ΕΙΚΟΝΕΣ

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Συνέντευξη με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής Ταξίαρχο κ. Δημήτρης Παπαναγιώτου

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής Ταξίαρχος κ. Δημήτρης Παπαναγιώτου απαντά στις ερωτήσεις της εφημερίδας της ΠΟΑΣΥ "Νέα Αστυνομία" για τη μάχη της πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων και την αντιμετώπιση των υπηρεσιακών προβλημάτων, τονίζοντας στον επικεφαλής της ΑΝ.Α.Σ.Α., Χρήστο Συνδρεβέλη που επιμελήθηκε της συνέντευξης, ότι οι αστυνομικοί ανεξαρτήτως βαθμού είναι μεταξύ τους συνεργάτες και πως οι διοικήσεις οφείλουν να σέβονται τα δικαιώματα του προσωπικού.
Κύριε Ταξίαρχε, είναι αδιαμφισβήτητο ότι ένας σημαντικός τομέας ευθύνης της Ελληνικής Αστυνομίας σχετίζεται με την τροχαία κίνηση και ειδικότερα με την λήψη των αναγκαίων μέτρων τόσο σε προληπτικό όσο και σε κατασταλτικό επίπεδο για την ασφαλή κίνηση όλων των τροχοφόρων καθώς και των πεζών. Ως Διευθυντής της μεγαλύτερης Διεύθυνσης Τροχαίας της χώρας  και με δεδομένη την μακρόχρονη εμπειρία σας, σε υπηρεσίες Τροχαίας  θεωρείτε ότι οι Αστυνομικές Υπηρεσίες στις οποίες προΐσταστε είναι επαρκώς εξοπλισμένες υλικοτεχνικά καθώς και επαρκώς στελεχωμένες με έμψυχο δυναμικό προκειμένου επιτελέσουν το σπουδαίο έργο που τους έχει ανατεθεί;

Είναι γνωστό ότι στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής συγκεντρώνεται ο μισός σχεδόν πληθυσμός της Ελλάδας και κυκλοφορούν περί τα 3.000.000 οχήματα. Οι παράγοντες αυτοί σε συνδυασμό με τις ελλειμματικές υποδομές του ευρύτερου οδικού περιβάλλοντος και του αστικού ιστού, δημιουργούν μια πολύ δύσκολη κατάσταση, την οποία προσπαθούμε να διευκολύνουμε με διάφορες παρεμβάσεις. Αυτό γίνεται κυρίως με τη διάθεση ρυθμιστών τροχονόμων, οι οποίοι πράγματι καθημερινά και υπό αντίξοες αρκετές φορές συνθήκες, εκτελούν τα καθήκοντά τους καταθέτοντας πλεόνασμα ψυχής και φιλότιμου.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σας πω ότι από τότε που ανέλαβα Διευθυντής Τροχαίας, έγιναν οι απαραίτητες προτάσεις για ενίσχυσή μας σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Βεβαίως υπάρχει το γενικότερο πρόβλημα της στελέχωσης των Υπηρεσιών του Σώματος με την απαραίτητη δύναμη, όπως υπάρχει και η ανάγκη επαναπροσδιορισμού της Οργανικής δύναμης, αφού οι συνθήκες, τουλάχιστον για την Αττική και τη Διεύθυνση Τροχαίας έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Το Αρχηγείο μας μελετά τα προβλήματα και τις προτάσεις που υποβάλλονται και ως προς τη στελέχωση των Υπηρεσιών μας και τον εφοδιασμό τους με τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα, προωθεί τις πιο ορθολογικές και ρεαλιστικές λύσεις.
 

Η ασφαλής κίνηση τροχοφόρων και πεζών σχετίζεται άμεσα με την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων. Ποιες οι δράσεις που έχετε αναπτύξει μέχρι και σήμερα από αναλήψεως καθηκόντων σας, για τον περιορισμό του φαινόμενου των τροχαίων δυστυχημάτων στο Ν. Αττικής και ποια είναι τα απτά αποτελέσματα αυτών των δράσεων;

Η Διεύθυνσή μας στα πλαίσια εφαρμογής της 3ης φάσης (2011 - 2015) του Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας «Καθ' Οδόν», την οποία διανύουμε ήδη, είναι σταθερά προσανατολισμένη στην εμπέδωση του κλίματος Οδικής Ασφάλειας και ελέγχου σε όλους τους οδηγούς. Στόχος μας είναι να περιορίσουμε στο ελάχιστο δυνατό τις οδικές συμπεριφορές, οι οποίες είτε οδηγούν στο τροχαίο ατύχημα, είτε πολλές φορές προσβάλουν τον πολιτισμό μας.

Χωρίς να υπεισέλθω σε αριθμητικές λεπτομέρειες, απλώς θα παραθέσω ότι για φέτος 2013, στόχος μας είναι η μείωση  του αριθμού των νεκρών και των παθόντων κατά 6,6% σε σχέση με τους αντίστοιχους του 2012.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, από τη Διεύθυνσή μας έχει σχεδιασθεί ως αποτελεσματικότερη μορφή δράσης υλοποιούμενη από τις υφιστάμενές μας Υπηρεσίες Τροχαίας, εκείνη της έντονης τροχονομικής αστυνόμευσης με:

-   Εποχούμενες φανερές περιπολίες.

-   Συγκρότηση συνεργείων.

-   Συντονισμένες ειδικές εξορμήσεις, με συμμετοχή και των -3- Ομάδων                Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) του Επιτελείου          μας.

Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας αντικατοπτρίζεται στο ότι μέχρι και σήμερα, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, συνεπεία τροχαίων ατυχημάτων στις οδούς έχουν αφήσει την πνοή τους 13 λιγότεροι συνάνθρωποί μας, έχουν τραυματισθεί σοβαρά 22 λιγότεροι και έχουν τραυματισθεί ελαφρά 371 λιγότεροι. Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν το κίνητρό μας και το εφαλτήριο για νέες, συνεχείς και συστηματικές προσπάθειές μας για τη βελτίωση του επιπέδου της Οδικής Ασφάλειας, αλλά περαιτέρω και ηθική ικανοποίηση προσφοράς μας στο κοινωνικό σύνολο.    
 

Το σύγχρονο management ορίζει ότι η συσχέτιση εργασιακής ικανοποίησης και εργασιακής  επίδοσης είναι ιδιαιτέρως ισχυρή. Ποια η άποψη σας  και ποιες οι οδηγίες σας, προς στους Διοικητές  των τμημάτων τροχαίας του Ν. Αττικής σχετικά με την ικανοποίηση αιτημάτων του προσωπικού τους;

Ποιος προϊστάμενος δεν θέλει το καλό και την επίλυση των προβλημάτων των συνεργατών του; Όλοι, ανεξαρτήτως βαθμού, είμαστε συνεργάτες και θέλουμε να επιτελούμε το καθήκον μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επομένως, οι οδηγίες που έχουν δοθεί στους κ.κ. Διοικητές των Υπηρεσιών μας είναι να ικανοποιούν στο μέτρο του εφικτού τα αιτήματα του προσωπικού τους.


Η εφαρμογή του Π.Δ 394/01 που αφορά το χρόνο εργασίας του αστυνομικού προσωπικού αποτελεί δικαίωμα απαραβίαστο που έχει τονισθεί ιδιαιτέρως τόσο σε επίπεδο πρωτοβαθμίων συνδικαλιστικών οργανώσεων όσο και από την ομοσπονδία μας. Ποια η θέση σας επ αυτού;

Συμπληρώνοντας τη προηγούμενη τοποθέτησή μου,  η κατεύθυνση που έχει δοθεί στους Διοικητές των Υπηρεσιών μας, είναι πέραν του ελέγχου περί της ικανοποιητικής ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις και ο σεβασμός των δικαιωμάτων του προσωπικού συμπεριλαμβανομένου του προβλεπόμενου χρόνου εργασίας-ανάπαυσης.
 

Ποιο μήνυμα θα επιθυμούσατε να μεταφέρετε μέσω της εφημερίδας μας, στο προσωπικό των υπηρεσιών τροχαίας του Αττικής;

Θα ήθελα να τους διαβεβαιώσω μέσα από αυτή την επικοινωνία, ότι γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματά τους, αφού είναι κοινά και τα βιώνουμε όλοι. Όμως όπως μέχρι και σήμερα, πρέπει να εξακολουθήσουμε να σκεφτόμαστε θετικά και να αντιμετωπίζουμε την αποστολή μας με ιδιαίτερη υπευθυνότητα και διάθεση προσφοράς προς τον πολίτη και το κοινωνικό σύνολο. Γιατί αυτή η καθημερινή ευθύνη και προσφορά μάς ολοκληρώνει ως άτομα και επαγγελματίες και καταξιώνει το Σώμα στη συνείδηση του πολίτη.

 

Επιμέλεια: Χρήστος Συνδρεβέλης,
μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΣΥ Νοτιοανατολικής Αττικής και αντιπρόσωπος στην ΠΟΑΣΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου