ΕΙΚΟΝΕΣ

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Συνέντευξη του κ.Γιάννη Πανούση για Αστυνομικά Τμήματα, ΜΑΤ, συνοδούς ασφαλείας και Δημοτική Αστυνομία

Η συμμετοχή του στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ προκάλεσε έκπληξη, μια και ο ίδιος δεν είναι στέλεχος κανενός εκ των δύο κομμάτων. Τις τελευταίες μέρες απασχόλησε την κοινή γνώμη με το «γνωστό έγγραφο» για τους μετανάστες και την επιστολή-απάντηση που έδωσε για την εξαφάνιση του φοιτητή στα Γιάννενα, Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Ο «πρύτανης» της Βουλής, όπως τον αποκαλούσαν οι συνάδελφοί του την περίοδο που υπήρξε βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., και αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιάννης Πανούσης, μιλά στο «Π» (και στην Karfitsa) για τη συμμετοχή του στην κυβέρνησή, περιγράφει τον «αστυνομικό της γειτονιάς», που θέλει να καθιερώσει, μιλά για τους φρουρούς πολιτικών και VIPs και αποκαλύπτει πως υπάρχουν επιχειρηματίες με συνοδεία σαράντα ατόμων και πρώην πολιτικοί του ’74, που θέλουν να έχουν στο πλευρό τους αστυνομικό για λόγους… κύρους και όχι ασφάλειας! Βάζοντας «τελεία και παύλα» στο θέμα του «γνωστού εγγράφου», ο κ. Πανούσης υποστηρίζει ότι «η διαταγή εκδόθηκε παράτυπα και κανένα πολιτικό πρόσωπο –ούτε ο ίδιος– είχε γνώση», ενώ δηλώνει ότι «η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη».


Κύριε Πανούση, υπήρξατε βουλευτής της ΔΗΜΑΡ. Πώς προέκυψε το «προξενιό» με τον κ. Τσίπρα; Η συμμετοχή σας στην κυβέρνηση σημαίνει και την ένταξή σας στον ΣΥΡΙΖΑ;

Με πήρε τηλέφωνο ο κ. Τσίπρας και μου ζήτησε να γίνω υπουργός. Του είπα «ναι». Πολύ εύκολα θα μπορούσα να αρνηθώ. Προσπαθώ να κάνω καλά τη δουλειά μου. Δεν έχω ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς φαντάζεστε τη νέα σχέση, όπως έχετε υποσχεθεί, αστυνομικού – πολίτη στην καθημερινότητα;

Οι πολίτες πρέπει να απαλλαγούμε από όλα αυτά τα σύνδρομα, ότι ο αστυνομικός είναι αυτός που δεν τιμωρείται ποτέ, έχει το ανεξέλεγκτο και μπορεί να ασκήσει βία χωρίς κανέναν συγκεκριμένο λόγο. Ένας αστυνομικός πρέπει να ασκήσει τον κώδικα δεοντολογίας: να λέει «καλημέρα», να διευκολύνει, να υπηρετεί και να προστατεύει. Ο αστυνομικός πρέπει να έχει, αρχικά, προληπτική και αποτρεπτική λειτουργία και στο τέλος κατασταλτική λειτουργία. Η Αστυνομία πρέπει να αποδείξει ότι είναι θεσμός της δημοκρατίας και ότι ο αστυνομικός είναι ο φίλος της γωνιάς του δρόμου.

Πρόσφατα κάνατε λόγο για μείωση των προστίμων της Τροχαίας. Πόσο θα μειωθούν;

Γίνονται συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνει κάποιος 200, 300 ή 400 ευρώ πρόστιμο, ενώ δεν έχει λεφτά να ζήσει. Κακώς, βέβαια, κάποιος παραβιάζει μια διάταξη, αλλά δεν μπορεί να είναι αυτό το πρόστιμο. Θα είναι μικρότερο και, πέραν τούτου, θα προσπαθήσουμε να υπάρχει και η δυνατότητα ένστασης και μιας καλής σχέσης. Όχι να σβήνουμε πρόστιμα. Δεν μπορώ να σας πω σε τι ποσοστό θα μειωθούν τα πρόστιμα. Σε λίγο καιρό θα είναι μικρότερα από τα ισχύοντα.

Τι θα γίνει με τους αστυνομικούς «οικιακές βοηθούς» των πολιτικών;

Ο αστυνομικός πρέπει να είναι φρουρός του πολιτικού. Είναι φρουρός, γιατί υπάρχει κάποιος κίνδυνος επίθεσης. Γι’ αυτό προστατεύει και βρίσκεται κοντά στον πολιτικό. Για να είναι εκείνος ασφαλής. Δεν πρέπει να κουβαλά τα ρούχα και τα ψώνια του πολιτικού, ούτε να πηγαίνει την κόρη και τον γιο του στο φροντιστήριο. Δεν πρέπει να κάνει άλλη δουλειά, πέραν του να προστατεύει τον πολιτικό.

Οδηγός του μπορεί να είναι;

Οδηγός μπορεί να είναι. Όμως, αν είναι οδηγός, πώς μπορεί να είναι και φρουρός; Αν οδηγείς, πώς θα φρουρείς; Όσο ήμουν βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., δεν πήρα ούτε οδηγό ούτε φρουρό και ήμουν μια χαρά! Αν ο φρουρός… φρουρεί, δεν μπορεί να οδηγεί. Αυτό είναι μια εντολή της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού! Δεν είναι δική μου απόφαση. Αν αυτό δημιουργήσει τεχνικά προβλήματα, μπορεί να έρθει ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας και να το συζητήσουμε.

Εσείς, δηλαδή, έχετε «κόψει» τον έναν από τους δύο αστυνομικούς κάθε βουλευτή;

Ναι!

Ποιες δικαιολογίες επικαλούνται οι πολιτικοί για να κρατήσουν τους φρουρούς τους;

Οι πιο χαριτωμένες δικαιολογίες προέρχονται από βουλευτές που εκλέχθηκαν το 1974 και μέχρι σήμερα έχουν αστυνομική φύλαξη. Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, γιατί ορισμένοι διετέλεσαν υπουργοί και αποτελούν στόχο. Αυτό έχει μια λογική. Όμως, θέλει και αυτοσυγκράτηση. Αν κάποιος θεωρεί ότι στα 80 του κινδυνεύει, τότε μπορεί κάποιος απλώς να τον επιτηρεί. Πολλές δικαιολογίες που μου λένε είναι αστείες. Λένε, για παράδειγμα, ότι δεν κινδυνεύουν από κάτι, αλλά θέλουν προστασία λόγω κύρους. Να περπατούν, δηλαδή, στην πλατεία και να έχουν κάποιον από δίπλα. Άλλοι θεωρούν ότι κινδυνεύουν από ένα… e-mail!

Τι θα κάνετε με τη Δημοτική Αστυνομία;

Υπάρχουν τρεις εκδοχές για το μέλλον της Δημοτικής Αστυνομίας: Η μία εκδοχή λέει πως οι δημοτικοί αστυνομικοί θα γυρίσουν στους δήμους. Κατά τη γνώμη μου, αυτοί οι υπάλληλοι δεν πρέπει να ονομάζονται αστυνομικοί. Ας τους πούμε «υπηρεσία διαμεσολάβησης». Η δεύτερη εκδοχή λέει πολλοί σημερινοί δημοτικοί αστυνομικοί να πάνε στο νέο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, διότι δεν διαθέτει προσωπικό. Η τρίτη εκδοχή είναι να μείνουν στην Αστυνομία, διαμορφώνοντας κοινοτική αστυνόμευση.

Τι γίνεται με τα Αστυνομικά Τμήματα στα οποία πέφτουν τοίχοι και οι εγκαταστάσεις τους είναι απαρχαιωμένες;

Όταν τελειώσουν οι κρίσεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, θα πάρω σβάρνα τα βουνά και τα λαγκάδια. Αλλά τώρα έχουμε τις κρίσεις. Δεν μπορώ να φύγω αν δεν ολοκληρωθούν αυτές. Θα επισκεφθώ Αστυνομικά Τμήματα. Θέλω να γνωρίσω το Σώμα και να δω πώς λειτουργούν τα Τμήματα.

Τα ΜΑΤ σε ποιες περιπτώσεις θα επεμβαίνουν σε μια πορεία;

Δεν μπορώ να απαντήσω. Αυτό δεν έχει συζητηθεί. Οι Ειδικές Μονάδες Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων θα ρυθμιστούν με έναν τρόπο, αλλά δεν ξέρω ακόμη ποιος θα είναι αυτός.

του Βαγγέλη Στολάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου