ΕΙΚΟΝΕΣ

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Επίσημες ανακοινώσεις του Αναπληρωτή Υπ. Οικ. για τις "αυξήσεις" στις αποδοχές των ένστολων

Σε πλήρη επιβεβαίωση των πληροφοριών του bloko.gr αναφορικά με το ύψος και το βάθος χρόνου της αποκατάστασης των αποδοχών των ένστολων προχώρησε πριν από λίγο ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, στην συζήτηση επί του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού.


Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι η επιστροφή θα αναλογεί στο 50% της συνολικής περικοπής των αποδοχών κάθε ένστολου, ότι η «αύξηση» αυτή και τα αναδρομικά για όλο το δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα καταβληθούν φέτος και ότι τα υπόλοιπα αναδρομικά, για το διάστημα Αυγούστου 2012-Ιουνίου 2014 θα δοθούν σε 36 μηνιαίες δόσεις ως το τέλος του 2017.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε και τις πληροφορίες του bloko.gr ότι δεν θα υπάρξει συμψηφισμός  της επιστροφής της περικοπής με το ποσό του «κοινωνικού μερίσματος» που είχαν πάρει στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ούτε θα «παγώσουν» εκ νέου οι μισθολογικές προαγωγές που ισχύουν από το καλοκαίρι του 2012.

Το απόσπασμα της ομιλίας στην Βουλή του Χρήστου Σταϊκούρα, που αφορά την αποκατάσταση των αποδοχών των ένστολων έχει ως εξής:

«Στο ζήτημα της μισθολογικής αποκατάστασης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μία παρατήρηση: με βάση τη μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat), η όποια δαπάνη αποφασιστεί από την Κυβέρνηση, ανεξάρτητα του χρόνου καταβολής της, θα επιβαρύνει, εξ’ ολοκλήρου, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2014.

Και αυτό γιατί η καταγραφή στο έλλειμμα θα γίνει μόλις προσδιορισθεί με ακρίβεια το ύψος της δαπάνης, δηλαδή εφέτος, και στη συνέχεια, τα επόμενα χρόνια, οι ταμειακές πληρωμές που θα γίνονται, δεν θα λαμβάνονται υπόψη στο έλλειμμα.

Εξ αιτίας αυτής της μεθοδολογίας καταγραφής και από την ΕΛΣΤΑΤ, τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας επιτρέπουν τη μερική, αλλά σημαντική, αν και όχι πλήρη, αποκατάσταση των απολαβών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στα προ του Αυγούστου 2012 επίπεδα.

Εφέτος, τα στελέχη θα λάβουν αυξημένες αποδοχές, που θα καλύπτουν την αποκατάσταση κατά 50% της περικοπής που τους έγινε από το 2012, για τους τελευταίους 6 μήνες, δηλαδή αναδρομικά από τον Ιούλιο.

Τα αναδρομικά της περιόδου 2012-2014, θα δοθούν σε 36 μηνιαίες ισόποσες δόσεις, από 01.01.2015, ταυτόχρονα με την αύξηση των τακτικών αποδοχών τους, που θα επέλθει από εφέτος.

Επιπρόσθετα, το «κοινωνικό μέρισμα», ύψους 37 εκατ. ευρώ, που ήδη χορηγήθηκε σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, δεν θα συμψηφιστεί με τις αυξήσεις των αποδοχών.

Ενώ, και οι μισθολογικές προαγωγές, που ξεπάγωσαν το 2012, θα διατηρηθούν».


Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Πηγη : bloko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου