ΕΙΚΟΝΕΣ

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Το ΥΠΟΙΚ για τη μισθολογική αποκατάσταση των ένστολων: Πότε θα μπουν οι «αυξήσεις», Τί θα γίνει με αναδρομικά, μισθολογικές προαγωγές, νέο μισθολόγιο

Στο 50% της περικοπής η «αύξηση» αποδοχών – Πως θα δοθούν τα αναδρομικά – Τι ισχύει για νέο Μισθολόγιο των ένστολων



Αποκατάσταση κατά 50% του συνόλου των αποδοχών που περικόπηκαν από τους ένστολους, τόσο από τις βασικές αποδοχές όσο και από τα επιδόματα που λαμβάνουν, αποφάσισε και δρομολογεί η Κυβέρνηση, σύμφωνα με αναλυτική ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, από αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου, ο οποίος αναμένεται εντός της ημέρας να δημοσιοποιήσει το ύψος και το χρονοδιάγραμμα της αποκατάστασης των ένστολων και στην Βουλή.

Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών,  οι ένστολοι, τελικά στο τέλος Νοεμβρίου, οπότε προκαταβάλλεται ο μισθός του Δεκεμβρίου, θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνουν κατά 50% της περικοπής και σε βασικό μισθό και σε επιδόματα που έχουν υποστεί από τον Αύγουστο του 2012.

Όπως είχε από ημερών γράψει το bloko.gr και σύμφωνα με όσα περιγράφονται και στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, αυτή η αύξηση ημερολογιακά τρέχει από την 1η Ιουλίου 2014. Την ίδια ημέρα και με την ίδια καταβολή στο τέλος Νοεμβρίου (μισθός Δεκεμβρίου), όπως ξεκαθάρισε σήμερα ο ανώτερος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους αναδρομικά αυτής της αύξησης για πέντε μήνες, δηλαδή για Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο 2014, εξαντλώντας έτσι τις αυξήσεις για το β΄ εξάμηνο του 2014.

Κατόπιν αυτού, θα τους οφείλονται οι «αυξήσεις» του 50% της περικοπής των συνολικών αποδοχών για 23 μήνες, δηλαδή από την 1η Αύγουστο 2012 ως και τις 30 Ιουνίου 2014.

Αυτά θα επιστραφούν στους ένστολους, όπως τόνισε σήμερα ο αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, επιβεβαιώνοντας και επ΄ αυτού το bloko.gr, σε 36 ισόποσες, μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος Δεκεμβρίου 2014 (μισθός Ιανουαρίου 2015) και την τελευταία στο τέλος Νοεμβρίου 2017 (μισθός Δεκεμβρίου 2017).

Επομένως, αξιωματικός που με τις περικοπές έχασε 200 ευρώ από τις αποδοχές του (μισθό και επιδόματα), θα λάβει στο τέλος Νοεμβρίου (μισθός Δεκεμβρίου) «αύξηση» 100 ευρώ και ακόμη 500 ευρώ αναδρομικά για το πεντάμηνο Ιουλίου-Νοεμβρίου 2014.

Από την επόμενη μισθοδοσία και για 36 μήνες θα παίρνει και το 1/36 των 2.300 ευρώ που του οφείλονται για τα αναδρομικά της περιόδου Αυγούστου 2102-Ιουνίου 2014 (23 μήνες Χ 100 ευρώ = 2.300 ευρώ).



Μισθολογικές Προαγωγές-Κοινωνικό Μέρισμα

Όπως τόνισε ο υψηλόβαθμος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της αποκατάστασης των μισθών:

-ΔΕΝ θα υπάρξει συμψηφισμός με το κοινωνικό μέρισμα που έλαβαν οι χαμηλόμισθοι

-ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΩΣ ΕΧΟΥΝ, δηλαδή «ξεπαγωμένες», οι μισθολογικές προαγωγές, όπως ισχύει από το καλοκαίρι του 2012.


Μισθολόγιο

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει και η δήλωση του ίδιου παράγοντα πως «αυτήν την στιγμή η κυβέρνηση δεν μελετά την υιοθέτηση νέου Μισθολογίου για τους ένστολους».

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι εάν, με πρωτοβουλία  των ηγεσιών των Όπλων ή των Σωμάτων Ασφαλείας ή των αρμόδιων Υπουργείων, επιδιωχθεί να γίνουν «εσωτερικά» αναπροσαρμογές αποδοχών, όπως χαρακτηριστικά είπε «αν δηλαδή θέλουν να μειωθεί λίγο ο μισθός των στρατηγών και να αυξηθεί κατά τι του λοχία, για παράδειγμα», είναι κάτι που μπορεί να τεθεί προς συζήτηση, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι δεν θα απαιτείται επιπλέον δαπάνη του Προϋπολογισμού.

του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Πηγή: bloko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου