ΕΙΚΟΝΕΣ

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Πόσους ανώτατους αξιωματικούς «χωράει» η ΕΛ.ΑΣ. των 54.000 αστυνομικών;

Είμαστε πέντε (5) έτη σε Μνημόνιο, μειώθηκαν 40% οι αποδοχές μας, τα ασφαλιστικά και μετοχικά Ταμεία οδηγούνται στην κατάρρευση και με νέο νόμο καταργήθηκαν 6.700 θέσεις Αστυνομικών με οργανική θέση Αστυφύλακα.


Δυστυχώς όμως από την άλλη έχουμε 90 συνολικά ανώτατους αξιωματικούς, όπως ορίζεται στους κανονισμούς, δηλαδή 5 Αντιστράτηγους, 20 Υποστράτηγους και 65 Ταξίαρχους, καθώς και 230 Αστυνομικούς Διευθυντές. Ως ΣΚΑΥ θα κάνουμε μία πολύ σύντομη αιτιολογημένη περιγραφή των οργανικών θέσεων των ανώτατων αξιωματικών από την ίδρυση της ΕΛ.ΑΣ. με τη σημερινή της μορφή (1984) σε σχέση με τις Υπηρεσίες και το σύνολο του έμψυχου ανθρώπινου δυναμικού.

-Το 1984 (Ν. 1481/1984) η ΕΛ.ΑΣ. είχε συνολικά 5 Αντιστράτηγους και 21 Υποστράτηγους, ενώ δεν υπήρχε ο βαθμός του Ταξιάρχου, δηλαδή είχε συνολικά 26 μόνο ανώτατους αξιωματικούς.

-Το 1996 με διάφορα νομοθετήματα η ΕΛ.ΑΣ. είχε 3 Αντιστράτηγους, 8 Υποστράτηγους και 27 Ταξίαρχους, δηλαδή είχε συνολικά 38 μόνο ανώτατους αξιωματικούς.

- Το 1997 αυξήθηκαν πάλι οι θέσεις (με άρθ. 37 Π.Δ. 24/1997) και η ΕΛ.ΑΣ. είχε συνολικά 3 Αντιστράτηγους, 10 Υποστράτηγους και 30 Ταξίαρχους, δηλαδή είχε συνολικά 43 μόνο ανώτατους αξιωματικούς και επίσης 140 Αστυνομικούς Διευθυντές.

- Το 2000 αυξήθηκαν και πάλι οι θέσεις (με άρθ. 19 Ν. 2800/2000) και η ΕΛ.ΑΣ. είχε 4 Αντιστράτηγους, 14 Υποστράτηγους, 40 Ταξίαρχους, δηλαδή είχε συνολικά 58 μόνο ανώτατους αξιωματικούς και επίσης οι αυξήθηκαν σε 160 οι Αστυνομικοί Διευθυντές.

- Τώρα, το 2014, οι θέσεις ανήλθαν σε πολύ μεγάλα νούμερα και η ΕΛ.ΑΣ. έχει 5 Αντιστράτηγους, 20 Υποστράτηγους, 65 Ταξίαρχους, δηλαδή έχει συνολικά 90 ανώτατους αξιωματικούς, ενώ οι θέσεις των Αστυνομικών Διευθυντών έφτασαν στις 230.

Ως συνδικαλιστικός φορέας οφείλουμε να λέμε την αλήθεια, προκειμένου να βελτιώσουμε το εργασιακό και οικονομικό καθεστώς των συναδέλφων και να οδηγήσουμε με νέες λύσεις στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. με ταυτόχρονες προτάσεις που εξυπηρετούν το Δημόσιο Συμφέρον.

Ας μελετήσουν οι αρμόδιοι στο Υπουργείο μας πόσες είναι οι Υπηρεσίες επιπέδου Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, που χρειάζονται ανώτατο αξιωματικό ως προϊστάμενο (Υποστράτηγο ή Ταξίαρχο) και πόσες επίπεδου Διεύθυνσης, που χρειάζονται Ταξίαρχο (λίγες) και Αστυνομικό Διευθυντή οι περισσότερες.

Έπειτα από την τροποποίηση της αναδιάρθρωσης (άρθ. 231 Ν. 4281/2014) η ΕΛ.ΑΣ. έχει συνολικά 16 Υπηρεσίες επιπέδου Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, 5 Κλάδους και 90 περίπου Υπηρεσίες επιπέδου Διεύθυνσης, αφού επανασυστάθηκαν ως Διευθύνσεις Αστυνομίας νομού οι πρώην Αστυνομικές Διευθύνσεις και επίκειται η λειτουργία ορισμένων νέων με νέο Π.Δ. που θα εκδοθεί άμεσα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι προβλέπεται η ύπαρξη νέων θέσεων ανώτατων αξιωματικών ως βοηθών και συγκεκριμένα 2 (Υποστράτηγος και Ταξίαρχος) ως βοηθοί του Αντιστράτηγου με τη θέση Προϊσταμένου Επιτελείου ΑΕΑ και επίσης στους 12 Γενικούς Περιφερειακούς Αστυνομικούς Διευθυντές προβλέπονται από 3 βοηθοί με το βαθμό του Ταξίαρχου ή του Αστυνομικού Διευθυντή.

Προφανώς εάν δούμε τις οργανωτικές δομές άλλων Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων από άλλες Ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες, σε συνδυασμό με την υπάρχουσα συνολικά οργανική δύναμη του κάθε Σώματος, τότε εύκολα οδηγούμαστε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η Ελληνική Αστυνομία που έχει περίπου 54.000 συνολικά Αστυνομικούς, δεν χρειάζεται 95 Στρατηγούς (Αντιστράτηγους και Υποστράτηγους) και Ταξίαρχους και 230 Αστυνομικούς Διευθυντές.

Υπάρχει μία υπερβολή στο οργανόγραμμα των υψηλόβαθμων αξιωματικών και βέβαια, αξίζει να σημειώσουμε, ότι τα επόμενα έτη θα υπάρχουν αρκετές συνταξιοδοτήσεις και πολύ μικρός αριθμός προσλήψεων νέων Αστυνομικών, λόγω των συνθηκών της οικονομίας και του Μνημονίου.

Τέλος, να προσθέσουμε λόγου του ρόλου μας ως συνδικαλιστές, ότι λόγω των κακών συγκυριών και συνθηκών που επικρατούν στα ασφαλιστικά μας Ταμεία (ΤΕΑΠΑΣΑ και ΤΠΔΥ για τους νέους) και στο αντίστοιχο μετοχικό (ΜΤΣ), τα οποία χορηγούν τα εφάπαξ βοηθήματα και τις επικουρικές συντάξεις, ενόψει μάλιστα και του Ν. 4282/2014 με τις σκληρές διατάξεις για το βασικό μας Ταμείο το ΤΕΑΠΑΣΑ, κρίνεται αναγκαίο άμεσα να μειωθούν οι οργανικές θέσεις των υψηλόβαθμων  αξιωματικών, κάτι το οποίο θα πραγματοποιηθεί και στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΚΑΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



Πηγη : skaythess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου