Παραθέτουμε την παρακάτω ανακοίνωση της Γραμματείας Γυναικών Π.Ο.ΑΣ.Υ. έπειτα από την ευρεία πανελλαδική συνδιάσκεψη γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Αθήνα, 09 Μαρτίου 2016
Αρ. Πρωτ.: 600/8/31-ε
Ευρεία πανελλαδική συνδιάσκεψη γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα με πρωτοβουλία της Γραμματείας Γυναικών της ΠΟΑΣΥ και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Στη σύσκεψη πήραν μέρος συναδέλφισσες - εκπρόσωποι από 49 Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις στις οποίες είτε λειτουργούν Γραμματείες Γυναικών είτε είχαν οριστεί να συμμετάσχουν σ’ αυτή με απόφαση του προεδρείου τους, κατόπιν προσκλήσεως της Ομοσπονδίας. Στόχος είναι η επανάληψη της διαδικασίας κάθε χρόνο στις 8 του Μάρτη, ώστε να γίνει θεσμός με καλύτερη, πανελλαδικά, οργανωτική δομή και να αποκτήσει διεκδικητικό - αποτελεσματικό χαρακτήρα, επιλύοντας τα προβλήματα του γυναικείου πληθυσμού της Ελληνικής Αστυνομίας μέσω δεσμεύσεων και αποφάσεων της Ηγεσίας.
Κατά τη συνεδρίαση αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους ως εργαζόμενες οι συναδέλφισσές μας, ασκώντας παράλληλα όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το γυναικείο τους ρόλο, χωρίς η διοίκηση να εξασφαλίζει πολλές φορές τα αυτονόητα, ακόμα και όταν και οι δυο σύζυγοι είναι συνάδελφοι με παιδιά και πρόσθετες υποχρεώσεις. «Δεν μπορούμε να δούμε τα παιδιά μας, ορισμένες φορές διευκολύνουν τους γονείς γιατί το θέλουν και όχι γιατί ως προϊστάμενοι είναι υποχρεωμένοι», ειπώθηκε χαρακτηριστικά από συναδέλφισσα.
Από τις προτάσεις που συζητήθηκαν, σχηματίστηκε συγκεκριμένο θεματολόγιο το οποίο θα αποτελέσει άμεσα πεδίο διεκδίκησης, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι στο μεγαλύτερό του μέρος βρήκε τη σύμφωνη γνώμη της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας, όσο και των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων που συμμετείχαν στη σύσκεψη και τοποθετήθηκαν επ’ αυτού.
Ειδικότερα επισημάνθηκαν τα ακόλουθα θέματα:
Εφαρμογή του άρθρου 6 παρ. 12 του ν.3865/2010 στο αστυνομικό προσωπικό, ώστε να υπάρξει πραγματική ισότητα αλλά και αναγνώριση της μητρότητας σε σχέση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.
Διαφορετική αντιμετώπιση στις μονογονεϊκές οικογένειες, επέκταση γονικής άδειας έως το 18ο έτος της ηλικίας (όσο διαρκεί η φοίτηση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση).
Ειδική άδεια τεκνοποίησης-εξωσωματικής.
Λειτουργία παιδικών σταθμών στις έδρες των αστυνομικών υπηρεσιών σε συνεργασία με ΟΤΑ.
Δημιουργία Γραμματειών Γυναικών σε όλες τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις.
Συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας.
Η Γραμματέας Γυναικών κα Μαρία Γιαννακοπούλου παρουσίασε τις κυριότερες δράσεις της Γραμματείας Γυναικών της ΠΟΑΣΥ, διαχρονικά από συστάσεώς της το 2005, δίνοντας έμφαση στην επίλυση υπαρκτών προβλημάτων, μέσω συναντήσεων με κυβερνητικά στελέχη, με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών φορέων, με τη συμμετοχή της στο πρώτο παγκόσμιο συνέδριο γυναικών που είχε διοργανωθεί στο Ηράκλειο Κρήτης από το Εθνικό τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες.
Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκυρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας και του προσφυγικού προβλήματος που ανέκυψε στη χώρα μας, τονίστηκε ότι η Ημέρα προσφέρεται για περισυλλογή και ειλικρινή αυτοκριτική για το πού βαδίζουμε ως κοινωνία όταν καλούμαστε να επιδείξουμε το μέγιστο βαθμό αλληλεγγύης σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και διαρκούς υποβάθμισης όλων των δομών του κράτους πρόνοιας. Ο ρόλος της Γυναίκας σε αυτές τις συνθήκες είναι ιδιαίτερα απαιτητικός και κρίσιμος, ιδίως δε των Γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας που συμμετέχουν ισότιμα και επάξια στη διαχείριση οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων.
Καλωσορίζοντας τις εκπροσώπους των Ενώσεων, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κ. Γρηγόρης Γερακαράκος και απευθυνόμενος ειδικά στους επίσημους προσκεκλημένους, τόνισε μεταξύ άλλων ότι, διαθέτοντας τη δύναμη της εκτελεστικής εξουσίας και το δικαίωμα του «θεσμοθετείν», οφείλουν άμεσα να υιοθετήσουν τα αυτονόητα για να διευκολύνουν την καθημερινότητα της Γυναίκας Αστυνομικού, διότι μετά την υπηρεσία, αυτή εξακολουθεί να δουλεύει και στο σπίτι.
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Κων/νος Τσουβάλας, χαρακτήρισε πρωτόγνωρο και συγκινητικό το γεγονός ότι τις πρώτες μέρες της αρχηγίας του, παίρνει σάρκα και οστά μια τέτοια πρωτοβουλία που του παρέχει τη δυνατότητα δημοσιοποίησης της αγάπης και της εκτίμησής του προς τη γυναίκα αστυνομικό. Όπως τόνισε, «εύχομαι να είναι όμορφες γόνιμες και οι επόμενες μέρες, όπως και η σημερινή βραδιά. Στα πρόσωπά σας η Ελληνική Αστυνομία τιμά τη γυναίκα συνάδελφο, σύζυγο, μητέρα, αδελφή, κόρη. Θα διοικήσουμε με γνώμονα την ηθική και την εντιμότητα, στηρίζοντας τον ανθρώπινο παράγοντα. Θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την αστυνομική οικογένεια, ιδιαίτερα στη μονογονεϊκή μορφή της, τώρα που η κοινωνία, όλοι οι συμπολίτες και οι συνάδελφοι περνούν δύσκολες μέρες». Στάθηκε δε ιδιαίτερα στα θέματα των μονογονεϊκών οικογενειών και στην τροποποίηση του π.δ. για τη χορήγηση ειδικής άδειας τεκνοποίησης-εξωσωματικής.
Στη συνέχεια είπε ότι «η ισότητα αφορά όλους τους ανθρώπους, και αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη αλλά κυρίως ευθύνεται για την κοινωνική συνοχή. Αυτήν την αξία θα την υπηρετήσουμε κάθε μέρα προς κάθε κατεύθυνση». Ευχήθηκε δε να συνεχιστούν οι γόνιμες πρωτοβουλίες της Γραμματείας, η γυναίκα στην αστυνομία να είναι πάντα πολύ ψηλά και να τιμάται από όλους.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρη Γερακαράκο για την πραγματοποίηση της σύσκεψης των Γυναικών, και έδωσε το στίγμα του για την Παγκόσμια μέρα της Γυναίκας, τονίζοντας ότι «πάντα όταν μιλούσα με τους υπηρεσιακούς για το σχεδιασμό κάποιων μέτρων, παρατηρούσε να μη λένε «επανδρώνουν», αλλά «στελεχώνουν» και στην υπερβολή ακόμα και για τα μη επανδρωμένα «drones», γιατί οι γυναίκες αποτελούν στέρεο πυλώνα της αστυνομίας. Η Ημέρα της γυναίκας, συνέχισε, δεν έχει το χαρακτήρα της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, δεν είναι μόνο μια τρυφερή μέρα. Η παγκόσμια ημέρα, είναι ημέρα για το δικαίωμα στη ζωή, στην εργασία, στην ισότητα, στην ελευθερία. Ίσως εδώ στην Ευρώπη τα θεωρούμε δεδομένα. Αλλού είναι ζητούμενα. Το 2016 υπάρχουν γυναίκες πρόσφυγες που προσπαθούν να σώσουν τα παιδιά τους. Κι αν αυτό δεν είναι παγκόσμιο δράμα τότε τι είναι δράμα». Πρόσθεσε δε ότι «κάθε χρόνο η 8 Μάρτη πρέπει να έχει το συμβολισμό της. Να δίνουμε μάχες για να επιβιώσουμε ως χώρα, ως σώμα στην καθημερινότητά μας, πόσο μάλλον η Ελληνίδα αστυνομικός που δίνει μάχη για να σώσει τη ζωή και του συμπολίτη μας, διακινδυνεύοντας τη δική της ακεραιότητα». Έφερε δε ως παράδειγμα τις γυναίκες της ΔΙ.ΑΣ. που αποτελούν τιμή για το Σώμα και χαίρουν της εκτίμησης της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Επίσης, όσον αφορά στο θεματολόγιο, το συμμερίστηκε, τονίζοντας ότι άμεσα θα μεριμνήσει για την ίδρυση παιδικών σταθμών στις έδρες των αστυνομικών υπηρεσιών.
Εκ μέρους του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, χαιρετισμό απηύθυνε ο διευθυντής του γραφείου του κ. Νίκος Μάρκου, ο οποίος στο πρόσωπο του προέδρου της ΠΟΑΣΥ συνεχάρη τους αστυνομικούς όλης της χώρας. Είναι, είπε, ευκαιρία τη σημερινή μέρα να δούμε τα προβλήματα και με την επίλυσή τους να ενδυναμώσουμε τη θέση της γυναίκας. Οφείλουμε καθημερινά να τιμούμε την προσφορά της γυναίκας στην οικογένεια, στην κοινωνία και στο σώμα μας.
Τις εργασίες χαιρέτησαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Γιώτα Κοζομπόλη, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Άννα Καραμανλή, η βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων κα Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, η αναπληρωτής γραμματέας του Τομέα Δημόσιας Τάξης του ΠΑΣΟΚ κ. Χρυσάνθη Αδαμοπούλου, η εκπρόσωπος του ΚΚΕ κα Βέτα Πανουτσάκου, οι οποίες ζήτησαν να υπάρξει τακτική συνεργασία με τη Γραμματεία Γυναικών προκειμένου να προωθηθούν στη Βουλή τα ζήτημα που περιλαμβάνονται στο θεματολόγιο της συνάντησης. Επίσης παρέστησαν ο Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος κ. Ιωάννης Διαμαντόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος κ. Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης Υποστράτηγος κ. Βασίλειος Τζίγκος, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Υποστράτηγος και Πηνελόπη Μηνιάτη, η πρόεδρος του ΤΕΑΠΑΣΑ Ταξίαρχος κα Παναγιώτα Χαρώνη, ο σύμβουλος του κ. υπουργού, κ. Παύλος Αδακτυλίδης, ο σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Ταξίαρχος κ. Αριστείδης Μούρτος κ.ά.
Τέλος, ιδιαίτερη σημασία αποδόθηκε στο ιστορικό γεγονός ότι το 2016 για πρώτη φορά στα χρονικά των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων στη χώρα μας προήχθη φέτος στο βαθμό του Αντιστρατήγου γυναίκα αστυνομικός, η Αντιστράτηγος κα Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η οποία απέστειλε χαιρετιστήριο μήνυμα, καθώς ήταν προσκεκλημένη στη σύσκεψη αλλά δεν κατέστη δυνατή η συμμετοχή της επειδή απουσίαζε στο εξωτερικό, συνοδεύοντας τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Νικόλαο Τόσκα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Πρωθυπουργού στην Τουρκία.
Επίσης, έγινε αναφορά στην σημαντική πρωτοβουλία των συναδελφισσών της Καρδίτσας που πρόσφεραν τις «αλογοουρές» τους για να φτιαχτούν περούκες ως ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των καρκινοπαθών, ενώ δόθηκε ο λόγος και στη συνάδελφο - συγγραφέα του παιδικού βιβλίου «Μια ζαχαρένια συνταγή» κα Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, η οποία έχει επάξια διακριθεί από την UNHCR ως High Profile Supporter (Υψηλού προφίλ Υποστηρικτής της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε.).
Κλείνοντας τις εργασίες της συνάντησης με αναφορές στις γυναίκες πρόσφυγες, που είναι «αντιμέτωπες με τον πόνο, σωματικό και ψυχικό, την οδύνη, την απώλεια, τα προβλήματα υγείας και τις αυξανόμενες πιέσεις για επιβίωση, σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες», τόνισε η ίδια ότι «αποτελούν σύμβολα του αδιάκοπου αγώνα, του αλτρουισμού, της αυταπάρνησης και της δίψας για ζωή. Σε αυτές τις γυναίκες δίπλα πρέπει να σταθούμε και στεκόμαστε οι Ελληνίδες γυναίκες παρά τις υποχρεώσεις μας και παρά την οικονομική κρίση της εποχής. Εδώ θα κλείσω με τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη:
«Πριν απ’ τα μάτια μου ήσουν φως.
Πριν απ’ τον Έρωτα έρωτας
Κι όταν σε πήρε το φιλί,
Πηγή : poasy.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου