ΕΙΚΟΝΕΣ

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Επιστολή της Π.Ο.ΑΣ.Υ. για την «προσωρινή» τοποθέτηση πρώην Δημοτικών Αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ..

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.) με την παρακάτω της επιστολή προς τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας εκφράζει έντονη ανησυχία για την «προσωρινή» απασχόληση των πρώην Δημοτικών Αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ. και ζητά την επανεξέταση του θέματος, αλλά και την υιοθέτηση εκ μέρους της ηγεσίας των προτάσεών της για τη σύσταση ειδικής επιτροπής, η οποία θα ασχοληθεί από μηδενική βάση για το μείζον ζήτημα της αναδιοργάνωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών.


Αθήνα 4 Ιουλίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 800/12/5

Προς: Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
          Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο ΤΣΑΚΝΑΚΗ

Κοιν.: 1) Πολιτικά Κόμματα
          2) Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
              κ. Βασίλειο ΚΙΚΙΛΙΑ
          3) Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης
              κ. Αθανάσιο ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟ
          4) Υπαρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας
              Αντιστράτηγο κ. Σπυρίδων ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
          5) Προϊστάμενο Επιτελείου Α.Ε.Α.
              Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο ΤΣΟΥΒΑΛΑ
          6) Γενικό Επιθεωρητή Κλάδου Τάξης Α.Ε.Α.
              Υποστράτηγο κ. ΣΟΦΙΟ Δημήτριο
         7) Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού & Εσωτερικών Λειτουργιών Α.Ε.Α.
          8) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
          9) Αστυνομικές Υπηρεσίες

Θέμα : «Προσωρινή τοποθέτηση πρώην Δημοτικών Αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ

Σχετ.: Υπ' αριθ. 1277/14/1077030 από 30/06/2014 έγγραφο
          Α.Ε.Α./Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Πολιτών και Δημοτικής Αστυνόμευσης

Κύριε Αρχηγέ,

Με το ανωτέρω σχετικό έγγραφο του Α.Ε.Α./Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Πολιτών και Δημοτικής Αστυνόμευσης, δίνονται οδηγίες για την προσωρινή ανάληψη καθηκόντων την προσεχή Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2014, σε υφιστάμενες Υπηρεσίες, των πρώην δημοτικών αστυνομικών που τοποθετούνται προσωρινά σε Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και θα φέρουν προσωρινά τη στολή που είχαν, αντικαθιστώντας το σήμα της Δημοτικής Αστυνομίας με το διακριτικό του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Βεβαίως επισημαίνεται στην εγκύκλιο του Αρχηγείου ότι η πλήρης δραστηριοποίηση του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας «αποτελεί διαδικασία που θα βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρις ότου επιλυθούν-ρυθμιστούν επιμέρους ζητήματα», όσον αφορά δε «τις διαπιστούμενες παραβάσεις κατά την εκτέλεση υπηρεσίας, μέχρι την έκδοση του σχετικού π.δ. με το οποίο θα καθορίζονται επακριβώς τα επιμέρους ζητήματα (αρμοδιότητες, υποχρεώσεις, ωράριο εργασίας, στολή κλπ) και την οριστική ένταξή τους στην αστυνομία, αυτές θα βεβαιώνονται από αστυνομικούς ή τους ειδικούς φρουρούς».

Από αυτά και μόνον προκαλούνται εύλογα ερωτηματικά και ανησυχία στους συναδέλφους μας, ενώ αποδεικνύεται και η βασιμότητα του εύλογου προβληματισμού που σας έχουμε καταθέσει πολλάκις, με τελευταίο το υπόμνημα από 27 Ιουνίου 2014 (Αρ. Πρωτ.: 400/1/20κα) με το οποίο καλούμε την Ηγεσία να προβεί άμεσα στην επανεξέταση κάθε διαδικασίας αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι καταφανές και από την εν θέματι εγκύκλιο, ότι υιοθετούνται μοντέλα προσωρινής αστυνόμευσης (!), με ό,τι μπορεί τούτο να σημαίνει τόσο για το κύρος της Ελληνικής Αστυνομίας και την πάλαι ποτέ προσπάθεια «ομογενοποίησής» της (άραγε θα ακολουθήσει και νέα διαδικασία αστυφυλακοποιήσεων;), όσο κυρίως για την ασφάλεια των συμμετεχόντων συναδέλφων μας σε τέτοια σχήματα περιπολιών και ελέγχων.

Ως φαίνεται, δεν λαμβάνονται υπόψη ούτε οι σοβαρές ενστάσεις των ίδιων των Δημοτικών Αστυνομικών, ούτε και αυτού ακόμα του ίδιου του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Γιώργου Ντόλιου, ο οποίος μιλώντας χθες στη ημερίδα της ΕΕΤΑΑ για την επιμόρφωση των νέων αιρετών προέβλεψε (!) ότι «στο μέλλον θα επανασυσταθεί η Δημοτική Αστυνομία ως πολύτιμη Υπηρεσία, καθαρά αυτοδιοικητικού χαρακτήρα».

Εξάλλου, στις 26-6-2014, με ανακοίνωση του Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ επισημάνθηκε ότι «η κατάσταση στην Ελληνική Αστυνομία και στο Πυροσβεστικό Σώμα μετά την ψήφιση των αντίστοιχων νόμων για την αναδιοργάνωσή τους, είναι συγκεχυμένη και χαοτική εξαιτίας της καθυστέρησης στην υλοποίηση των οργανωτικών αλλαγών ή στην διόρθωση ορισμένων παρεμβάσεων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στον επιχειρησιακό τομέα, στη νομιμότητα των ενεργειών αλλά και στις συνθήκες εργασίας των αστυνομικών», ενώ στις 2-07-2014 μετά από συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια, τονιζόταν μεταξύ άλλων ότι «ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ζητήματα της αναδιοργάνωσης της ΕΛ.ΑΣ., καθώς η εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα αντί να λύνει χρονίζοντα προβλήματα τα πολλαπλασιάζει, τριχοτομώντας το Σώμα και δυσχεραίνοντας έτσι την ενιαία λειτουργία του». Γι' αυτό ζήτησε την αναστολή της εφαρμογής του.

Κύριε Αρχηγέ,

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την σπουδή που επιδεικνύεται εκ μέρους της Ηγεσίας για την «προσωρινή» απασχόληση των πρώην Δημοτικών Αστυνομικών, η οποία είναι καταφανώς προβληματική, δεδομένης της μη έκδοσης των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων, αλλά και της αυταπόδεικτα προβληματικής εκπαίδευσης-προετοιμασίας τους στην άσκηση επικίνδυνων αστυνομικών καθηκόντων.

Και επειδή τυχόν ολιγωρία ή υπηρεσιακή παράλειψη ενδέχεται να αποβεί μοιραία -πράγμα που απευχόμαστε βεβαίως- παρακαλούμε, όπως από πλευράς σας δοθεί άμεσα εντολή προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Α.Ε.Α. για την επανεξέταση του θέματος, αλλά και για την υιοθέτηση εκ μέρους σας των προτάσεών μας για τη σύσταση ειδικής επιτροπής, η οποία θα ασχοληθεί από μηδενική βάση για το μείζον ζήτημα της αναδιοργάνωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών, ενημερώνοντάς μας σχετικά.


Πηγή : poasy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου