Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννης Πανούσης, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκου Βούτση, ανέλαβε σήμερα (28-01-2015) τα καθήκοντά του, στον τομέα της Προστασίας του Πολίτη, από τον απερχόμενο Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Π. Μπακογιάννης» του Υπουργείου μας.
Στην έναρξη της τελετής, ο απερχόμενος Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Βασίλης Κικίλιας, κατά την ομιλία του ανέφερε τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ, Κύριοι Γενικοί Γραμματείς, Κύριε Διοικητά της Ε.Υ.Π., κύριε Αρχηγέ της Ελληνικής Αστυνομίας, κύριε Αρχηγέ του Πυροσβεστικού Σώματος
Στρατηγοί, Αξιωματικοί, γυναίκες και άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος,
Κυρίες και Κύριοι, ειλικρινά αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση σήμερα. Οκτώ μήνες μόλις σε αυτό το Υπουργείο και μπορώ να πω πως ήταν μήνες πολύ παραγωγικοί, μήνες δουλειάς, δημιουργικοί και με μεράκι επίσης. Οκτώ μήνες όλοι και όλοι, κι όμως πετύχαμε πολλά, πάρα πολλά.
Ξέρετε, συνηθίζεται στην τελετή παράδοσης παραλαβής ενός Υπουργείου να γίνεται από τον απερχόμενο Υπουργό ένας απολογισμός. Μικρός και σύντομος θα είναι ο δικός μου. Θα μου επιτρέψετε να μη ξεφύγω από την πεπατημένη.
Στις 10 Ιουνίου 2014 σε αυτήν ακριβώς την αίθουσα αναλαμβάνοντας την ευθύνη και την τιμή να προΐσταμαι αυτού του Υπουργείου, τόνισα την ανάγκη να προταχθεί η προστασία του πολίτη και να αγκαλιάσει η ελληνική κοινωνία την Αστυνομία και η Αστυνομία την ελληνική κοινωνία και ότι δεν μπορεί να βρίσκονται σε συνεχή αντιπαράθεση.
Έθεσα ως στόχο οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς: στα σπίτια τους, στους δρόμους, στις πόλεις, στην Περιφέρεια.
Δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για ελευθερία αν αγνοούμε την ύπαρξη της ασφάλειας. Η ασφάλεια είναι αυτή η οποία αποτελεί εγγύηση ότι ο πολίτης μπορεί να εργάζεται, να κινείται και να ζει ελεύθερα στην –κατά τη γνώμη μου– ομορφότερη χώρα του κόσμου, την Ελλάδα, που είναι και η γενέτειρα της Δημοκρατίας.
Είχα και εξακολουθώ να έχω την αίσθηση πως η Ελληνική Αστυνομία επιβάλλεται να είναι αποτελεσματική, αλλά ταυτόχρονα επιβάλλεται να έχει και ανθρώπινο πρόσωπο, σεβόμενη τα δικαιώματα του κάθε πολίτη, προστατεύοντας τον πολίτη.
Ήμουν και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι μπορούν να γίνουν και τα δύο μαζί.
Προέταξα, όπως ξέρετε, την πρόληψη από την καταστολή. Από τους σχετικούς δείκτες που έχουν πτωτική πορεία αισθάνομαι πως δικαιωθήκαμε.
Επιδίωξα και επιδιώκω η Αστυνομία να είναι φιλική προς τον Πολίτη και προσπάθησα να εμπνεύσω αυτό το αίσθημα, με το προσωπικό μου παράδειγμα.
Είναι σημαντικό για μένα το γεγονός, πως αισθάνομαι ότι αγκάλιασα τον Έλληνα αστυνομικό και πραγματικά τον αγάπησα. Προσπάθησα να ζήσω αρκετές ώρες μαζί του και να τον γνωρίσω καλύτερα. Κατανόησα τις αγωνίες του, τις ελλείψεις, κάποιες από τις οποίες δυστυχώς δεν μπορέσαμε λόγω της οικονομικής στενότητας να καλύψουμε. Μίλησα με αυτούς τους ανθρώπους και τους άκουσα, τους αφουγκράστηκα και θέλω να σας πω ότι τους τιμώ και τους σέβομαι.
Ζητώ συγγνώμη αν δεν μπόρεσα να ικανοποιήσω τουλάχιστον όλα τα οικονομικά τους προτάγματα.
Αυτή η συμπόρευση κοινωνίας και πολίτη ήταν ο στόχος μου και παραδίδω σήμερα το Υπουργείο περήφανος πως μαζί κάτι καταφέραμε. Έχει πολύ δρόμο ακόμα και ελπίζω κύριε Υπουργέ με την εξειδικευμένη γνώση σας και την ακαδημαϊκή σας πείρα, να βοηθήσετε προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο πλαίσιο αυτού του στόχου συμπόρευσης κοινωνίας και αστυνομίας, θέλω να αναφέρω το γεγονός –και είναι παράδειγμα, δείγμα γραφής- ότι εμείς δεν στείλαμε τα ΜΑΤ απέναντι στις καθαρίστριες, αλλά αντίθετα στείλαμε άοπλες γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, επειδή οφείλουμε να διαφυλάξουμε την νομιμότητα και τις δικαστικές αποφάσεις.
Προσπαθήσαμε να βγουν οι Έλληνες αστυνομικοί στο δρόμο και να περιπολούν, απαλλάσσοντας τους από γραφειοκρατικές εργασίες. Θεσπίσαμε τον «ΘΗΣΕΑ» ως επιχείρηση ενάντια σε κάθε μορφή παραβατικότητας στο κέντρο της Αθήνας, με πολύ καλά αποτελέσματα.
Προσπαθήσαμε να εμπεδώσουμε το αίσθημα της ασφάλειας στον Έλληνα πολίτη και με πλήρη μεθοδικότητα και συνεργασία μεταξύ των Διευθύνσεων, συλλάβαμε επικίνδυνους τρομοκράτες, που διέφευγαν κρυπτόμενοι, όπως ο Μαζιώτης, ο Ξηρός, ο Σταμπούλος και δεχθήκαμε τα συγχαρητήρια όλων των ξένων κυβερνήσεων, κυρίως όμως της ελληνικής κοινωνίας, αλλά δυστυχώς -και αυτό έχει υπάρξει το παράπονο της Ελληνικής Αστυνομίας- όχι της τότε Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σημερινής Κυβέρνησης.
Εντάξαμε ειδικό μάθημα στα σχολεία για τους κινδύνους του διαδικτύου. Η ασφάλεια των νέων στο διαδίκτυο ήταν από τις πρώτες μου προτεραιότητες. Όπως επίσης εντάξαμε και μάθημα οδικής συμπεριφοράς στα σχολεία.
Εξοπλίσαμε την Ελληνική Αστυνομία με το τελευταίας τεχνολογίας σύστημα ενδοεπικοινωνίας ΤΕΤΡΑ για την Αττική και μάλιστα χωρίς να επιβαρύνουμε τον Έλληνα φορολογούμενο ούτε με ένα ευρώ σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, αποδεχόμενοι σχετική δωρεά.
Κύριοι Υπουργοί, σας αφήνω σε πολύ προχωρημένο στάδιο αντίστοιχες συμφωνίες για την επέκταση του συστήματος σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και την ανανέωση του στόλου αυτοκινήτων της Ελληνικής Αστυνομίας με 3.500 αυτοκίνητα και πάλι χωρίς να χρεώσουμε τον Έλληνα φορολογούμενο ούτε ένα ευρώ.
Διαφυλάξαμε τον φυσικό πλούτο της χώρας και κερδίσαμε την μάχη για την προστασία της δημόσιας, αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Αυτό το πετύχαμε χάρη στον επαγγελματισμό, το φιλότιμο, την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία των Ελλήνων πυροσβεστών, οι οποίοι με λιγοστά μέσα και κυρίως με προβλήματα στα εναέρια και στα επίγεια μέσα κατάσβεσης είναι άξιοι θαυμασμού.
Είχαμε 44,6% λιγότερες καμμένες εκτάσεις το 2014 σε σχέση με το 2013 που κατά γενική ομολογία υπήρξε χρονιά σταθμός για την αντιπυρική προστασία στη χώρα μας.
Ενισχύσαμε την οργανική δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος με 725 νέους Πυροσβέστες.
Για πρώτη φορά ενσωματώθηκαν στο στόλο του Πυροσβεστικού Σώματος νέα οχήματα, όπως τα ειδικά οχήματα σηράγγων για την προστασία των πολιτών που οδηγούν σε αυτοκινητόδρομους.
Τελειώνοντας, θέλω να καλωσορίσω πρώτα τον νέο Υπουργό, τον κ. Νίκο Βούτση, με τον οποίο είχα την τιμή να συνεργαστώ μαζί του, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και τον γνωρίζω αρκετό καιρό. Σας εύχομαι καλή επιτυχία κύριε Υπουργέ.
Και επίσης καλωσορίζω τον Αναπληρωτή Υπουργό, έναν εξαίρετο Καθηγητή Εγκληματολογίας, τον κ. Γιάννη Πανούση. Είχα την τιμή να συνεργαστώ μαζί του αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα που βρίσκομαι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Κύριε Καθηγητά σας εύχομαι ειλικρινώς καλή επιτυχία.
Σας παραδίδω το Υπουργείο αυτό, όπου το αίσθημα ευθύνης υπερέχει. Σας παραδίδω μια Αστυνομία κατασυκοφαντημένη και θεωρώ ότι είναι τώρα υποχρέωση σας, να της προσδώσετε το κύρος που της αρμόζει. Διαθέτει άριστους Αξιωματικούς και πιστούς στο καθήκον τους γυναίκες και άνδρες.
Σας παραδίδω ένα Πυροσβεστικό Σώμα αξιόμαχο γεμάτο φιλότιμο και έτοιμο «να πέσει στη φωτιά», όπως λέμε για αυτούς που εργάζονται με αυταπάρνηση, μόνο που εδώ κυριολεκτούμε.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ολόψυχα και από καρδιάς να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στα σημαντικά καθήκοντά σας και να πω ότι στη ζωή ανοίγουν και κλείνουν κύκλοι και ότι όταν ένας άνθρωπος κάνει πράγματα με την καρδιά του, για την καρδιά του, νομίζω ότι έχει επιλέξει το σωστό δρόμο και ο δρόμος που εγώ έχω επιλέξει είναι αυτός της συμπόρευσης μαζί σας, ανεξαρτήτως θέσης. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.»
Στη συνέχεια ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Νίκος Βούτσης, κατά την ομιλία του τόνισε:
«Κυρίες και Κύριοι,
θα σας μιλήσω από καρδιάς, έτσι όπως αισθάνομαι, όπως αισθανόμαστε όλοι διότι πράγματι, όπως είπε ο κ. Κικίλιας προηγούμενα, οι κύκλοι κλείνουν και καλό είναι και η συνέχεια να υπάρχει, αλλά και η νέα ποιότητα σε κάθε κύκλο, σε κάθε εποχή καινούργια για τη χώρα μας, για το λαό μας, για το Σώμα ή τα Σώματά σας και για το δύσκολο και ευαίσθητο έργο, το οποίο επιτελείτε, άνδρες και γυναίκες.
Πριν από μερικές ημέρες, υπήρξε η λαϊκή εντολή για μία δημοκρατική αλλαγή, δημοκρατική ριζοσπαστική αλλαγή, θα τολμούσα να πω μία αλλαγή καθεστώτος, μνημονιακού καθεστώτος ως προς τις πολιτικές που υπήρξαν και εφαρμόστηκαν και με την πίεση των εταίρων δανειστών τα προηγούμενα χρόνια.
Η χώρα μας βρέθηκε, ο λαός μας βρέθηκε, με βαρύτατες συνέπειες και αυτό το γνωρίζετε και εσείς, ως εργαζόμενοι και ως εργαζόμενες, στη δίνη μίας πολιτικής άκρως αναποτελεσματικής, σε τελευταία ανάλυση, που οδήγησε σε βαρύτατες κοινωνικές συνέπειες.
Η εντολή που δόθηκε και από το λαό μας και την οποία είμαστε υποχρεωμένοι εμείς ως Πολιτική Ηγεσία, οι υπόλοιποι Βουλευτές με την άσκηση του έργου τους μέσα στο Κοινοβούλιο και εσείς βεβαίως από τις πολύ υπεύθυνες θέσεις σας, να υλοποιήσουμε, είναι να μπορέσουμε να μπούμε σε μία γρήγορη μεταβατική περίοδο για να ανοίξει σελίδα, να γράψουμε ένα καινούργιο βιβλίο, να αναβαθμιστεί από κάθε άποψη η αξιοπρέπεια, η υπόσταση, η ελπίδα αυτού του λαού, να γυρνάνε τα παιδιά πίσω αντί να φεύγουν, να αυξάνονται τα χρόνια που θα πηγαίνουν στο σχολείο αντί να μειώνονται και να φεύγουν - αυτά τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.
Δεν σας κρύβω και το γνωρίζετε καλά εσείς, όπως και εμείς, ότι αυτά τα χρόνια, ακριβώς λόγω της ευαίσθητης θέσης την οποία έχετε μέσα στην καρδιά του κράτους, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις που υπήρξε μία χρησιμοποίηση ή εν πάση περιπτώσει εκ των πραγμάτων, σχέση τέτοια με τον λαϊκό παράγοντα, όταν βρισκόταν σε μεγάλες ή μικρότερες διαδηλώσεις, που μερικές, ίσως αρκετές φορές δημιούργησαν δυσκολίες, δημιούργησαν προβλήματα, δημιούργησαν μία αίσθηση αυταρχικής παρουσίας και νοοτροπίας. Αλλά επί της ουσίας ήταν οι πολιτικές που ασκήθηκαν, που οδήγησαν εκεί τους ανθρώπους που διαδηλώνανε και εσάς που εργάζεσθε ευσυνείδητα εκεί που εργάζεσθε.
Εμείς αυτή την αντίληψη έχουμε. Δεν έχουμε -θέλω να σας πω- ευθύτατα και το ακούσατε κι από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ίχνος αντιδικίας, ρεβανσισμού. Γιατί άλλωστε; Ή μίας άλλης διάθεσης αντιμετώπισης καμιάς κοινωνικής και επαγγελματικής κατηγορίας, πόσω μάλλον και των Σωμάτων, στα οποία προΐσταστε. Ίχνος. Δεν εμφορούμαστε από καμιά τέτοια αντίληψη.
Έχουμε μεγάλη συναίσθηση ευθύνης. Δεν έχουμε καμία ευθυνοφοβία. Είμαστε εξαιρετικά αποφασιστικοί για να κάνουμε αυτό, δηλαδή να επιχειρήσουμε με την Κυβέρνηση, την πρώτη διακυβέρνηση της αριστεράς στη χώρα, αλλά ως Κυβέρνηση συνεργασίας με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις μέσα στη Βουλή, να επιχειρήσουμε να προλάβουμε την ανθρωπιστική καταστροφή και όλοι μαζί να βοηθήσουμε για την κοινωνική σωτηρία της χώρας. Αυτός είναι ο στόχος αυτής της Κυβέρνησης. Της επόμενης δεν ξέρω ποιος θα είναι.
Θέλω να σας ενημερώσω, για να γνωρίζετε σε σχέση με το πώς λειτουργούμε, διότι θα ακούσατε διάφορα, οι δέκα, οι πέντε, οι συντονιστές. Όλοι είναι καλά να γνωρίζουμε άριστα τους ρόλους μας και να τους οριοθετήσουμε, έτσι ώστε από κοινού ύστερα να κάνουμε τα βήματά μας.
Είναι μια προσπάθεια που γινόταν επί δεκαετίες στα λόγια, τώρα έγινε στην πράξη και μάλιστα μέσα σε δύο μέρες, να έχουμε ένα μικρό Υπουργικό συμβούλιο από δέκα Υπουργούς, το οποίο θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα. Και μέσα εκεί θα ασκεί, θα διαμορφώνει και θα ασκεί πολιτική μαζί με τον Πρωθυπουργό, πάντοτε με τις προνομίες που ο Πρωθυπουργός έχει από το Σύνταγμα.
Αυτό θέλουμε να λειτουργήσει, να υπάρξει. Το έχουμε ανάγκη. Μέσα εκεί θα υπάρχουν Υπουργοί, οι οποίοι θα είναι επικεφαλής, συντονιστές επί της ουσίας κάποιων κύκλων, αλλά όχι με τα παλιά που ακούγατε κτλ. Μόνο για την οικονομική πολιτική ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ο κ. Δραγασάκης θα έχει το συντονισμό των Οικονομικών Υπουργών και από εκεί και πέρα οι Αναπληρωτές Υπουργοί, εν προκειμένω ο κ. Πανούσης, είναι οι πολιτικοί Προϊστάμενοι των Υπουργείων.
Εγώ από την πλευρά μου, η έδρα μου θα είναι στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα συντονίζομαι με τους τρεις Αναπληρωτές Υπουργούς και την Υφυπουργό, σε σχέση με το Μακεδονίας-Θράκης, που θα ασκούν τα καθήκοντά τους με πλήρη ευθύνη και με λογοδοσία στον Πρωθυπουργό. Ταυτόχρονα όμως από κοινού θα διαμορφώνουμε μια κατεύθυνση, μια πολιτική, έναν οδικό χάρτη διότι πολλά είπαμε και πολλά από αυτά θα ήταν καλό να γίνουν, έστω όμως θα γίνουνε αφού δημοσιονομικά σε κάποιο βαθμό ορθοποδήσουμε. Είναι δεσμεύσεις οι οποίες όλες θέλουμε να πιστεύουμε, από την πρώτη στιγμή θα υλοποιηθούν, αλλά σε έναν οδικό χάρτη κάποιες από αυτές.
Αυτή την πολιτική θα τη συντονίζουμε μεταξύ μας, δε θα έχουμε διπλές-τριπλές αρμοδιότητες, αναφορές, επικαλύψεις. Σας λέμε ευθύτατα και αυτό το είπα και στο Υπουργείο τώρα που ήμασταν με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος εμφορείται επίσης από πολιτικό πολιτισμό, όπως ο κ. Κικίλιας, εν προκειμένω και δίνουμε τη δυνατότητα μέσα από αυτές τις συζητήσεις, ας πούμε αν θέλετε, να διαμορφώνεται ένα κλίμα που και οι διαφορετικές προσεγγίσεις, μπορούν να βρουν το έδαφος συνύπαρξης καταρχήν και συλλειτουργίας περαιτέρω.
Το έλεγα λοιπόν και προηγούμενα ότι από την πλευρά μας θα είμαστε σαφέστατοι, δεν πρόκειται να φέρουμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο και να επικαλύψουμε τους δημόσιους λειτουργούς με στρατιές συμβούλων, παρατρεχάμενων κτλ. Δεν υπαινίσσομαι ότι αυτό έγινε στο Υπουργείο σας. Ως γενική αρχή, ας πούμε, το λέμε. Θα στηριχτούμε εκατό τις εκατό στην επετηρίδα και στην ιεραρχία και στην αξιοκρατική, με βάση το νόμο, τοποθέτηση και λειτουργία κάθε προϊσταμένου ή γενικότερα υπαλλήλου και θα εγγυηθούμε απολύτως: πρώτον το ότι σε κανέναν από πάνω δεν θα υπάρχει η δαμόκλεια σπάθη της διαθεσιμότητας, της κινητικότητας και της απόλυσης, εκτός βεβαίως αν το πειθαρχικό, δημοσιοϋπαλληλικό ισχύον από εξηκονταετίας Δίκαιο προβλέπει, ας πούμε κάτι παρεμφερές και δεύτερον ότι και οι προϊστάμενοι μέσα από απολύτως αξιοκρατικές διαδικασίες και σύμφωνα με το νόμο και απολύτως ανεξαρτήτως από προελεύσεις ιδεολογικές, πολιτικές, κονκάρδες κτλ, θα παίρνουν το ρόλο που τους αξίζει.
Άρα για καθένα θα είναι ανοιχτός ο χώρος, ο ορίζοντας να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτήν την προσπάθεια.
Είναι προφανές πως το αίσθημα της ασφάλειας, όπως ακούστηκε σωστά προηγούμενα, είναι πάρα πολύ κρίσιμο και κυρίαρχο ιδιαίτερα στην εποχή μας και ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης. Επιτρέψτε μου να μιλήσω έτσι ανθρώπινα το γνωρίζετε και καλύτερα από μένα, έχει γίνει πολύ φθηνή πια η ανθρώπινη ζωή και εκ των πραγμάτων και διεθνώς και εδώ, από τον τρόπο δυστυχώς που γίνονται αυτές οι κοινωνικές και οι άλλες συγκρούσεις και από τον τρόπο που ένα πολύ μεγάλο στρώμα του λαού μας φτωχοποιείται, φτωχοποιείται βίαια, άξιοι άνθρωποι με δυνατότητες και πλέον από κει και πέρα αρχίζουν και ισχύουν, ή προσπαθούν κάποιοι να ισχύσουν, οι νόμοι της ζούγκλας.
Βρίσκεστε σε ένα πολύ δύσκολο λοιπόν περιβάλλον, όπως και όλοι μας. Καθένας παίρνει το μερίδιο της ευθύνης του μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον. Η ιστορία, η κρίση, κάλεσε εμάς, καλεί εσάς, με την έννοια της διαδρομής σας, να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο και με τον πιο ανοικτό, διαφανή, ειλικρινή και τίμιο μεταξύ μας, έτσι ώστε η χώρα μας, ο λαός μας δηλαδή, να δώσει ένα παράδειγμα σε όλη την Ευρώπη, για μία ακόμη φορά, ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε μία μεγάλη αλλαγή και της ίδιας Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για τους λαούς της Εσπερίας, όπως λέγαμε κάποτε. Έτσι ώστε όλοι μαζί τα επόμενα χρόνια πραγματικά να δώσουμε ένα διαφορετικό δείγμα γραφής μέσα στον 21ο αιώνα και να είμαστε ευτυχείς για το ότι ζήσαμε αυτές τις στιγμές, ανεξάρτητα αν είμαστε από δω, από κει, από τις προελεύσεις μας ή τα ιδεολογικά μας πιστεύω.
Σας ευχαριστώ πολύ.»
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννης Πανούσης, στην ομιλία του δήλωσε:
«Καλημέρα σας.
Φίλες και φίλοι γνωριζόμαστε. Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, με την ιδιότητα του δασκάλου, νομίζω οι περισσότεροι Στρατηγοί ήτανε μαθητές μου. Όπως είπα στον Αρχηγό, ξέρω και τους βαθμούς του εκείνη την εποχή. Γνωριζόμαστε σε θεσμικό πεδίο, έχω συμβάλει ή επιχείρησα να συμβάλλω στην αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος ή και άλλων θεσμών.
Άρα, συμφωνώντας απόλυτα με όσα είπε ο Υπουργός μας, ο Νίκος Βούτσης, εμείς θα είμαστε συνέχεια εδώ και θα τα λέμε. Απλώς ήθελα να πω δύο σκέψεις, πως τα φέρνει η μοίρα. Εγώ δήλωσα ότι με την πολιτική δεν τα πάω και πολύ καλά και θα γυρίσω στο σχολειό, θα γυρίσω στα μαθήματά μου στους φοιτητές μου, να διδάξω.
Και ήρθα εδώ γιατί ήτανε μία πρόκληση και για να διδάξουμε μαζί. Γιατί φαντάζομαι αυτό είναι το ζητούμενο, να διδάξουμε μαζί ήθος, πίστη στο Σύνταγμα, πίστη στο N όμο. Γιατί τι είναι η Αστυνομία; Θεσμός της Δημοκρατίας και κατά βάθος είναι και ο προστάτης του φτωχού. Οι πλούσιοι δεν έχουν και τόσο μεγάλη ανάγκη από τη δημόσια αστυνομία.
Πρέπει να πετύχουμε το συνδυασμό της προσωπικής ασφάλειας, της κοινωνικής ασφάλειας και της δημόσιας ασφάλειας. Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Μία συμμετοχική αντεγκληματική πολιτική με συμφιλιωμένο τον πολίτη με τον αστυνόμο και τον αστυνόμο με τον πολίτη και μία συνέχεια στη διοίκηση.
Είπα στον Υπουργό τον κ. Κικίλια, που τηλεφωνηθήκαμε, ότι εγώ δεν είμαι πάνσοφος. Εγώ θέλω να τον ακούσω, όχι σήμερα, να τον ακούω. Και αυτόν και τον κ. Δένδια και τους προηγούμενους Υπουργούς. Διότι αυτή είναι η συνέχεια της Διοίκησης. Θα διαφωνήσουμε σε διάφορα ζητήματα, αλλά δεν είναι δυνατόν «να κόβεται» το κράτος ή κάποιος να ξέρει τα πάντα και να μην χρειάζεται να ακούσει τη γνώμη του άλλου.
Το έγκλημα προσβάλλει προφανώς όχι μόνο την έννομη τάξη, αλλά και τα δικαιώματα του θύματος, του πολίτη. Για αυτό δεν είναι ανεκτό. Εξίσου όμως -και θέλω να προσέξετε- δεν είναι ανεκτό και στη Δημοκρατία να υπάρχει μία κατάχρηση εξουσίας από τα όργανα του Κράτους. Ο ατομικός εγκληματίας είναι αυτός που είναι. Εμείς, όμως, βάσει του κοινωνικού συμβολαίου και της βασικής συνταγματικής αρχής, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο. Δεν μπορούμε, δηλαδή, να στερήσουμε ακόμα και από τον εγκληματία τα δικαιώματα, πόσω μάλλον από έναν απλό πολίτη.
Και χρειάζεται και συμβολισμούς. Με τον Υπουργό, θέλετε να πω, πετύχαμε κάτι; Σήμερα φύγανε τα κάγκελα από τον Άγνωστο Στρατιώτη. Θα μου πείτε «σιγά». Και όμως είχαν συμβολισμό. Γιατί κάγκελα μπροστά στη Βουλή; Τι φοβόμαστε; Ότι ο λαός θα μπει μέσα στη Βουλή; Ότι τα τανκς θα μπούνε μέσα στη Βουλή; Πρέπει λοιπόν να συμφιλιωθούμε. Εάν έχουμε ιστορικά κατάλοιπα, ένθεν κακείθεν, θα τα λύσουμε. Αλλά αυτό είναι το βασικό στοίχημα.
Προφανώς θα ασχοληθούμε με τα μισθολογικά, τα οικονομικά, σε συνδυασμό με τους συναρμόδιους Υπουργούς, αλλά θα ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς της Αστυνομίας με τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό. Να πείσουμε τον κάθε αστυνομικό ότι είναι ο καθημερινός φίλος του απλού πολίτη. Αυτόν υπηρετεί και αυτόν προστατεύει. Το ίδιο κάνουμε και εμείς. Υπηρετούμε μία εντολή, υπηρετούμε μία ιδεολογία, υπηρετούμε τελικά και λογοδοτούμε σε κάποιον -και όχι σε κάποιον ψηφοφόρο- σε αυτό που ονομάζουμε όλοι ελληνική κοινωνία, ελληνικό λαό.
Και αυτή η αποστολή μας δεν έχει χρώμα, δεν έχει θρήσκευμα, δεν έχει φύλο, δεν έχει ιδεολογία. Δεν μας ενδιαφέρει ο πολίτης τι είναι. Δεν μπορούμε να τον αφήσουμε απροστάτευτο, δεν μπορούμε να τον αφήσουμε να πεινάει, δεν μπορούμε να τον αφήσουμε να φοβάται. Άρα, στον καθέναν από εμάς, στο πλαίσιο της κοινωνικής μας αλληλεγγύης, αλλά και της θεσμικής μας λειτουργίας εναπόκειται στο να δείξουμε κάτι άλλο.
Για αυτό θα εναρμονίσουμε και θα αγωνιστούμε γιατί όλοι το πιστεύουμε αυτό. Ελευθερία, εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Εμπιστοσύνη στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Τι είπε ο Νίκος Βούτσης: «Θα τα καταφέρουμε;». Κοιτάξτε, θα φανεί, αλλά δεν αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε; Για εμάς, για τα παιδιά μας και για όλους.
Ευχαριστώ και καλή δουλειά.»
Στην τελετή παρέστησαν ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, κ. Θεόδωρος Δραβίλλας, η Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με επικεφαλής τον Αρχηγό του Σώματος, Αντιστράτηγο Δημήτριο Τσακνάκη, η Φυσική Ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος με επικεφαλής τον Αρχηγό του Σώματος, Αντιστράτηγο Βασίλειο Παπαγεωργίου, η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, κα. Μαρία Σταυροπούλου, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής κ. Παναγιώτης Νίκας και ο Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, κ. Μιχαήλ Τσινισιζέλης.
Επίσης, παρέστησαν ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και στελέχη και προσωπικό των φορέων του Υπουργείου.
Στο πέρας της τελετής προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα στον απερχόμενο Υπουργό κ. Βασίλη Κικίλια.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου