ΕΙΚΟΝΕΣ

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Προσλήψεις στην αστυνομία... Μια αιρετική άποψη...του Αλέξανδρου Σφελινιώτη

Ο συνάδελφος και μέλος της Σ.Κ.Α.Υ. Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Σφελινιώτης, κάνοντας μία μικρή αναδρομή στον τρόπο πρόσληψης των συναδέλφων μας την τελευταία εικοσαετία τοποθετείται για τον τρόπο των νέων προσλήψεων στην Ελληνική Αστυνομία και  τονίζει πως στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας μας δεν χωράνε συγκρούσεις και αντικρουόμενα συμφέροντα.


"Τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν όλο και περισσότερο οι φωνές από συνδικαλιστικούς φορείς της Ελληνικής Αστυνομίας Π.Ο.ΑΣ.Υ. ,Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α, Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.,για προσλήψεις στον κλάδο που εκπροσωπούν. Ο κάθε φορέας  προβάλλει από την δική του άποψη επιχειρήματα για να δικαιολογήσει το αίτημά του. Είναι όμως έτσι; Μήπως βλέπει ο καθένας το συμφέρον του και κυρίως την καρέκλα του και ξεχνάει τον κοινό στόχο;

Όπως όλοι γνωρίζουμε έχουν πετύχει και αναμένουν την εισαγωγή τους στην Ελληνική Αστυνομία 580 επιτυχόντες των Πανελλήνιων Εξετάσεων έτους 2013 οι οποίοι θα εισαχθούν στις σχολές το 2015, παρόλο που τα κενά είναι τεράστια.

Εκκρεμούν αιτήματα τόσο της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. και του ΣΕΦΕΕΑ για πρόσληψη προσωπικού στον κλάδο που αυτοί εκπροσωπούν.

Το 1984 ήταν μια χρονιά σταθμός διότι  ενοποιήθηκαν η Χωροφυλακή και η Αστυνομία Πόλεων και έτσι αργά αργά ομογενοποιήθηκε η Ελληνική Αστυνομία. Το 1996 εισήλθαν στην Ελληνική Αστυνομία οι πρώτοι Αστυνομικοί με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις γεγονός που δεν άρεσε καθόλου σε όλους που επί σειρά ετών θεωρούσαν την Αστυνομία ‘’τσιφλίκι’’ τους και προσλάμβαναν σε αυτήν όσους τους ήταν αρεστοί και πολλές φορές κυρίως με βάση τις κομματικές τους πεποιθήσεις. Με την αλλαγή του τρόπου πρόσληψης εξακολουθεί και υπάρχει ομοιογένεια στην Αστυνομία και ξαφνικά……

1998-1999 προσλαμβάνονται στην Αστυνομία Συνοριοφύλακες και Ειδικοί Φρουροί για να αναλάβουν ειδικά καθήκοντα όπως ισχυρίστηκαν οι εμπνευστές της πρόσληψής τους(φρούρηση συνόρων,φρούρηση ευπαθών στόχων κ.λ.π.).Στόχος επετεύχθη: Ομοιογένεια ΤΕΛΟΣ. Διαφορετικές ομάδες διαφορετικά συμφέροντα, διαφορετικά καθήκοντα, διαφορετικά αιτήματα, διαφορετικές απαιτήσεις = ΣΥΚΡΟΥΣΕΙΣ = ΔΙΑΣΠΑΣΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ = ΑΔΥΝΑΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ. Συγχαρητήρια κύριοι,τα καταφέρατε.

Και έρχομαι στο σήμερα: Δηλώνετε κύριε Υπουργέ μας, πως θέλετε μία σύγχρονη Αστυνομία. Επιτρέψτε μου να πω πως με προσωπικό διαφορετικών ταχυτήτων αυτό δεν είναι εφικτό και το έχουμε διαπιστώσει όλοι. Προσλάβετε άμεσα τους επιτυχόντες μέσω Πανελληνίων 2013, σταματήστε  οποιαδήποτε πρόσληψη στην Αστυνομία με άλλο σύστημα, θεσπίστε έναν νόμο που θα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΜΕ  ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ, και αν πιστεύετε πως  η εισαγωγή στην Αστυνομία πρέπει να γίνεται με άλλον τρόπο και όχι μέσω Πανελληνίων δεν έχετε να κάνετε τίποτα άλλο παρά να το αλλάξετε. Η ιστορία και ο λαός θα κρίνουν.

Ένα είναι σίγουρο. Πως οι αστυνομικοί που είμαστε στο πεζοδρόμιο όπως και αν προσληφθήκαμε με Μέσον, με Πανελλήνιες, με Αντικειμενικά Κριτήρια κάνουμε την δουλειά μας όσο μπορούμε και όσο μας αφήνετε καλύτερα. Δεν έχει σημασία το πως προσληφθήκαμε διότι το έγκλημα δεν διαχωρίζει Αστυνομικούς ανάλογα με τον τρόπο πρόσληψης, είναι το ίδιο για όλους.  

Γνωρίζω πως τα αναγραφόμενα στο άρθρο μου θα προκαλέσουν πολλά και ποικίλα σχόλια και θα προσπαθήσω να κρατήσω πολλά από αυτά για βελτιώσεις προς όφελος όλων, που προσπαθούμε για μια καλύτερη Αστυνομία."

Θεσσαλονίκη, 03-02-2014

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

ΣΦΕΛΙΝΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Μέλος Δ.Σ. Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου