Με την ενδεχόμενη απώλεια σημαντικού αριθμού αστυνομικών δυνάμεων αναμετράται εκ νέου ο νησιώτικος χώρος των Κυκλάδων, καθώς απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ανακαλεί αποσπάσεις αστυνομικών που ενίσχυσαν τα Αστυνομικά Τμήματα τη θερινή περίοδο, διαταγή η οποία αν εκτελεσθεί, θα δημιουργήσει δυσαναπλήρωτα κενά σε πολλά νησιά.
Προσπάθεια να διατηρηθούν οι αστυνομικές δυνάμεις στο νησιώτικο χώρο καταβάλλει σταθερά μέσω παρεμβάσεών της, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, η οποία απέστειλε σχετικό έγγραφο στο Αρχηγείο ενώ για το σοβαρό θέμα της αποψίλωσης των αστυνομικών τμημάτων έχει ενημερώσει και τους δύο κυβερνητικούς βουλευτές του νομού, Νίκο Συρμαλένιο και Αντώνη Συρίγο.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εφημερίδα, ο πρόεδρος της Ένωσης, Βαγγέλης Κεφάλας, η εκτέλεση της διαταγής θα σημάνει σοβαρές συνέπειες κυρίως στο νησί της Σαντορίνης, καθώς για τη χειμερινή περίοδο υποδέχεται επιπλέον δύο αεροπορικές πτήσεις ημερησίως, με την παρουσία των αστυνομικών να κρίνεται επιβεβλημένη για την υλοποίηση των προβλεπόμενων ελέγχων.
Πέραν αυτού του ζητήματος, ο ίδιος μίλησε και για το γενικότερο θέμα υποστελέχωσης που απασχολεί τις υπηρεσίες της Αστυνομίας στα Κυκλαδονήσια, με φόντο τον περιορισμένο αριθμό μεταθέσεων που εγκρίθηκε για τον νομό τον προηγούμενο μήνα.
Επιστροφή στις οργανικές ζητά το Αρχηγείο. Απώλεια 17 αστυνομικών
Αποδέκτης της απόφασης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που ζητά να επιστρέψουν στις οργανικές θέσεις τους οι αποσπασμένοι αστυνομικοί που μετακινήθηκαν στα νησιά κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, υπήρξε και η Διεύθυνση της Αστυνομικής Υπηρεσίας στο Νότιο Αιγαίο και τις Κυκλάδες πριν από λίγες ημέρες. “Περίπου πριν από μία εβδομάδα το Αρχηγείο αποφάσισε να “κοπούν” οι αποσπάσεις και να επιστρέψουν οι συνάδελφοι που κάλυψαν κενά στα νησιά, στις οργανικές υπηρεσίες τους” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφάλας, εξηγώντας πως, αυτό μεταφράζεται στην απομάκρυνση 17 συναδέλφων του από τα Αστυνομικά Τμήματα των Κυκλάδων, τα οποία και οι ίδιοι ενίσχυσαν την καλοκαιρινή περίοδο, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους να μεταβούν σε διάφορα νησιά. “Υπήρχαν κάποιοι συνάδελφοι που είχαν έρθει το καλοκαίρι αποσπασμένοι για να συνδράμουν με την παρουσία τους τα νησιά, οι οποίοι αξίζει να σημειώσουμε ότι μετακινήθηκαν αδαπάνως για το ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να στελεχώσουν τις υπηρεσίες σε ικανοποιητικό βαθμό” πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης, τονίζοντας πως, με αφορμή τη δυνατότητα που έδινε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά και την θερινή περίοδο, οι ίδιοι Αστυνομικοί παρέμειναν στις Κυκλάδες. “Το Αρχηγείο έδωσε την ευκαιρία να δηλώσουν οι συνάδελφοι αν επιθυμούν να συνεχίσουν μετά και το πέρας της θερινής περιόδου” υπογράμμισε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως, αυτά τα 17 άτομα στελέχωσαν τα Αστυνομικά Τμήματα της Θήρας, της Ανάφης, της Πάρου, της Τήνου, της Κύθνου καθώς και της Σύρου (Ερμούπολης). Τον μεγαλύτερο όγκο λόγω και του διεθνούς αεροδρομίου, έλαβε η Σαντορίνη, το Αστυνομικό Τμήμα της οποίας ενισχύθηκε με 12 αστυνομικούς, με τον έναν εξ αυτών να καλύπτει τις ανάγκες στη γειτονική Ανάφη.
Πλέον, όπως συμπλήρωσε ο κ. Κεφάλας, αυτή η ενίσχυση τείνει να γίνει παρελθόν, “στην περίπτωση που εκτελεσθεί” - όπως πρόσθεσε -, η απόφαση του Αρχηγείου.
“Ελλοχεύει κίνδυνος για τη Σαντορίνη λόγω περισσότερων πτήσεων”
Η συγκεκριμένη εξέλιξη φαίνεται πως κινητοποίησε εκ νέου την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, προκειμένου τα Αστυνομικά Τμήματα των νησιών να μην υποστούν νέα “αιμορραγία” σε δυνάμεις, με δεδομένη την υφιστάμενη υποστελέχωσή τους σε επίπεδο μόνιμου προσωπικού. “Σαν Σωματείο έχουμε αποστείλει έγγραφο προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, με το οποίο ζητάμε να παραμείνουν οι συνάδελφοί μας στις υπηρεσίες των Κυκλάδων και ειδικά στη Σαντορίνη. Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε θετική εξέλιξη καθώς για το θέμα έχουμε ενημερώσει σχετικά και τους τοπικούς βουλευτές, τους κκ Συρμαλένιο και Συρίγο”.
Στο απευκταίο σενάριο που “δεν εισακουστεί η φωνή των αστυνομικών στα νησιά”, κληθείς να προσδιορίσει πού θα εντοπιστεί το μεγαλύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα, ο κ Κεφάλας, ανέφερε κατηγορηματικά το νησί της Σαντορίνης. “Τα δώδεκα άτομα είναι ένας σημαντικός αριθμός για την ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας, καθώς οι υποχρεώσεις είναι αυξημένες τη χειμερινή περίοδο κατά την οποία, φέτος, η Σαντορίνη υποδέχεται ημερησίως δύο επιπλέον πτήσεις στο εσωτερικό δρομολόγιό της με την Αθήνα”.
Επανέλαβε δε, πως, η καθημερινή και αυξημένη παρουσία των αστυνομικών στο αεροδρόμιο για τη διεκπεραίωση των ελέγχων στα τέσσερα αεροπορικά δρομολόγια ημερησίως, δεν αφήνει περιθώρια μετακίνησης αστυνομικών δυνάμεων, αφού κάτι τέτοιο “θα σήμανε το λουκέτο στο Αστυνομικό Τμήμα Θήρας”.
“Ο αριθμός όσων συναδέλφων μείνουν πίσω, αν ανακληθούν οι αποσπάσεις, θα είναι τέτοιος, που δεν θα μπορέσουν να καλυφθούν οι υποχρεώσεις που έχει το Αστυνομικό Τμήμα Θήρας” του οποίου το ποσοστό υποστελέχωσης ανέρχεται στο 45%. “Ελλοχεύει πραγματικός κίνδυνος αν αυτοί οι άνθρωποι μετακινηθούν από τη Σαντορίνη” επανέλαβε κατηγορηματικά.
Σταθερό αίτημα αποδέσμευσης δυνάμεων από τα αεροδρόμια
Με αφορμή την εξέλιξη στο θέμα της αποκρατικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, ανάμεσα στα οποία είναι και το αεροδρόμιο της Σαντορίνης που υποδέχεται αυξημένο αριθμό πτήσεων φέτος τη χειμερινή περίοδο, ο πρόεδρος της Ένωσης επανέφερε το πάγιο αίτημα των αστυνομικών όσον αφορά στη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων ελέγχου στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). “Θα αναδείξουμε ξανά το ζήτημα κι ευελπιστούμε να υπάρξει θετική έκβαση” τόνισε ο κ. Κεφάλας, υπενθυμίζοντας πως, “έχει υπάρξει ξανά παρέμβασή μας για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων στα αεροδρόμια από την Αστυνομία στην ΥΠΑ”. Συμπλήρωσε δε, πως, “θα ήταν ανάσα για το Σώμα, αν μπορούσαν να αποδεσμευθούν αστυνομικοί από τα αεροδρόμια”, επισημαίνοντας πως, είναι ένα θέμα που δεν αποκλείεται να απασχολήσει έντονα στο εξής, δεδομένης της υπογραφής σύμβασης παραχώρησης των αεροδρομίων στην Κοινοπραξία Fraport – Slentel.
“Να αναπληρώνονται τα κενά των μεταθέσεων”
Η ανωτέρω απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας έρχεται να αυξήσει την ένταση του “πονοκεφάλου” της καταγεγραμμένης έλλειψης δυνάμεων στις Κυκλάδες, η οποία την πρόσφατη περίοδο των μεταθέσεων βάσει των στοιχείων που παρέθεσε ο κ. Κεφάλας, δεν φαίνεται να έτυχε σπουδαίας “απάντησης”. “Ενώ προκηρύχθηκαν τον Οκτώβρη 20 θέσεις για τις Κυκλάδες, τελικά μετατέθηκαν 12 αστυνομικοί” δήλωσε ο πρόεδρος, εξηγώντας παρακάτω τους λόγους που δεν καλύφθηκε το σύνολο αυτών. “Βάσει του νομοθετικού πλαισίου, οι συνάδελφοί μας έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση ακύρωσης της μετάθεσης, αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι” τόνισε, προσθέτοντας πως, ναι μεν κάποιοι αστυνομικοί ζήτησαν να μη μετατεθούν, ωστόσο το πρόβλημα εστιάζεται στο κενό που προκύπτει εξαιτίας της μη λήψης απόφασης αναπλήρωσης των θέσεων από άλλους αστυνομικούς. “Σαφώς και μας απασχολεί ότι για χ,ψ σοβαρούς λόγους μπορεί να ακυρωθεί μία μετάθεση, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στο ότι αυτή δεν αναπληρώνεται”.
Συμπλήρωσε μάλιστα, πως, “αν και αρχικά από τις 20 θέσεις είχαμε την προφορική διαβεβαίωση ότι θα καλυφθούν οι 17”, όπως εξήγησε προέκυψε απώλεια ακόμη πέντε ατόμων κι ως εκ τούτου οι υπηρεσίες των Κυκλάδων υποδέχθηκαν 12 αστυνομικούς.
Σε συνδυασμό όπως τόνισε, “με την απομάκρυνση άλλων συναδέλφων και τη μετακίνησή τους σε άλλα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας, αλλά και τη συνταξιοδότηση κάποιων” επί της ουσίας, στο υπάρχον δυναμικό προστέθηκαν δύο αστυνομικοί.
Κληθείς να ενημερώσει τίνι τρόπω η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων αιτείται τη στελέχωση των υπηρεσιών της αρμόδιας Διεύθυνσης, ο ίδιος υπήρξε σαφής. “Αρχικά το πρόβλημα το έχουμε αναδείξει στην ηγεσία μας, καθώς στις Κυκλάδες το θέμα της απώλειας μεταθέσεων μας αγγίζει περισσότερο. Είχαμε ζητήσει να υπάρχει αυστηρότητα σε επίπεδο κριτηρίων, βάσει των οποίων γίνονται δεκτές οι αιτήσεις ακύρωσης μεταθέσεων”, καθώς όπως πρόσθεσε, κατά γενική ομολογία, είναι παραδεκτό πως, “φθάσαμε στο σημείο να γίνεται κατάχρηση του δικαιώματος που μας παρέχεται”.
Ολοκληρώνοντας ωστόσο τη συγκεκριμένη δήλωσή του, επεσήμανε πως, “Στο συγκεκριμένο ζήτημα προσπαθούμε σαν Σωματείο αλλά και πανελλαδικά να τονίσουμε τη σημασία ύπαρξης δυνατότητας αναπλήρωσης των άδειων θέσεων. Σαφώς μπορεί κάποιος συνάδελφος για σοβαρούς προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους να μη δύναται να μετατεθεί, γιατί όμως να μην υπάρχει αναπλήρωση;” επανέλαβε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Κεφάλας.
Ποσοστά υποστελέχωσης
Αν και ο αριθμός των αστυνομικών στις υπηρεσίες και τα Αστυνομικά Τμήματα των Κυκλάδων για ευνόητους λόγους δεν μπορεί να γνωστοποιηθεί, ωστόσο, η εικόνα της έλλειψης δυνάμεων είναι αποκαλυπτική της γενικότερης κατάστασης ακόμη και μέσω ποσοστών.
“Συνολικά στο σύνολο των Κυκλάδων η έλλειψη αγγίζει το ποσοστό του 30%” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης, γνωστοποιώντας παρακάτω αναλυτικά τα ποσοστά της υποστελέχωσης που χαρακτηρίζουν τα τμήματα σε κάθε νησί, τα οποία έχουν ως εξής: Μύκονος 20%, Τήνος 52%, Αστυνομικό Τμήμα Ερμούπολης 45%, Τμήμα Ασφάλειας Ερμούπολης 37%, Μήλος 40%, Κέα 42%. “Όλα τα νησιά έχουν σημαντική έλλειψη αν εξαιρέσει κανείς την Πάρο και τη Νάξο που βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα” επεσήμανε ο ίδιος, τονίζοντας πως, στο νησιώτικο χώρο το ζήτημα της στελέχωσης πρέπει να τύχει ουσιαστικής απάντησης για την κάλυψη των υφιστάμενων αναγκών. “Στις Κυκλάδες και η μονάδα έχει σημασία. Αν σε ένα Αστυνομικό Τμήμα με δέκα άτομα για παράδειγμα προστεθεί ακόμη ένα, υπάρχει κέρδος. Στις μικρές υπηρεσίες και τα μικρά νησιά, η μονάδα αποκτά άλλη σημασία κι έχει πολλαπλάσια αξία σε σύγκριση με μία πολυπληθή υπηρεσία” υποστήριξε, καταλήγοντας πως, “Η ενίσχυσή μας είναι επιβεβλημένη”.
Βαγγέλης Κεφάλας
Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων
Πηγή : koinignomi.gr - bloko.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου