ΕΙΚΟΝΕΣ

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Οι θέσεις των πολιτικών κομμάτων για την Ελληνική Αστυνομία και τα αιτήματά της Ομοσπονίας μας

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.) με δημοσίευση στην επίσημη ιστοσελίδα ( poasy.gr ) της παρουσιάζει τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο μας στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές σε σχέση με τα αιτήματα της Ομοσπονδίας μας.


Σκοπός της Ομοσπονδίας είναι η ενημέρωση των συναδέλφων μας και η ανακούφιση της ανησυχίας τους όπως αυτή αποτυπώθηκε στην ανοιχτή επιστολή του επικεφαλής της ΑΝ.Α.Σ.Α. Χρήστου Συνδρεβέλη ( την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ)


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

19-01-2015

Συνάντηση με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

Την Δευτέρα 19-01-2015, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία συμμετείχαν ο βουλευτής Δημήτρης ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ, επικεφαλής της Ε.Ε.Κ.Ε. Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και υποψήφιος στη Β΄ Αθήνας, καθώς και ο Τάσος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, συντονιστής του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του κόμματος και υποψήφιος στη Β΄ Αθήνας, συναντήθηκαν με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.), στα γραφεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Το προεδρείο της Oμοσπονδίας των Αστυνομικών, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη μέχρι σήμερα απαξιωτική στάση των κυβερνήσεων απέναντι στους Αστυνομικούς και τα προβλήματά τους και κατέθεσαν το διεκδικητικό τους πλαίσιο.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δήλωσε ότι θέση του κόμματος που έχει εκφραστεί στη Βουλή, είναι η πλήρης υλοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά την αποκατάσταση των αποδοχών των ενστόλων. Η θέση του κόμματος για το ΤΕΑΠΑΣΑ είναι η κατάργηση του άρθρου 220, που είχε διατυπωθεί κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. Γι αυτό το θέμα ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, ζητώντας την αναστολή του νόμου κατά 6 μήνες ώστε να αντιμετωπιστεί σε νέα βάση από την κυβέρνηση της αριστεράς.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τόνισε ότι οποιαδήποτε αλλαγή γίνει στην ΕΛ.ΑΣ. θα είναι αποτέλεσμα ευρύτατου διαλόγου και συναίνεσης με τα κόμματα, με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, με συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και κοινωνικών φορέων, διασφαλίζοντας τη συναίνεση αυτών που θα τις εφαρμόσουν όπως και της κοινωνίας.

Το κείμενο-διαβούλευση του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την ΕΛ.ΑΣ. περιγράφει τις κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες των αλλαγών που θα γίνουν και έχουν στόχο την αναβάθμιση λειτουργίας του Σώματος, τον προσανατολισμό του στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας και όχι στην καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων. Θα κατοχυρωθούν τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού, θα βελτιωθεί η καθημερινότητά του και τέλος θα απεγκλωβισθεί συνολικά η λειτουργία του Σώματος και των αστυνομικών από κομματικές εξαρτήσεις.

Τέλος, ζητήθηκε από τους Αστυνομικούς να ψηφίσουν χωρίς φόβο. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. όχι μόνο δεν θα τους αφοπλίσει, αλλά θα τους εξοπλίσει υλικοτεχνικά και θεσμικά, διασφαλίζοντάς τους από τους κινδύνους που διατρέχουν. Τα περί αφοπλισμού της Αστυνομίας είναι μία προπαγανδιστική τακτική της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τόσο τους Αστυνομικούς, όσο και την κοινωνία. Η κυβέρνηση «ρίχνει τη μπάλα έξω από το γήπεδο» για να μην απολογηθεί για τη ληστρική επιδρομή σε βάρος των αποδοχών του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων και την απαξίωση των Υπηρεσιών.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ-ΤΜΗΜΑ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή, που οι υπηρέτες των μνημονίων μετέφεραν, προεκλογικά, την ατζέντα στην εγκληματικότητα, η φιλοσοφία της πολιτικής τους επιλογής είναι να γεμίζουν την Αθήνα και τις άλλες πόλεις με κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ, βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα τη διάλυση των λαϊκών κινητοποιήσεων και όχι την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών στις γειτονιές , ενώ παράλληλα δείχνουν ανοχή στη δράση παρακρατικών ναζιστικών ομάδων στη ρατσιστική βία, τους βασανισμούς και την απάνθρωπη συμπεριφορά αστυνομικών συγκεκριμένων υπηρεσιών απέναντι σε πολίτες.

Η δημόσια τάξη, η ασφάλεια και η πολιτική προστασία είναι συνταγματικά δικαιώματα με όρους ισονομίας και ισοτιμίας για όλους τους ανθρώπους και πρέπει να απεμπλακούν από τα μικροκομματικά και μικροπολιτικά παιχνίδια της κάθε κυβέρνησης. Η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να γίνει ένα σώμα που λειτουργεί με δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, ανοικτό στην κοινωνία και χωρίς να καθορίζεται από στενές κομματικές επιδιώξεις. Για να γίνει αυτό απαιτείται κατοχύρωση της αυτοτέλειας του Αρχηγείου, προστασία από παρεμβάσεις κομματικής ή εξωυπηρεσιακής εξουσίας αλλά και καθιέρωση διαδικασιών ελέγχου της λειτουργίας της αστυνομίας.

Οι αστυνομικοί πρέπει να είναι πολίτες –εργαζόμενοι, με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, με δημοκρατική συνείδηση που αντιλαμβάνονται το κοινωνικό γίγνεσθαι, συμμετέχουν σε αυτό, σέβονται τις κοινωνικές διεργασίες και υπηρετούν ένα δημοκρατικό θεσμό πυλώνα της δημοκρατίας.

Οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας, από το 2010 μέχρι σήμερα, έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τις εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μνημονίων. Εκτός από τις περικοπές μέχρι 45% στους μισθούς και μέχρι 65% στις συντάξεις τους, την αύξηση κατά 15 χρόνια του ορίου συνταξιοδότησής τους και την κλοπή των εισφορών τους από τα ταμεία, η δραματική μείωση των λειτουργικών δαπανών των υπηρεσιών, δυσκολεύει την υπηρεσιακή τους καθημερινότητα και αυξάνει τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται.

Οι υπηρεσίες λειτουργούν στηριζόμενες στο φιλότιμο και τον επαγγελματισμό του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας που με την παρουσία και την υπερεργασία του προσπαθεί να καλύψει τις ελλείψεις και τα κενά των υπηρεσιών που έχουν προκληθεί από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές.

Τα επιχειρησιακά μέσα έχουν απαξιωθεί, μεγάλο μέρος τους βρίσκεται εκτός λειτουργίας λόγω βλαβών και έλλειψης υλικοτεχνικής υποστήριξης και η λειτουργία των υπολοίπων στηρίζεται στην συνεισφορά του προσωπικού, πέρα από τα προβλεπόμενα υπηρεσιακά του καθήκοντα. Τα μέσα αυτοπροστασίας είναι ανύπαρκτα, με αποτέλεσμα να καλούνται να αντιμετωπίσουν την διαρκώς αυξανόμενη παραβατικότητα και εγκληματικότητα απροστάτευτοι.

Το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των σωμάτων ασφαλείας και ιδιαίτερα της ΕΛ.ΑΣ., είναι παρωχημένο και αντιδημοκρατικό και τις περισσότερες φορές στηρίζεται σε προφορικές εντολές οι οποίες υπερβαίνουν ακόμα και το υπάρχον αναχρονιστικό πλαίσιο.

Το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας εργάζεται κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, υφίσταται ιεραρχικά την αυθαιρεσία και την βία χωρίς δυνατότητα προσφυγής και προστασίας από την εργατική νομοθεσία.

Οι συνθήκες εργασίας του, είναι έξω από τα προβλεπόμενα και από την υφιστάμενη νομοθεσία των σωμάτων. Το ωράριο εργασίας καταστρατηγείται και η υπερεργασία είναι κανόνας, ο προγραμματισμός εργασίας (ιδιαίτερα στην αστυνομία) και οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας είναι ανύπαρκτες, το πλαίσιο αξιολόγησης, κρίσεων, προαγωγών και γενικότερα της υπηρεσιακής τους εξέλιξης είναι αδιαφανές, ωθώντας τους στην καλλιέργεια πελατειακών σχέσεων.

Η εκπαίδευση είναι υποτυπώδης, στηρίζεται στην εμπειρική γνώση και την μεταφορά της στους νεώτερους και η μετεκπαίδευση ανύπαρκτη.

Η βελτίωση της καθημερινότητας του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας, η κατοχύρωση των βασικών του εργασιακών δικαιωμάτων μέσα από ένα διαφανές δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας των σωμάτων η διασφάλιση από την υπηρεσιακή αυθαιρεσία και η προστασία από τους κινδύνους κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, είναι από τα πρώτα μέτρα μιας κυβέρνησης της αριστεράς.

ΑΜΕΣΑ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ

Η επιλογή των Αρχηγών των Σωμάτων Ασφαλείας πρέπει να γίνεται με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια αξιολόγησης, που θα βασίζονται στα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα και στην εμπειρία τους. Η επιλογή θα εγκρίνεται από διαρκή διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία θα στηρίζει και θα ελέγχει το έργο τους. Ο έλεγχος των πεπραγμένων των σωμάτων ασφαλείας από διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή είναι πάγιο αίτημα των εργαζομένων και έχει κατατεθεί στα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου. Το μοντέλο αυτό απεγκλωβίζει τα στελέχη των Σ.Α. από τις πελατειακές σχέσεις, τα αφήνει να κάνουν απερίσπαστα τη δουλειά τους αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας την κατάρτιση και την πείρα τους και συγχρόνως αποτρέπει από ενέργειες που είναι έξω από την αποστολή της αστυνομίας και εγείρουν υποψίες για το ρόλο τους.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ

Είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση και η ριζική αναδιοργάνωση των Σωμάτων Ασφαλείας σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας με αξιοκρατία και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα.

Το αστυνομικό μοντέλο είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του 1980.

Οποιεσδήποτε αλλαγές έγιναν αποσπασματικά χωρίς μελέτες , σχεδιασμό και διάλογο, ικανοποιώντας μικροκομματικές σκοπιμότητες και αντιμετωπίζοντας επιφανειακά τα σύγχρονα προβλήματα.

Ο μόνος σχεδιασμός που έγινε καλά και διαρκώς αναπροσαρμόζεται και εκσυγχρονίζεται είναι η αστυνομοκρατία και η καταστολή.

Με δεδομένο ότι οι πολίτες δεν αμφισβητούν τον αστυνομικό θεσμό αλλά επιμέρους λειτουργίες του, ο στρατηγικός στόχος της αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορεί παρά να είναι η ριζική βελτίωση της σχέσης της με την κοινωνία και ειδικά με τις ευάλωτες ομάδες, της δομής και της λειτουργίας της. Η οργανωτική δομή θα πρέπει να ανατρέπει υπάρχουσες αρνητικές καταστάσεις, να δημιουργεί μια νέα ΕΛ.ΑΣ. η οποία θα λειτουργεί με επάρκεια, ενταγμένη στην κοινωνία και δημοκρατική νομιμοποίηση και λειτουργία.

Αυτό απαιτεί βούληση για ευρύτερη πολιτική συναίνεση.

Πρέπει να γίνει από διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν:

-εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ., των συνδικαλιστικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της επιστημονικής κοινότητας και κοινωνικών φορέων.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΔΙΑΡΚΗΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ πρέπει να ακολουθεί σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους, να είναι διαρκής να γίνεται με επιστημονικά κριτήρια και πρότυπα και να καλλιεργεί τον επαγγελματισμό, ώστε να τα προετοιμάζει να ανταποκριθούν με επάρκεια στις υψηλές απαιτήσεις της ασφάλειας, της πολιτικής προστασίας της χώρας , της κοινωνικής ειρήνης και της αντιμετώπισης του εγκλήματος. Εκπαίδευση στις δημοκρατικές αρχές της ισονομίας, της ισότητας, της νομιμότητας και της αυτοδέσμευσης της εξουσίας, με στόχο την προστασία κάθε ανθρώπου που έρχεται σε επαφή μαζί της και την διαφύλαξη της αξιοπρέπειας αστυνομικών και πολιτών. Αυτή τη στιγμή η εκπαίδευση της ΕΛ.ΑΣ. στηρίζεται σε αναχρονιστικά προγράμματα, σε καψώνια και η πρακτική εκπαίδευση στηρίζεται στην εκτέλεση υπηρεσίας σε αστυνομικά τμήματα, καλύπτοντας κενά με φτηνό προσωπικό. Αντί για εκπαίδευση έχουμε αναπαραγωγή παλαιάς νοοτροπίας και πρακτικής σε νέους ανθρώπους, η οποία μοιραία μεταφέρεται και στους πολίτες.

ΔΙΑΡΚΗΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η μετεκπαίδευση είναι ελλιπής έως ανύπαρκτη και πολλές φορές το προσωπικό χρησιμοποιείται σε άλλη ειδικότητα από αυτή που έχει μετεκπαιδευθεί. Διαρκής μετεκπαίδευση και επιμόρφωση των εργαζομένων στο αντικείμενο με το οποίο απασχολούνται και άμεση εφαρμογή τους.

ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Κατάργηση της διαδικασίας με την οποία έχουν προσληφθεί οι ειδικοί φρουροί και οι συνοριοφύλακες και έχουν δημιουργηθεί αστυνομικοί διαφορετικών ταχυτήτων. Με την διαδικασία αυτή, έχουν προτεραιότητα πρόσληψης όσοι έχουν υπηρετήσει στις ειδικές μονάδες των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι στερούνται θεωρητικής και πρακτικής αστυνομικής εκπαίδευσης. Για τους ήδη υπηρετούντες αυτής της κατηγορίας, χρειάζεται ειδική μετεκπαίδευση μέχρι να επέλθει η πλήρης ομογενοποίηση. Η διαδικασία πρόσληψης αστυνομικών εκτός πανελλαδικών εξετάσεων πρέπει να σταματήσει οριστικά και να περιοριστεί, εάν απαιτείται, μόνο στην κατηγορία του ειδικού επιστημονικού προσωπικού, στην οποία θα συμμετέχουν ισότιμα οι ήδη υπηρετούντες στην ΕΛ.ΑΣ.

ΑΜΕΣΑ ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Η εγκληματικότητα δεν αντιμετωπίζεται μόνο με αστυνομικά μέτρα, αλλά με πολιτικές που αντιμετωπίζουν τα κοινωνικά αίτιά τους.

Είναι αναγκαίος όμως ο επανασχεδιασμός της αντι-εγκληματικής πολιτικής με στόχο να αντιμετωπιστούν τα εγκλήματα των όποιων κυκλωμάτων, οι εγκέφαλοι του οργανωμένου εγκλήματος, τα κυκλώματά τους και οι μεταξύ τους διασυνδέσεις .

Η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας τροφοδοτείται από την αντιλαϊκή πολιτική που ασκείται, η οποία περιθωριοποιεί μεγάλα κομμάτια πληθυσμού , που εύκολα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα κυκλώματα αυτά.

-Αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

-Αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος.

-Αντιμετώπιση της καθημερινής μικροεγκληματικότητας.

-Αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού και της βίας στα γήπεδα. Απόδοση των ευθυνών στις Π.Α.Ε. όπως προβλέπεται από το νόμο.

ΑΜΕΣΑ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Κατάργηση των ΥΑΤ (ΜΑΤ)-ΥΜΕΤ ως ειδικών δυνάμεων για την καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων και ένταξη του ανθρώπινου δυναμικού τους σε νέες υπηρεσίες που θα δημιουργηθούν για την αντιμετώπιση κρίσεων (φυσικές καταστροφές, ακραία εγκληματικότητα, βία κ.λπ.). Άμεση απόσυρση απαγορευμένων- επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία χημικών και υλικών, απαγόρευση χρησιμοποίησής τους.

Ενοποίηση των ομάδων ΔΙΑΣ, ΖΗΤΑ και Δ.Ε.Λ.Τ.Α. και απαγόρευση εμπλοκής και χρησιμοποίησής τους σε διαδηλώσεις και μετατροπή τους σε ταχυκίνητη λαϊκή αστυνομία στο πλευρό του πολίτη σε 24ωρη βάση.

ΑΜΕΣΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Η σημερινή αξιολόγηση είναι υποκειμενική, δεν συνυπογράφεται από τον αξιολογούμενο, δεν του κοινοποιείται (ενώ υπάρχει γνωμοδότηση του συνηγόρου του πολίτη για το αντίθετο) παρά μόνο σε περίπτωση δυσμενούς κρίσεως και δεν υπάρχει δευτεροβάθμιο όργανο προσφυγής του αξιολογούμενου.

Προτείνεται:

Θεσμοθέτηση Τριμελούς Συμβουλίου Αξιολόγησης

Συνυπογραφή του αξιολογούμενου και κοινοποίηση της βαθμολογίας στον κρινόμενο

Δημιουργία Δευτεροβάθμιου Συμβουλίου Αξιολόγησης

ΑΜΕΣΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΚΡΙΣΕΩΝ –ΠΡΟΑΓΩΓΩΝ

-Αντικειμενικά κριτήρια κρίσης- προαγωγής όπως, ο χρόνος υπηρεσίας, ο χρόνος υπηρεσίας σε συγκεκριμένη θέση, σπουδές, ειδικές γνώσεις ,υπηρεσιακή επάρκεια.

Η κατάρτιση αντικειμενικού συστήματος κρίσεων προαγωγών μπορεί να καταρτιστεί με τη συγκρότηση επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των σωμάτων, των συνδικαλιστών. Ήδη υπάρχουν προτάσεις υπηρεσιακές και συνδικαλιστικές οι οποίες δεν υλοποιούνται γιατί η βούληση είναι η εξάρτηση και οι πελατειακές σχέσεις.

-Συμμετοχή στα συμβούλια κρίσεων και προαγωγών του προέδρου ή εκπροσώπων των ομοσπονδιών.

ΑΜΕΣΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣΗ ΒΑΘΜΟΥ-ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Οι διοικητές των υπηρεσιών να τοποθετούνται με βάση τον προβλεπόμενο βαθμό και την ικανότητά τους.

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΕΡΓΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ Η ΕΛ.ΑΣ

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει αρμοδιότητες που είναι έξω από το αστυνομικό αντικείμενο, στις οποίες ασχολείται υπερβολικός αριθμός αστυνομικών και σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία αυτά τα πάρεργα καλύπτουν το 65% της καθημερινής τους ενασχόλησης.

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων αστυνόμευσης από την προανακριτική λειτουργία και από την υποβοηθητική προς τη Δικαιοσύνη αρμοδιότητα. Στελέχωση της Δικαστικής Αστυνομίας.

ΑΜΕΣΑ ΔΙΑΦΑΝΗΣ ΕΛΕΓΧΟΣ σε περιστατικά ρατσιστικής βίας, απάνθρωπης συμπεριφοράς και βασανισμού πολιτών

Όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., δεν έχει πρόθεση να αντιμετωπίσει τα περιστατικά απάνθρωπης συμπεριφοράς, βασανισμού πολιτών και υπέρβασης καθήκοντος. Η συνήθης διαδικασία των Ε.Δ.Ε., αντί να αποκαλύπτει και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τέτοια περιστατικά, πολλές φορές τα συγκαλύπτει, με αποτέλεσμα να τα ενθαρρύνει.

-Δημιουργία ανεξάρτητης υπηρεσίας, εκτός εποπτείας Υ.Δ.Τ. και Προστασίας του Πολίτη, η οποία θα δέχεται τις καταγγελίες, θα συλλέγει τα στοιχεία, θα τα επεξεργάζεται και θα τα παραπέμπει στη δικαιοσύνη.

-Σχετικές διαλέξεις και διάλογος για το σύνολο του προσωπικού.

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ

Θέσπιση και εφαρμογή του θεσμού του ombudsman (διαμεσολαβητή του αστυνομικού), που ήδη Χώρες της Ευρώπης έχουν δημιουργήσει για υπηρετούντες στα Σ.Α. και τις Ε.Δ. και λειτουργεί, προς όφελος και των δύο πλευρών. Η παρέμβασή του σε θέματα μείζονος αλλά και ελάσσονος σημασίας, αναφορικά με τα δικαιώματα των αστυνομικών, θα είναι καταλυτική και θα επιλύσει χρόνια προβλήματα (γραφειοκρατικά, θεσμικά, υπερασπιστικά κλπ) προς την κατεύθυνση της πλήρους αποδοχής του.

ΑΜΕΣΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Η ψυχολογική υποστήριξη καθιερώθηκε μετά το 2011. Η διαδικασία όμως με την οποία παρέχεται δεν επιτρέπει την πρόσβαση του συνόλου των υπηρετούντων στην ΕΛ.ΑΣ. Η ψυχολογική υποστήριξη πρέπει να παρέχεται στο σύνολο του προσωπικού σε τακτά χρονικά διαστήματα και εκτάκτως, όσες φορές απαιτείται, στο προσωπικό που εμπλέκεται σε βίαια περιστατικά κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του.

ΑΜΕΣΑ ΕΦΑΡΜΟΓH ΚΑΝΟΝΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ κατά την εκτέλεση υπηρεσίας

ΑΜΕΣΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και του προβλεπόμενου ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

ΑΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Η ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να αναλάβει δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης, σε θέματα ζωτικής σημασίας , σε σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, κοινωνικές οργανώσεις, με ανακοινώσεις, ημερίδες και διαλέξεις (θέματα τροχαίας, ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο, τροχαία, ναρκωτικά, βία στα σχολεία).

ΑΜΕΣΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΣΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.

Η συμμετοχή τους στις επιτροπές που εξετάζουν την λειτουργία της αστυνομίας και προωθούν τις αλλαγές στην λειτουργία των υπηρεσιών, είναι απαραίτητη, αφού αυτοί έχουν τη γνώση, την εμπειρία και έχουν εντοπίσει τις βελτιώσεις που χρειάζονται, αλλά είναι και αυτοί που θα εφαρμόσουν οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί.

Οργάνωση των υπηρεσιών και των μονάδων της ΕΛ.ΑΣ., ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της αστυνομικής νομοθεσίας με νόμο στη βουλή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

20/01/2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΑΣΥ

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνος Καμμένος συναντήθηκε με τα μέλη του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Ο Πάνος Καμμένος διατύπωσε την πάγια θέση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ότι πρέπει να εκτελούνται άμεσα οι αποφάσεις των δικαστηρίων, όπως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την επαναφορά των αποδοχών των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, των δικαστικών.

Συμφώνησαν ότι πρέπει να καταργηθεί το άρθρο 220 του νόμου 4281/14, να διερευνηθεί άμεσα η δημιουργία ταμείου Σωμάτων Ασφαλείας και να καλυφθούν οι απώλειες από το PSI που οδήγησαν σε αδιέξοδο τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επανέλαβαν τη θέση για την ανάγκη της άμεσης αναγνώρισης του επικίνδυνου της εργασίας των αξιωματικών και των υπαξιωματικών, ανδρών και γυναικών των Σωμάτων Ασφαλείας.

Τα μέλη του προεδρείου της ΠΟΑΣΥ παρέδωσαν στον πρόεδρο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ το ψήφισμα του 24ου πανελλαδικού συνεδρίου τους, που αφορά σειρά θεσμικών, οικονομικών και ασφαλιστικών ζητημάτων.

  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

20/1/2015

Συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και ο υπεύθυνος του Τομέα Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Μαστρογιάννης, με το Προεδρείο της ΠΟΑΣΥ, η οποία δια του Προέδρου της Χρήστου Φωτόπουλου έθεσε τα διαχρονικά προβλήματα στην λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν το προσωπικό της.

Η εφαρμογή των Δικαστικών Αποφάσεων και δη αυτών του Συμβουλίου της Επικρατείας, η διασφάλιση των Ασφαλιστικών Δικαιωμάτων με την κατάργηση του άρθρου 220 παρ.1 του Ν. 4281/2014 και η αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας των Αστυνομικών, πρέπει να αποτελούν πρώτιστη προτεραιότητα και υποχρέωση της πολιτείας.

Η Δημοκρατική Αριστερά θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στην επίλυση και ικανοποίηση των αυτονόητων και δίκαιων αιτημάτων των Αστυνομικών.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ένας νέος ρόλος πρέπει να υλοποιηθεί από την Αστυνομία στις σημερινές δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης. Βασικά στοιχεία της αλλαγής πρέπει να είναι:

- Ριζική αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ με στόχο την αποτελεσματικότερη και νόμιμη λειτουργία.

- Απαλλαγή του αστυνομικού από πρόσθετα διοικητικά βάρη με στόχο την περιπολία και το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη στην καθημερινότητα.

- Ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής. Οι απαιτήσεις από την Αστυνομία για την πάταξη της εγκληματικότητας είναι μεγάλες. Οι αστυνομικές δυνάμεις πρέπει να είναι εξοπλισμένες με τα κατάλληλα μέσα ώστε να φέρνουν εις πέρας την αποστολή τους και να εκτίθενται στο μικρότερο δυνατό βαθμό στον κίνδυνο.

- Εκπαίδευση των αστυνομικών δυνάμεων. Σύγχρονη και δημοκρατική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου των αστυνομικών δυνάμεων με στόχο την επιχειρησιακή ικανότητα αλλά και τον σεβασμό των δικαιωμάτων του πολίτη, αποφυγή λαθών και ακραίων ή βίαιων συμπεριφορών.

- Ανεξαρτησία, αξιοκρατία και αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης ηγεσίας με στόχο την εμπέδωση της αξιοκρατίας. Απαλλαγή από τον κομματισμό, αξιοποίηση και διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού με βάση την αποτελεσματικότητα, τις ικανότητες.

- Βαρύτητα στην ασφάλεια του πολίτη και αποδέσμευση αστυνομικών δυνάμεων από άλλα καθήκοντα φύλαξης ιδιωτών και ιδιωτικών συμφερόντων. Ο αστυνομικός πρέπει να βρίσκεται στην κοινωνία, στη γειτονιά, κοντά στις πιθανές εστίες εγκλήματος και όχι απομακρυσμένος και τοποθετημένος σε σημεία υπέρ άλλων σκοπιμοτήτων και στοχεύσεων.

- Πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, της εισαγόμενης εγκληματικότητας και των εγκληματικών δικτύων. Δυστυχώς η εγκληματικότητα πέραν της μικροεγκληματικότητας στην καθημερινότητα εμφανίζεται με οργανωμένο τρόπο, σε δίκτυα, με αυξημένες δυνατότητες και σύνθετες επιδιώξεις. Δίκτυα εγχώριας αλλά και αλλοδαπής εγκληματικότητας πρέπει να τεθούν στο στόχαστρο. Με συνδυασμένες πρακτικές, με οργάνωση και επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα να διωχθούν και να παταχθούν. Το οργανωμένο διεθνικό έγκλημα αποτελεί αντικείμενο διαχείρισης της Αστυνομίας και των ευρωπαϊκών/ διεθνών συνεργασιών.

- Το εγχώριο μικροέγκλημα (του δρόμου, του σχολείου, της οικογένειας) πρέπει να ενδιαφέρει σε προληπτικό επίπεδο και την (τοπική) κοινωνία, η οποία οφείλει – όπου και όταν μπορεί – να προλαβαίνει τα κοινωνικά προβλήματα πριν καταστούν εγκληματογόνα.

- Η ποινικοποίηση της φτώχειας, δηλαδή το έγκλημα επιβίωσης, πρέπει να εξαιρεθεί από τη δράση των κατασταλτικών μηχανισμών και να ανατεθεί σε φορείς αλληλεγγύης.

- Αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης των κοινωνικών διαμαρτυριών. Οι λαϊκές και κοινωνικές διαμαρτυρίες είναι δημοκρατικό δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο. Η αντιμετώπισή του δεν πρέπει να γίνεται με αστυνομικούς όρους. Μέσα από κοινωνικό διάλογο τον οποίο προτείνουμε πρέπει να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας.

- Θεσμοθέτηση συνεργασίας ΕΛΑΣ και Δημοτικής Αστυνομίας.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Προς την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Αθήνα, 14/1/2015

Κύριοι,

Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα εκφράσει τις θέσεις και τις προτάσεις του σχετικά με τα προβλήματα που απασχολούν το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.. Αντιμετωπίζετε κι εσείς μαζί με τον υπόλοιπο ελληνικό λαό τις συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Δ.Ν.Τ.. Τα αντιλαϊκά μέτρα που τσακίζουν τη ζωή του λαού έχουν την αφετηρία τους στους νόμους και τις οδηγίες της Ε.Ε. που έχουν στόχο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων. Γι΄ αυτό ψηφίζουν αντιλαϊκούς νόμους και μέτρα ακόμα και σε χώρες που δεν έχουν μνημόνια. Η επιτήρηση, η εποπτεία είναι βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημαίνει αντιλαϊκά μνημόνια διαρκείας, για όλους τους λαούς.

Το ΚΚΕ αντιπαλεύει σταθερά αυτά τα μέτρα, προβάλλει την ανάγκη για ενότητα και πάλη του λαού ενάντια στην αφαίρεση των δικαιωμάτων του. Για το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. έχουμε επανειλημμένα παρέμβει, προβάλλοντας και στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά σας τόσο με ερωτήσεις μας στη Βουλή αλλά και γενικότερα. Αυτές τις θέσεις μας τις έχουμε κάνει γνωστές στα συνέδρια, τις ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις σας.

Είχαμε έγκαιρα αναδείξει τις παγίδες που έκρυβαν οι υποσχέσεις της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για δήθεν εξαίρεσή σας από τις μισθολογικές περικοπές και άλλα αντιλαϊκά μέτρα. Με αφετηρία τη θέση μας για άμεση ανάκτηση όλων των απωλειών που υπέστη ο λαός στη διάρκεια της κρίσης και επιστροφή των μισθών και συντάξεων στα προ κρίσης επίπεδα, υποστηρίζουμε ότι πρέπει να γίνει πλήρης εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, δηλαδή οι μισθοί και οι συντάξεις του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2012.

Σχετικά με τον ασφαλιστικό σας φορέα θεωρούμε ότι το δίλλημα που σας βάζει η κυβέρνηση να διαλέξετε ανάμεσα στο Ε.Τ.Ε.Α και στο επαγγελματικό ταμείο, είναι κατά τη γνώμη μας, επιλογή ανάμεσα στη Σκύλα και τη Χάρυβδη. Ο σχετικός νόμος προβλέπει την «αξιοποίηση - τζογάρισμα», των αποθεματικών των ταμείων από τους τραπεζικούς ομίλους. Οι συνταξιοδοτικές παροχές θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Εργασίας και μάλιστα σύμφωνα με τη νομοθεσία, που διέπει τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ελλείμματα και δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες αποφάσεις για μηδενισμό τους, τότε θα τίθενται υπό καθεστώς αναγκαστικής επιτροπείας από το υπουργείο Εργασίας και θα οδηγούνται στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή μειώσεις συντάξεων.

Στην ίδια στρατηγική βαδίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να αντιταχθεί ουσιαστικά στην αντιλαϊκή πολιτική και στην αφαίρεση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Συμφωνεί με την πολιτική και τις οδηγίες της Ε.Ε που προωθεί ελαστικές μορφές απασχόλησης, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση συντάξεων, εργασία χωρίς συγκροτημένα μισθολογικά και κοινωνικά δικαιώματα. Γι' αυτό και δεν αποτελεί εναλλακτική λύση υπέρ του λαού. Η ηγεσία του δίνει εξετάσεις στους δανειστές, στην Ε.Ε., στους επιχειρηματικούς ομίλους, στο ΔΝΤ και τους καλεί να εμπιστευτούν και να στηρίξουν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γιατί μπορεί να εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά τους.

Ο λαός, η νεολαία, οι αστυνομικοί, να γυρίσουν την πλάτη, να απομονώσουν και να καταδικάσουν αποφασιστικά τη ναζιστική Χρυσή Αυγή και την εγκληματική ιδεολογία και δράση της.

Κατά τη γνώμη μας οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι φτωχοί αγρότες, η νεολαία, δεν πρέπει να ξεγελαστούν ακόμα μια φορά.

Την επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι εδώ και θα συνεχίσουν να ματώνουν το λαό η Ε.Ε., τα μνημόνια διαρκείας, τα μονοπώλια που τα απαιτούν όποια κι αν είναι η κυβέρνηση.

Γι΄ αυτό ο λαός έχει ανάγκη από ένα πιο δυνατό ΚΚΕ παντού, και στη Βουλή. Γιατί θα είναι η δύναμη που θα είναι δίπλα στο λαό και μπροστά στον αγώνα για το μισθό, τη δουλειά, τα δικαιώματά του. Γιατί πιστεύει ότι ο λαός έχει τη δυνατότητα να ζήσει πολύ καλύτερα. Για να εμπιστευτεί ο λαός τη δύναμή του, να γίνει πρωταγωνιστής και να ανοίξει το δρόμο στην ευημερία με τη δική του εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου