ΕΙΚΟΝΕΣ

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ...

    Κάθε Έλληνας φορολογούμενος, μπορεί από εδώ και στο εξής να κληθεί να συμπληρώσει ένα αναλυτικό έντυπο στο οποίο θα αναγράψει όλα του τα περιουσιακά στοιχεία, εισοδήματα, ακίνητα και μετρητά. Όποιος κληθεί να συμπληρώσει το έντυπο που ακολουθεί και δεν το πράξει, κινδυνεύει με πρόστιμο το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμη και στις 50.000 ευρώ. Δείτε το έντυπο και τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.
      Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, ο έφορος δικαιούται να καλεί εγγράφως τον υπόχρεο προκειμένου αυτός να προσκομίσει κάθε στοιχεία που είναι απαραίτητο για τον προσδιορισμό του εισοδήματός του. Αυτή η καινούργια «υποχρέωση» των φορολογούμενων, αποτελεί τμήμα των «έμμεσων τεχνικών ελέγχου» που νομοθετήθηκαν κατ’ επιταγή της τρόικας και πλέον, με την εγκύκλιο που ακολουθεί, ενεργοποιούνται και στην πράξη.
Τι περιλαμβάνει το έντυπο;
      Όπως θα διαπιστώσετε, όποιος κληθεί να συμπληρώσει το πολυσέλιδο έντυπο, θα πρέπει να γνωστοποιήσει στην εφορία τα πάντα. Από ακίνητα και τραπεζικούς λογαριασμούς μέχρι αυτοκίνητα και σκάφη. Το έντυπο μοιάζει πολύ με τη δήλωση πόθεν έσχες που υποβάλλουν συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων (αστυνομικοί, εφοριακοί, δημοσιογράφοι κλπ). Δεν είναι όμως μόνον αυτό. Στο "ερωτηματολόγιο" το οποίο θα κληθούν να συμπληρώσουν οι ελεγχόμενοι, υπάρχουν απίστευτες ερωτήσεις. Ιδού ο ανακριτικός κατάλογος: 
1.  Αν φιλοξενείστε ή φιλοξενηθήκατε κατά τις ελεγχόμενες χρήσεις αναφερετε από ποιον / ούς και τη διεύθυνση κατοικία
2.     Σε περίπτωση που είστε διαζευγμένος ή σε διάσταση, καταβάλετε διατροφή συζύγου ή τέκνων;
3. Αναγράψτε τον αριθμό παροχής ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των ιδιοχρησιμοποιούμενων κατοικιών σας (κύρια, εξοχική ή δευτερεύουσα) για κάθε ελεγχόμενο έτος
4.   Αναγράψτε τα ποιο κάτω στοιχεία για λογαριασμούς σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας για κάθε ελεγχόμενο έτος (είδος λογαριασμούς, πρόσωπο στο όνομα του οποίου εκδίδεται ο λογαριασμός, ονοματεπώνυμο χρήστη, αριθμός σταθερού ή κινητού τηλεφώνου, εταιρεία πάροχος, διάστημα σύνδεσης με την εταιρεία)
5.  Σε περίπτωση απόκτησης ή άλλης μεταβολής περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων) από αγορά, κληρονομιά, γονική παροχή κλπ σε κάποιο από τα ελεγχόμενα έτη
6.  Καταβάλατε εισφορές (υποχρεωτικές και προαιρετικές) σε ασφαλιστικά ταμεία, συλλόγους, επιμελητήρια, κ.λ.π οργανώσεις κατά τα ελεγχόμενα έτη; Αν ναι αναφέρετε που και για ποια έτη
7.    Διαθέτετε πιστωτικές κάρτες εσείς ο / η σύζυγος ή τα προστατευόμενα μέλη σας κατά τα ελεγχόμενα έτη;
8.  Αναφέρετε κάθε είδους δάνεια που λάβατε κατά τα ελεγχόμενα έτη, συμπληρώνοντας τον πίνακα
9.   Συμπληρώστε τον πίνακα Επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης Αυτοκινήτων ή Δικύκλων για τα ελεγχόμενα έτη
10. Συμπληρώστε τον ακόλουθο πίνακα, εφόσον εσείς, ο /η σύζυγος ή τα προστατευόμενα μέλη σας, συμμετείχατε σε κάποιο ασφαλιστικό πρόγραμμα (ζωής, υγείας, συνταξιοδότησης κλπ) κατά τα ελεγχόμενα έτη.
11.  Αν ασφαλίσατε κάποιο/α από τα ακίνητά σας κατά τα ελεγχόμενα έτη, συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα
12.  Αν πραγματοποιήθηκαν δαπάνες για δίδακτρα σε σχολεία κάθε μορφής εκπαίδευσης ή φροντιστήρια κάθε μορφής, κατά τα ελεγχόμενα έτη, συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα
13.   Αναφέρετε τυχόν υπάρχουσες υποχρεώσεις προς τρίτους κατά τα ελεγχόμενα έτη
14. Αναφέρετε τραπεζικούς λογαριασμούς (προσωπικούς ή επαγγελματικούς) που διατηρούσατε ή συμμετείχατε (εσείς προσωπικά, ο /η σύζυγος ή τα προστατευόμενα μέλη σας) στην Ελλάδα ή το εξωτερικό κατά τα ελεγχόμενα έτη. Περιλαμβάνονται και οι λογαριασμοί που άνοιξαν και έκλεισαν κατά τη διάρκεια των ελεγχόμενων ετών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου