ΕΙΚΟΝΕΣ

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Επιταχύνεται η υπογραφή νέας σύμβασης για ασυρμάτους της ΕΛ.ΑΣ. μετά τα... μπινελίκια

Επιταχύνουν τις συζητήσεις για την υπογραφή σύμβασης με εταιρία επικοινωνιών τα ...μπινελίκια που εισέβαλε στους ασυρμάτους της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.



«Φρένο» στους επικίνδυνους «πειρατές» των ασυρμάτων της ΕΛ.ΑΣ., βάζει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, μετά το νέο κρούσμα παρεμβολής... ύβρεων στο παλιό αναλογικό σύστημα επικοινωνίας της ΔΙ.ΑΣ., το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.

Οι συζητήσεις για την υπογραφή σύμβασης με βρετανική εταιρεία επικοινωνιών, για συνεργασία διάρκειας ενός έτους, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, και πολύ πιθανόν θα υπάρξει αίσια έκβαση το αργότερο έως τις αρχές Δεκεμβρίου, ενόψει και της διήμερης επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, της θλιβερής επετείου δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και της ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Το κόστος της τεχνικής υποστήριξης του κωδικοποιημένου ψηφιακού συστήματος επικοινωνίας για την «απομόνωση» των επαφών του προσωπικού υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., ανέρχεται περίπου σε 1.200.000 ευρώ για έναν χρόνο. Ως γνωστόν η επαναφορά στο αναλογικό παλιό σύστημα, είχε προέλθει από την μη ανανέωση της δεκαετούς σύμβασης του ολυμπιακού συστήματος επικοινωνίας Tetra, η οποία είχε κριθεί μη συμφέρουσα για τις οικονομικές συνθήκες της χώρας μας, καθώς το κόστος της ετήσιας τεχνικής υποστήριξης ξεπερνούσε τα 8.000.000 ευρώ.

Εβριζε Θεούς και ...δαίμονες 

Η επίσπευση όμως των διαδικασιών φαίνεται να έχει ως αφορμή τα πέντε λεπτά ύβρεων των ενστόλων και των... Θείων, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης από έναν «πειρατή». Ο άγνωστος κατάφερε να παρεμβληθεί στο σύστημα, να αποκτήσει πρόσβαση στο κανάλι 52, που «ακούνε» οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και άρχισε να βρίζει «θεούς και δαίμονες».

Αρχικά όλοι νόμιζαν, στο επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ., πως ακούγονταν υβριστικοί διάλογοι από ανοικτό ασύρματο αστυνομικού που προέβαινε σε κάποιο έλεγχο ή από τον περιβάλλοντα χώρο, τον οποίο βρισκόταν. Πολύ σύντομα διαπιστώθηκε η παρεμβολή ατόμου από ασύρματο που είχε μπει στις συχνότητες της ΔΙ.ΑΣ. Άμεσα δόθηκε η εντολή προς όλη την αστυνομική δύναμη να αλλάξει συχνότητα στο κανάλι 47, προκειμένου να απομονωθεί ο «οργισμένος» πολίτης. Δεν αποκλείεται αν συνεχιστούν παρόμοιες παρεμβολές να επιστρατευτούν τα «ραδιογωνιόμετρα», προκειμένου να εντοπιστεί ο «πειρατής ασυρμάτου», μέχρι να λειτουργήσει το νέο ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας.

Το συγκεκριμένο περιστατικό, σύμφωνα με στελέχη της Αστυνομίας, είναι μια τρανή απόδειξη των προβλημάτων που έχουν ανακύψει από το νέο «μη κωδικοποιημένο» σύστημα επικοινωνίας της ΕΛ.ΑΣ. που αντικατέστησε, προσωρινά όπως φαίνεται, το ολυμπιακό σύστημα επικοινωνίας Tetra.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Αττικής, Βασίλης Ντούμας, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» εξήγησε τους κινδύνους που εγκυμονεί η επαναφορά στο παλιό σύστημα επικοινωνίας: «Το περιστατικό που συνέβη το βράδυ της Πέμπτης είναι ενδεικτικό. Οι παρεμβολές εμπόδισαν για αρκετή ώρα τους άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. να κάνουν τη δουλειά τους. Αποδείχθηκε αυτό που λέμε εδώ και καιρό ότι όποιος θέλει μπορεί να μας ακούει. Να μαθαίνει, δηλαδή, τις επιχειρησιακές δράσεις της Αστυνομίας που βρίσκονται σε εξέλιξη». Και συνεχίζει: «Και δεν είναι μόνο αυτό. Όποιος θέλει μπορεί και να παρεμβαίνει πατώντας απλά το κουμπί press. Σκεφτείτε να βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια σοβαρή επιχείρηση και ξαφνικά κάποιος να παρέμβει στη συχνότητα και να μη μπορούμε να επικοινωνήσουμε για το περιστατικό».

Ωστόσο κύρια αιτία της επίσπευσης υπογραφής της σύμβασης, είναι η απόφαση του δικαστηρίου για τα κατηγορούμενα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» (4/12), η διήμερη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου (5-6/12), η θλιβερή επέτειος δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου (6/12), η ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή (6/12) και γενικότερα η ανησυχία υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. για την πιθανότητα εκδήλωσης τρομοκρατικής ενέργειας το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.


Κείμενο του Παναγιώτη Σπυρόπουλου από τη σελίδα thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου