ΕΙΚΟΝΕΣ

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Φόβος για φρένο στις επικείμενες αλλαγές της ΕΛ.ΑΣ, λόγω πολιτικών εξελίξεων.

Την ευχή να μην αναχαιτίσουν οι πολιτικές εξελίξεις την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, σε σημερινή του ανακοίνωση, με την οποία παρουσιάζει αναλυτικά το έργο που έχει πραγματοποιηθεί τον τελευταίο καιρό από το υπουργείο, στο πλαίσιο των «Αρχών και Στόχων της Αντεγκληματικης Πολιτικής», αλλά και όσα έχουν ήδη δρομολογηθεί για να γίνουν άμεσα.

Οι δράσεις και ο προγραμματισμός του υπουργείου μεταξύ άλλων περιλαμβάνει, την ολοκλήρωση των 10 πιλοτικών αστυνομικών τμημάτων που θα διαθέτουν ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και εγκληματολόγους, την διεύρυνση του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς και των κινητών αστυνομικών μονάδων, αλλά και τη δημιουργία ομάδων αστυνομικών με ποδήλατα για τα ιστορικά κέντρα των πόλεων, συγκεκριμένες ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας και εξεύρεση χώρων για την στέγαση υπηρεσιών, ενίσχυση σε εξοπλισμό μέσω χορηγιών, αλλά και πολύ σημαντικές συνεργασίες με οργανισμούς και φορείς.
Όπως αναφέρει ο κ. Πανούσης, μετά τις 24 Αυγούστου, αρχίζει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Τμημάτων, για την απαλλαγή της Αστυνομίας από τις επιδόσεις εγγράφων (συναρμόδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης), καθώς και για την απαλλαγή της Αστυνομίας από τους αθλητικούς χώρους.
Σχετικά με τις δράσεις του υπουργείου το τελευταίο διάστημα, αλλά και τις πρωτοβουλίες που θα προχωρήσουν άμεσα, σημειώνεται:
* Κατατέθηκε η εισήγηση 120 σελίδων της επιστημονικής επιτροπής για τη συμβολή της Αστυνομίας στην πρόληψη της ενδοσχολικής βίας.
* Υπεγράφη (στις 30-7-2015) το Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Χαμόγελο του Παιδιού για κοινές ενέργειες που σχετίζονται με τις εξαφανίσεις, κακοποιήσεις κλπ. παιδιών.
* Υπεγράφη συμφωνία Συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, για ίδρυση γραφείου εξυπηρέτησης επισκεπτών της Χώρας.
* Υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς.
* Υπεγράφη συμφωνία Συνεργασίας με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.).
* Προγραμματίζεται για την Έκθεση της Θεσσαλονίκης λειτουργία Πληροφοριακού Κέντρου (Περιπτέρου), σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), με θέμα το «Ηλεκτρονικό Επιχειρείν και η Ασφαλής Χρήση του».
* Αυξάνεται η προσφορά χορηγών και χορηγιών στην Αστυνομία και το Πυροσβεστικό μετά από σχετική επιστολή μου για κοινωνική συνεισφορά.
* Συνεχίζονται οι επιτόπιες επισκέψεις σε Αστυνομικά Τμήματα και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες (Κορωπί, Αίγινα - Αγκίστρι, Αταλάντη) καθώς και σε πόλεις - χωριά όπου είχαν εκδηλωθεί πυρκαγιές (Ψαχνά Ευβοίας).
* Έχει ανατεθεί σε καθηγητή του ΕΜΠ η μελέτη για τη δημιουργία Ηλεκτρονικού αστυνομικού τμήματος.
* Μελετάται η ίδρυση ειδικών Μονάδων Αστυνομικών με ποδήλατο που θα περιπολούν στο ιστορικό κέντρο πόλεων με δίκτυο πεζοδρόμων (Ρόδος, Κέρκυρα, Ναύπλιο κλπ).
* Μελετάται - στο πλαίσιο του «Μπλε Φίλου» - η ενεργοποίηση ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού.
* Τίθεται σε λειτουργία για την προστασία των δασών τα μη-επανδρωμένα αεροπλάνα.
* Συνεχίζεται η επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την παραχώρηση ανενεργών στρατοπέδων (όπως π. χ. Στην Κόρινθο, στη Χαλκίδα κλπ) προκειμένου να εγκατασταθούν Αστυνομικές και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες.
* Διευρύνονται οι δράσεις του Αστυνομικού της Γειτονιάς, των Ευέλικτων Ομάδων και των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων.
* Ετοιμάζεται - μαζί με ελληνικές και ξένες φιλοζωικές οργανώσεις - διεθνές συνέδριο για την «προστασία των ζώων από κακοποίηση και την τιμωρία των παραβατών».
* Εκκρεμεί, σε συναρμόδιους φορείς, η έγκριση για την ίδρυση του Ινστιτούτου Αντεγκληματικής Πολιτικής.
* Εκκρεμεί, σε συναρμόδιους φορείς, η ενεργοποίηση του νόμου (2145/93) για τη Δικαστική Αστυνομία.
* Προγραμματίζεται πιλοτική εφαρμογή (στο δημοτικό διαμέρισμα Αμπελοκήπων) της νέας αντίληψης για τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης, ως θεσμού διαμεσολάβησης.
* Ολοκληρώνεται η προετοιμασία για τα δέκα Πιλοτικά Αστυνομικά Τμήματα (με ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, εγκληματολόγο).
* Παραδίδονται 226 νέα αυτοκίνητα 4 X 4 για τις αστυνομικές διευθύνσεις και ιδιαίτερα για την ενίσχυση της τροχαίας.
* Μελετάται, από νομική άποψη, η αποδοχή χορηγίας 5.000 νέων αυτοκινήτων και επέκτασης του TETRA σε όλη την Ελλάδα (ήδη λειτουργεί στην Αττική).
«Θέλω να ελπίζω ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν θα αναχαιτίσουν αυτή τη συνολική προσπάθεια αλλαγής της Ελληνικής Αστυνομίας, στα επίπεδα της οργάνωσης, της λειτουργίας και των αντιλήψεων.
Σε κάθε περίπτωση εμείς κάνουμε ότι καλύτερο μπορούσαμε και είμαστε βέβαιοι ότι η κοινωνία αισθάνεται τη διαφορά, στέκεται δίπλα μας και στηρίζει την κοινή μας προσπάθεια», τονίζει ο κ. Πανούσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου