ΕΙΚΟΝΕΣ

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Με επιτυχία oλοκληρώθηκε σεμινάριο για καταστάσεις ομηριών

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία πενθήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο σε οκτώ στελέχη της πολωνικής αστυνομίας με αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις σε καταστάσεις ομηριών και κρίσιμων περιστατικών.


Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, στις εγκαταστάσεις της Αστυνομικής Ακαδημίας στην Αμυγδαλέζα Αττικής.

Τον συντονισμό της εκπαίδευσης είχε η Διεύθυνση Χειρισμού Κρίσεων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Leonardo Da Vinci, «Listen and help – exchange of knowledge and experience in the area of solving the conflict situations peacefully during negotiations».

Ειδικότερα, συμμετείχαν οκτώ πολωνοί αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, με ειδικότητα διαπραγματευτή, από την Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Lublin της Πολωνίας.

Οι εκπαιδευόμενοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από έμπειρους αξιωματικούς - διαπραγματευτές της Διεύθυνσης Χειρισμού Κρίσεων σε θέματα αναφορικά με το νομικό πλαίσιο λειτουργίας και των ενεργειών της Ομάδας Διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις πραγματικών κρίσιμων περιστατικών και μελετών υποθέσεων, ενώ ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή πραγματικής άσκησης σε σενάριο διαπραγμάτευσης σε περιστατικό ομηρίας.

Στην τελετή λήξης της εκπαίδευσης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Χειρισμού Κρίσεων, Αστυνομικός Διευθυντής Παντελής Κουνελάκης, απένειμε τα πιστοποιητικά σπουδών στους εκπαιδευόμενους.

 Μικρό ιστορικό για τους διαπραγματευτές

Η Ομάδα Διαπραγματευτών Ομηριών και Κρίσεων, που οργανικά υπάγεται στη Διεύθυνση Χειρισμού Κρίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, συγκροτήθηκε για πρώτη φορά πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, για να καλύψει τις ανάγκες ασφάλειας των αγώνων αυτών και ταυτόχρονα για την αντιμετώπιση περιστατικών της καθημερινότητας που χειριζόταν η Ελληνική Αστυνομία.

Η Ελληνική Αστυνομία επιλέγει την πρώτη ομάδα διαπραγματευτών, την εκπαίδευση της οποίας αναλαμβάνει η Μεγάλη Βρετανία με έμπειρους εκπαιδευτές της ScotlandYard.

Η πρώτη βασική εκπαίδευση πραγματοποιείται το Φθινόπωρο 2002, η δεύτερη ανώτερου επιπέδου πραγματοποιείται το Φθινόπωρο του 2003 και το Καλοκαίρι 2004, πριν την έναρξη της επιχειρησιακής περιόδου των Αγώνων, ολοκληρώνεται με την εξειδικευμένη εκπαίδευση για θέματα τρομοκρατίας και απαγωγών.

Το Φθινόπωρο 2006 πραγματοποιείται μια εκπαίδευση από διαπραγματευτές του FBI στην αρχική ομάδα και στη συνέχεια εκπαιδεύεται η δεύτερη σειρά διαπραγματευτών, μια εβδομάδα από τους διαπραγματευτές του FBI και μια επιπλέον από Έλληνες εκπαιδευτές, την οποία παρακολουθεί ο επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής.

Η 3η και 4η σειρά διαπραγματευτών εκπαιδεύτηκαν το 2008 και 2009 αντίστοιχα, με αποτέλεσμα η Ομάδα Διαπραγματευτών να αριθμεί (98) μέλη σε όλη την ελληνική επικράτεια, με κοινή εκπαίδευση και ορολογία και ομοιόμορφη επιχειρησιακή ανταπόκριση, που παρέχει τη δυνατότητα άμεσης συνεργασίας μεταξύ τους όταν συντρέχει περίπτωση.

Επίσης στο πλαίσιο των εκπαιδεύσεων ξεκινά και η συνεργασία της Ομάδας με την ΕΚΑΜ, το δεύτερο σημαντικό πόλο στη διαχείριση περιστατικών, η οποία συνεχίζεται αμείωτη μέχρι σήμερα και έχει να επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα.

Αξιομνημόνευτη επίσης είναι και η συμμετοχή στην εκπαίδευση των ψυχιάτρων και ψυχολόγων της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι υποστηρίζουν ενεργά το έργο των διαπραγματευτών.

Η συνεργασία με τη Δ/νση Υγειονομικού της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικότερα με τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, που διαθέτουν τόσο συμβουλευτική όσο και κλινική εμπειρία,δίνει τη δυνατότητα στην Ομάδα Διαπραγματευτών για το χειρισμό «δύσκολων περιστατικών» στα οποία εμπλέκονται ψυχικά διαταραγμένα άτομα, αλλά και περιστατικών μεγάλης διάρκειας, όπου είναι αναγκαία η σκιαγράφηση του ψυχολογικού, εγκληματικού και συμπεριφοριστικού προφίλ του ατόμου.

Ένα πρόγραμμα ετήσιων συντηρητικών εκπαιδεύσεων έχει υιοθετηθεί και ακολουθείται. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται ειδικές εκπαιδεύσεις στο εσωτερικό της χώρας τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους εκπαιδευτές, όταν αυτό είναι απαραίτητο, και συμμετέχουνσε αντίστοιχες εκπαιδεύσεις στο εξωτερικό.

Εκπαιδευτές – Διαπραγματευτέςτης ΕΛ.ΑΣ. εκπαίδευσαν και την πρώτη ομάδα διαπραγματευτών της Αστυνομίας της Κύπρου το Δεκέμβριο του 2009.

Πηγή : bloko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου