ΕΙΚΟΝΕΣ

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Ανανέωση θητείας των αρχηγών ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστικής και Λιμενικού.

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στους τρεις αρχηγούς των Σωμάτων Ασφαλείας δόθηκε τη Δευτέρα το βράδυ.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες συνεκλήθη το ΚΥΣΕΑ και «δια περιφοράς» αποφάσισε την ανανέωση της θητείας των τριών αρχηγών. Όπως σημείωναν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., το ΚΥΣΕΑ συνεδριάζει τυπικά μόνο όταν πρόκειται να γίνει αντικατάσταση αρχηγού Σώματος. Έτσι παρέμειναν στις θέσεις τους ο κ. Δημήτρης Τσακνάκης στην ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου στην Πυροσβεστική και ο κ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ).

Πλέον ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τις κρίσεις των ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών, αρχής γενομένης από την ΕΛ.ΑΣ. πιθανόν την ερχόμενη Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι κρίσεις στην Αστυνομία επρόκειτο να ξεκινήσουν τη Δευτέρα αλλά υπήρξε καθυστέρηση σε αυτές που γίνονται αυτή την περίοδο στον Στρατό.

Στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας σειρά θα πάρει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και αμέσως μετά -πιθανόν το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου- το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Στην Ελληνική Αστυνομία δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές, κάτι το οποίο, όπως φαίνεται, δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση η πολιτική ηγεσία. Στην ιεραρχία αναμένεται να παραμείνουν τρεις από τους υφιστάμενους στρατηγούς, ενώ δύο αναμένεται να αποστρατευτούν, ένας από τους οποίους δεν αποκλείεται να είναι ο υπαρχηγός. Στους υπόλοιπους βαθμούς ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών δεν αναμένεται να γίνουν βαθιές τομές και όσες αλλαγές γίνουν θα είναι μέσα σε συνηθισμένα πλαίσια.

Ωστόσο όλοι περιμένουν να δουν αμέσως μετά εάν οι αξιωματικοί που θα τοποθετηθούν σε κομβικές θέσεις θα μπορέσουν να εφαρμόσουν στην πράξη τις θέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας, καθώς πρόκειται για ανθρώπους παλιάς νοοτροπίας που δύσκολα ενδεχομένως θα τις εφαρμόσουν με ακρίβεια. Τότε, λένε στελέχη του Σώματος, δεν αποκλείεται ο υπουργός να προχωρήσει ενδεχομένως μέσα στον χρόνο σε έκτακτες κρίσεις για να αλλάξει τους αξιωματικούς αυτούς με άλλους που θα μπορούν να τις υλοποιήσουν.

Στην Πυροσβεστική οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές. Εκτός από τον αρχηγό, που παρέμεινε στη θέση του, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα γίνει με τους δύο υπαρχηγούς, τους κκ. Χαράλαμπο Αφάλη και Διαμαντή Κανελλόπουλο. Πάντως υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι ενδεχομένως θα αποστρατευτούν και οι δύο.

Σχετικά με τους ανώτατους αξιωματικούς του Σώματος -μετά τις περιορισμένες έκτακτες κρίσεις που έγιναν τον Δεκέμβριο- δημιουργήθηκαν υπεράριθμοι στους βαθμούς στρατηγών και ταξιάρχων, οπότε εάν προαχθούν κάποιοι, στη θέση τους δεν θα μπουν αντικαταστάτες. Η εκτίμηση που υπάρχει στα στελέχη του Σώματος είναι ότι δεν αναμένονται εκπλήξεις.

Στον Πειραιά ερωτηματικό προκαλεί η στάση του νυν αρχηγού του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ κ. Αθανασόπουλου σε περίπτωση που ζητηθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας κ. Θοδωρή Δρίτσα επανασχεδιασμός του «Λιμενικού Καλλικράτη», που φέρει την υπογραφή του.

Πληροφορίες λένε πως μετά την απόφαση για παραμονή του αρχηγού οι αλλαγές στα ανώτατα κλιμάκια θα είναι περιορισμένης κλίμακας και δεν θα ξεπεράσουν τις τέσσερις οι αναμενόμενες αποστρατείες, συν δύο υποναυάρχων, καθώς μειώθηκαν οι θέσεις στον βαθμό αυτό με βάση το νέο οργανόγραμμα.

Βυθούλκας Διονύσης

Πηγή : tovima.gr - policenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου