλος της Αστυνομίας είναι να υπηρετεί και να προστατεύει τον λαό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περιπολικά στις ΗΠΑ αναφέρουν αυτό ακριβώς στις πόρτες τους (to protect and to serve) Η διατήρηση της Τάξης λοιπόν εμπεριέχεται στα καθήκοντα της όταν αυτή αφορά ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ χώρους, δηλαδή δρόμους, πλατείες κλπ. Οι ιδιωτικοί χώροι και η προστασία τους αφορούν του ιδιοκτήτες τους.
Σ αυτή την κατηγορία εμπίπτουν τα γήπεδα και οι ποδοσφαιρικοί αγώνες. Η αστυνομία ασχολείται με την τάξη ΕΚΤΟΣ γηπέδων και οι ΠΑΕ με την τήρηση εντός! 

Οτιδήποτε άλλο αποτελεί υποκρισία και διάθεση για μετακίνηση της ευθύνης αλλού.

Φανταστείτε να κάνετε ένα μεγάλο πάρτι στο σπίτι σας και επειδή κάποιοι από τους καλεσμένους σας έγιναν επιθετικοί, να ..απαιτήσετε να υπάρχει αστυνομικό σώμα σε παρακείμενη περιοχή ώστε να επέμβει! 

Όλοι θα σας περάσουν για τρελό… Και όμως αυτό ζητάμε από την Αστυνομία στους ποδοσφαιρικούς αγώνες!

Πολύς λόγος γίνεται επίσης για την λεγόμενη «πρόληψη». Το έγκλημα σε κάθε μορφή του έχει κοινωνικές ρίζες , τις περισσότερες φορές περίπλοκες (διαπαιδαγώγηση, πολιτικοοικονομική κατάσταση, αξιακός κώδικας κλπ). Η αστυνομία ούτε δημιουργεί την εγκληματικότητα, ούτε ελέγχει την εξάπλωση της ούτε και μπορεί να την αποτρέψει, με την έννοια ότι δεν επηρεάζει τους κοινωνικούς παράγοντες που την ελέγχουν. Μπορεί φυσικά να κάνει πρόληψη όσον αφορά τις περιστάσεις που οδηγούν στην στιγμιαία εκδήλωση του φαινομένου, στην τέλεση δηλαδή μιας εγκληματικής πράξης (πχ ,σε ο,τι άφορα τα γήπεδα, με ελέγχους σωματικούς κλπ) Δε μπορεί όμως να επηρεάσει τα αίτια του  φαινομένου. 

Με το καινούριο νομοθετικό πλαίσιο, οι υπηρεσίες της αστυνομίας παρέχονται και σε ιδιώτες με επιπλέον αμοιβή. Όποιος πιστεύει ότι αξίζει τις υπηρεσίες ενός σημαντικού θεσμού, όπως η ΕΛ.ΑΣ. ας βάλει το χέρι στη τσέπη και ας σταματήσει τις φωνές. 

Όλοι είναι υποψιασμένοι πλέον…


Ο Κωνσταντίνος Δούβλης είναι διδάκτωρ εγκληματολογίας (University of Essex, UK), ειδικευμένος στις ΗΠΑ σε θέματα Ασφάλειας, Αστυνόμευσης και Αντεγκληματικής πολιτικής. (Loyola University of Chicago, USA)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου