ΕΙΚΟΝΕΣ

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Πρόταση εκσυχρονισμού και απλοποίησης της καθημερινότητας μας, του Λάζαρου Μαχαιρίδη

Το μέλος της Σ.Κ.Α.Υ. Θεσσαλονίκης και αντιπρόσωπος της Π.Ο.ΑΣ.Υ., Λάζαρος ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ, αναδεικνύει ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα, η επίλυση του οποίου μπορεί να δώσει το έναυσμα για αλλαγή σελίδας της Αστυνομίας!

Ως ΑΝ.Α.Σ.Α. έχοντας ήδη διατυπώσει την πρόταση μας ως προς τον αυτό σκοπό (την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ) παραμένουμε πιστοί στις αρχές του υγειούς συνδικαλισμού και στηρίζουμε νέες, καινοτόμες και εμπεριστατωμένες προτάσεις οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν τόσο την υπηρεσιακή αλλά και την προσωπική ζωή των συναδέλφων μας.

Παρακατω μπορείτε να διαβάσετε την επιστολή :

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Θεσσαλονίκη 23-11-2013

ΠΡΟΣ:  Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων

ΘΕΜΑ: Πρόταση για εκσυγχρονισμό διαδικασίας διακίνησης υλικού 
           εγκληματολογικής σημάνσεως  

Αγαπητοί σύμβουλοι, συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Στα 17 χρόνια που υπηρετώ στο Σώμα, στα πλαίσια του υπηρεσιακού μου βίου και το τελευταίο διάστημα ίσως ακόμη περισσότερο, ως εκλεγμένος αντιπρόσωπος στην Ομοσπονδία μας, πέραν των πολλών άλλων ανησυχιών και σκέψεων που μου προκαλούσαν και συνεχίζουν να μου προκαλούν διάφορα ζητήματα που κλήθηκα να αντιμετωπίσω και άπτονται της εύρυθμης και αποτελεσματικότερης λειτουργίας της υπηρεσίας και εμού του ιδίου, καθώς και γενικότερα της εικόνας που παρουσιάζουμε ως Σώμα στην κοινωνία, υπάρχει και ένα που το θεωρώ εξόχως σημαντικό!

Τις λεπτομέρειες της σημαντικότητας του ζητήματος θα τις εξηγήσω παρακάτω, θα ήθελα όμως να κάνω ένα πρώτο σχόλιο για να δώσω τη συνδικαλιστική οπτική και το στίγμα, όσον αφορά το εν λόγω ζήτημα. Είμαι πεπεισμένος , πως είναι άκρως ενδιαφέρον από απόψεως επίλυσής του και πως δύναται να αποτελέσει ένα συνδικαλιστικό στοίχημα το οποίο αν κερδηθεί, η Ομοσπονδία θα θέσει τη σφραγίδα της, με ότι αυτό συνεπάγεται, για την ολοκληρωτική αλλαγή σελίδας του Σώματος.

Το ζήτημα αυτό λοιπόν, δεν είναι άλλο από τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση της διαδικασίας διακίνησης και αλληλογραφίας του προβλεπόμενου υλικού εγκληματολογικής σημάνσεως, καθώς και όσων ατόμων αποστέλλονται-μετακινούνται μαζί με αυτό, σύμφωνα με τον Κ.Π.Δ. στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Φανταστείτε τα απίστευτα οφέλη!

Παρόλο που η υφιστάμενη κατάσταση όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα είναι γνωστή στο σύνολο των υπηρετούντων στο σώμα, μπαίνοντας πλέον στις λεπτομέρειές του, καλό θα ήταν να μνημονεύσω ορισμένες παραμέτρους της.
Τοποθετούμενος αρχικά σε νομικό πλαίσιο, είναι γνωστό ότι προβλέπεται σύμφωνα με το άρθρο 243 παρ. 2 του Κ.Π.Δ., σε συνδυασμό με το άρθρο 27 του Π.Δ. 342/77, κατά την διαδικασία της αυτεπάγγελτης (αστυνομικής) προανάκρισης, η λήψη υλικού εγκληματολογικής σημάνσεως και κατόπιν, η έγγραφη σχετική ενημέρωση του αρμόδιου Εισαγγελέα.

Η όλη αυτή διαδικασία όμως, είναι άκρως επιβαρυντική από πολλές απόψεις. Για την ίδια την επιληφθείσα προανακριτική αρχή, για τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, αλλά και κατ’ επέκταση για το σύνολο της εικόνας του Σώματος.
Πιο συγκεκριμένα η επιβάρυνση αφορά:

1) Την κατασπατάληση εργατοωρών και δυνάμεων σε απαρχαιωμένες μεθόδους λήψης κ.τ.λ. τη στιγμή που υπάρχει το ηλεκτρονικό σύστημα "PoliceOnLine".

2) Την άσκοπη χρησιμοποίηση χαρτικής ύλης, αναλώσιμων υλικών σημάνσεως καθώς και επιμέρους κόστη για συναφή αντικείμενα.

3) Τις πολυδάπανες ( καύσιμα, φθορές οχημάτων κ.τ.λ.) και επικίνδυνες ( αποδράσεις κ.τ.λ.) μετακινήσεις και μεταγωγές συνοδειών, που οφείλουν να παρουσιαστούν πριν τον αρμόδιο εισαγγελέα, στις υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με το σχετικό έργο της εγκληματολογικής σήμανσης.

4) Τις φοβερές απώλειες δυνάμεων από το καθαρά αστυνομικό έργο της πρόληψης και καταστολής έκνομων ενεργειών, εξαιτίας της εμπλοκής τους στη διαδικασία μεταγωγής, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπεται ( στις μεγάλες πόλεις της επικράτειας κυρίως ), ο τομέας αρμοδιότητάς τους, χωρίς βέβαια να υπάρχει δυνατότητα αναπλήρωσης, λόγω της γενικότερης ελλείψεως δυνάμεων!
Συνεχίζοντας, θα πρέπει βέβαια να επισημάνω πως οι παραπάνω επιβαρύνσεις αποτελούν  κάποιες μόνο, από τις δομικές αγκυλώσεις που δημιουργεί η υφιστάμενη κατάσταση και πως υπάρχουν και άλλες μικρότερες που δημιουργούνται λόγω αλυσιδωτής επίδρασης.

Φαντάζει λοιπόν, όσο ποτέ άλλοτε, συνεπικουρούμενη βέβαια η άποψη αυτή και από τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, επιτακτική η ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό και περαιτέρω απλοποίηση της αναλυόμενης διαδικασίας. Ένα γεγονός που θα δώσει το έναυσμα για να γυρίσει συνολικά σελίδα η ΕΛ.ΑΣ. πλησιάζοντας κατά πολύ τις σύγχρονες αστυνομίες προηγμένων κρατών.

Η βασική πρόταση επίλυσης του ζητήματος δεν μπορεί να είναι άλλη, από την πλήρη χρησιμοποίηση σύγχρονων ηλεκτρονικών εφαρμογών, στα πλαίσια του ήδη υπάρχοντος συστήματος ΄΄PoliceOnLine’’, με το οποίο έχουν ενωθεί διαδικτυακά εδώ και μερικά χρόνια όλες οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ..

Εστιάζοντας με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στο πλάνο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η σχετική πρόταση, θα αναφέρω μερικές απλές τεχνικές παραμέτρους, οι οποίες θεωρώ δεδομένο πως μπορούν να εμπλουτιστούν περαιτέρω, από οποιονδήποτε γνώστη του αντικειμένου και να αποτελέσουν μια κεντρική πρόταση της Ομοσπονδίας μας.

Συγκεκριμένα:

Α) Το σύστημα POL είναι ήδη εφοδιασμένο με μηχανήματα σάρωσης εικόνων (scanner), μέσω των οποίων μπορεί να πραγματοποιηθεί η αποστολή του ιδιαίτερου υλικού εγκληματολογικής σημάνσεως (αποτυπώματα κ.τ.λ.) πέραν της υπόλοιπης συνήθης αλληλογραφίας. Αν πάλι τα ήδη υπάρχοντα δεν είναι κατάλληλα μπορεί να γίνει σταδιακή αναβάθμιση ή και αντικατάστασή τους.

Β) Η υπόλοιπη αλληλογραφία πέραν της εξεζητημένης, μπορεί να αποσταλεί όπως η συνήθης, με μια μικρή διαφορά, την εγκατάσταση ειδικής ηλεκτρονικής φόρμας για την αποστολή και συμπλήρωση των απαιτούμενων εγγράφων.

Κλείνοντας την πρόταση, χωρίς να θέλω να επεκταθώ σε περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες και άλλες επιμέρους παραμέτρους που πιθανόν να γνωρίζω και για κάποιους ίσως, που δεν έχουν μελετήσει το συγκεκριμένο ζήτημα, να τις θεωρήσουν ανυπέρβλητες, οφείλω να υπογραμμίσω ότι όσοι γνωρίζουν το αντικείμενο, ξέρουν ότι δεν θα υπάρχει κάποιο σοβαρό κόλλημα από τεχνικής απόψεως. Επίσης το γενικότερο κόστος της, και αυτό μπορεί εύκολα να επιβεβαιωθεί, θα είναι πολύ μικρότερο συσχετιζόμενο με το υπάρχον κόστος της υφιστάμενης κατάστασης.
         
Μετά τα παραπάνω λοιπόν, θέλω να καλέσω την Ομοσπονδία μας, ως θεσμικός παράγοντας να θέσει τις βάσεις και να αναλάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες που θα απευθύνονται προς πάσα κατεύθυνση, ώστε στα πλαίσια ενός γόνιμου διαλόγου, να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις και να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες και ενέργειες, εν όψει μάλιστα και του επερχόμενου ετήσιου συνεδρίου τον Δεκέμβριο, για να υπάρξει άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Πιστεύω μάλιστα, ότι το συγκεκριμένο θέμα ίσως θα πρέπει να τεθεί πολύ ψηλά στη λίστα της ημερήσιας διάταξης στο συνέδριο!

Θεωρώ πως είναι αδιανόητο εν έτη 2013 να μην υπάρχουν σε κάποια συρτάρια του Αρχηγείου, έστω και σκονισμένες, επιστημονικές μελέτες που έχουν ως στόχο την επίλυση του ζητήματος. Ακόμη και αν δεν υπάρχουν όμως, νομίζω πως μπορεί η Ομοσπονδία μας να φτιάξει και να παραδώσει μία…!

Εκτιμώ, επίσης πως υπάρχουν και άλλοι πολλοί τρόποι, για να πιέσουμε προς την κατεύθυνση της επίλυσης του εν λόγω ζητήματος!

Κάθε δικαιολογία από τα κέντρα αποφάσεων, του δήθεν υψηλού κόστους για ένα τέτοιο εγχείρημα πρέπει να αντικρουστεί άμεσα, γιατί δε στέκει…!

ΒΟΥΛΗΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ….!

Ας αποδείξει το συνδικαλιστικό μας κίνημα, που βάλλεται σφοδρότατα, ότι την έχει!

Μπορούμε να δώσουμε μια καλύτερη αστυνομία σε μας τους ίδιους, αλλά και γενικά στην υπόλοιπη κοινωνία που περνά εξαιρετικά δύσκολες ώρες…

Μια αστυνομία που θα πάψει να είναι βασισμένη, μόνο στην αυταπάρνηση, τη θυσία και το φιλότιμο όσων υπηρετούν σε αυτήν…!

Με εκτίμηση,
Λάζαρος Μαχαιρίδης
Αντιπρόσωπος της Ε.Α.Υ.Θεσ/νίκης
Μέλος της Σ.Κ.Α.Υ. Θεσ/νίκης        

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου