Και με τη «βοὐλα» του Αρείου Πάγου θα είναι πλέον η πρόσβαση της ΕΥΠ σε πληροφορίες και στοιχεία από τις Αστυνομικές ,Λιμενικές αλλά και άλλες δημόσιες αρχές.
Και με τη «βοὐλα» του Αρείου Πάγου θα είναι πλέον η πρόσβαση της ΕΥΠ σε πληροφορίες και στοιχεία από τις Αστυνομικές ,Λιμενικές αλλά και άλλες δημόσιες αρχές.
Όπως αποφάνθηκε ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Κωνσταντίνος Παρασκευαΐδης, γνωμοδοτώντας σχετικά μετά από ερώτημα που έθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) μπορεί να ζητεί και να λαμβάνει πληροφορίες και στοιχεία από δημόσιες αρχές κατά τη διενέργεια προανακριτικών πράξεων.
Κατά την κρίση του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού « για την εκπλήρωση της αποστολής της η ΕΥΠ μπορεί να αναζητεί και να συλλέγει πληροφορίες για την 'πρόληψη ή την αποτροπή απειλής της εθνικής ασφάλειας ή του δημοκρατικού πολιτεύματος και για την προστασία των εθνικών συμφερόντων της χώρας' » απο αστυνομικές, λιμενικές, πυροσβεστικές, δασικές και άλλες δημόσιες αρχές.
Το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος είχε θέσει τα εξής ερωτήματα :
* Εάν κατά την διεξαγωγή προανακριτικών πράξεων πρέπει να χορηγούνται σε στελέχη της ΕΥΠ πληροφορίες είτε προφορικά, είτε με την χορήγηση φωτοαντιγράφων (ταυτοτήτων, αδειών οδήγησής, κ.λπ.).
* Εάν επιτρέπεται τα στελέχη της ΕΥΠ να έρχονται σε επαφή με τους κατηγορούμενους κατά το προανακριτικό στάδιο. Τα ερωτήματα αυτά ανέκυψαν στην πράξη καθώς τα στελέχη της ΕΥΠ έχουν ζητήσει την χορήγηση πληροφοριών, κ.λπ. στο στάδιο της προανάκρισης.
Οι άνδρες της ΕΥΠ μπορούν να ζητούν τις πληροφορίες γραπτώς ή προφορικώς. Δεν μπορούν όμως να έρθουν σε επαφή με τον κατηγορούμενο εκτός κι αν υπάρχει εισαγγελική απόφαση
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει στην γνωμοδότησή του (7/2014) ότι από την ισχύουσα νομοθεσία τα στελέχη της ΕΥΠ δεν μπορούν να διενεργούν προανάκριση ή προανακριτικές εξετάσεις.Όμως για την εκπλήρωση της αποστολής της η ΕΥΠ μπορεί να αναζητεί και να συλλέγει πληροφορίες για την «πρόληψη ή την αποτροπή απειλής της εθνικής ασφάλειας ή του δημοκρατικού πολιτεύματος και για την προστασία των εθνικών συμφερόντων της χώρας», αναφέρει ο εισαγγελικός λειτουργός.
Ναι σε πληροφορίες όχι σε επαφή με τον κατηγορούμενο
Τις πληροφορίες δικαιούται η ΕΥΠ να τις ζητεί προφορικά ή γραπτά από τις Αστυνομικές. Λιμενικές, Πυροσβεστικές και Δασικές αρχές αλλά και από άλλες δημόσιες υπηρεσίες που διενεργούν προανακριτικές πράξεις.
Στην περίπτωση που το αίτημα διατυπώνεται προφορικά οφείλουν τόσο οι προανακριτικοί υπάλληλοι, όσο και οι υπάλληλοι της ΕΥΠ να τηρούν το απόρρητο της υποβολής του αιτήματος και της μεταξύ τους επικοινωνίας.
Αντίθετα, ο κ. Παρασκευαίδης γνωμοδότησε ότι το αίτημα των υπαλλήλων της ΕΥΠ να έρχονται σε επαφή με τον κατηγορούμενο κατά το προανακριτικό στάδιο, μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν γραπτής έγκρισης του αρμόδιου εισαγγελέα, ο οποίος προηγουμένως θα έχει ελέγξει την νομιμότητα του αιτήματος.
της Κατερίνας Κατή
Πηγη : bloko.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου